27.04.2008   92 kommenttia Kategoria: Täytekakut,  Vappu
Erityisruokavaliot: Pähkinätön

Vapun serpentiinikakku


Meillä otettiin näin makea varaslähtö vappuun! Tämän kakun toteuttaminen on ollut mielessä pitkään. Työnimi oli tuo "mokkapalakakku". Se kertoo kakun taustasta. Näköjään monet viime aikaiset leipomukseni juontavat juurensa lapsuudesta. Tälläkin kakulla on suurta nostalgista merkitystä minulle. Kakku on siskoni saama neronleimaus joskus parikymmentä vuotta sitten. Meillä oli kovassa käytössä Keitämme ja leivomme -reseptikirja, joka lienee ollut hänen köksänkirjansa. Mm. mokkapaloja ja mokkavaahto-jälkiruokaa sieltä tehtiin usein. Sisko keksi yhdistää nämä kaksi suosikkiohjetta täytekakuksi. Tuohon aikaan ei todellakaan ollut tavallista laittaa kakun väliin mitään liivatteella hyydytettyjä mousseja, joten tämä oli todella ainutlaatuinen keksintö ja osoitti loistavaa innovatiivisuutta. Vaikka en tuolloin täytekakuista välittänyt, niin tämä oli lemppariani.

Muutamia käytännön ongelmia kakussa kuitenkin oli. Pohja oli hyvin halkeilevainen - eihän mokkapaloja ole tarkoitettu nosteltavaksi isoina kakkupohjina. Käytännössä päällimmäinen pohja halkesi aina useaan osaan moussen päälle nostettaessa. Kuorrute upposi sitten harmittavasti halkeamiin. Myöskään irtopohjavuoka ei ollut meille tuolloin tuttu apuväline, joten moussen hyydyttäminen oli hankalaa. Se on nimittäin ennen hyytymistä todella löysää. Näistä syistä kakkua ei ole tullut pitkiin aikoihin laitettua.

Nyt päätin taas kokeilla uusin välinein ja piirun verran aiempaa kokeneempana leipurina. Irtopohjavuoka ratkaisi helposti hyytymisasian. Pohjataikinaa tehdessä korvasin osan vehnäjauhoista perunajauhoilla. Pohjien siirtely onnistui hienosti eli ehjinä pysyivät. Kikkakakkosena olin mokkapaloja tehdessäni testannut kuorrutteen vaahtoutumisominaisuudet. Halkeamatkaan eivät olisi olleet ongelma, sillä paksulla vaahdotetulla kuorrutteella ne olisi saanut peittoon. Nyt saatoin kuitenkin laittaa kuorrutteen kakun päälle sellaisenaan. Vaahdotin kuitenkin osan, jotta sain reunoille hieman eri sävyä ja vähän pursotuksiakin tehtyä.

Mitä tästä muuta voi sanoa? Ihan törkeen hyvää! 😉 Tuo pohja on kyllä ihana, ei siihen mikään muu suklaakakkupohja mielestäni yllä. Täytyy joskus kokeilla, onnistuisiko sen kypsentäminen irtopohjavuoassakin. Tein ohjeen perunajauhomuutosta lukuun ottamatta samanlaisena kuin mokkapalatkin. Alkuperäiseen mokkavaahto-ohjeeseen tein enemmän muutoksia, mutta vain ainesten suhteiden osalta.

Kuorrutusta jäi yli ehkä neljänneksen verran. Tämä kannattaa huomioida kuorrutetta valmistettaessa. Ilman pursotuksia siis 2/3 annetusta ohjeesta riittää hyvin. Jos pursotuksia haluaa tehdä enemmänkin, kannattaa valmistaa koko satsi.

Mokkapalakakku

Kaakaopohja:
200 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
3 munaa
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ dl perunajauhoja
4 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 ½ dl maitoa

Maitokahvikostutus:
1 ½ dl vahvaa kahvia
1 ½ tl sokeria
½ dl maitoa

Mokkatäyte:
6 liivatelehteä
1 ½ dl kahvia
3 dl kuohukermaa
2 munaa
1 dl sokeria

Kuorrutus:
75 g voita tai margariinia
4 dl tomusokeria
½ dl kahvia
2 rkl kaakaojauhetta

Koristeet:
marsipaania


Vatkaa voi/margariini ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon munat yksitellen vatkaten. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa.

Piirrä irtopohjavuoan (24 cm) reunarengasta apuna käyttäen leivinpaperille ympyrä. Levitä sen sisälle puolet taikinasta. Voit jättää taikinalle n. ½ cm leviämisvaraa. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 10-12 min. Anna pohjan jäähtyä hetken aikaa. Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle ympyrän muotoinen leivinpaperipala. Hyödynnä taas vuoan reunarengasta ja leikkaa sen avulla pohjasta ylimääräiset reunat pois. Nosta pohja sitten vuokaan leivinpaperin päälle. Paista tämän jälkeen uunissa toinen pohjalevy.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Valmista kahvi (huomioi myös kahvin tarve kostutuksessa). Vatka kerma vaahdoksi. Vaahdota myös munat ja sokeri. Yhdistä vaahdot. Sulata liivatteet kuumaan kahviin. Sekoita täytteeseen.

Kostuta pohjalevy ja kaada päälle täyte. Anna hyytyä jääkaapissa. Nosta sitten päälle toinen pohjalevy ja kostuta.

Valmista kuorrute. Sulata margariini kattilassa ja lisää muut aineet. Kuumenna liedellä sekoitellen, kunnes ainekset ovat sulaneet tasaiseksi liemeksi. Jäähdyttele seosta kylmässä vesihauteessa, kunnes se paksuuntuu. Tämän jälkeen on kaksi vaihtoehtoista menettelytapaa:

  1. Kaada osa kuorrutteesta vuokaan pohjan päälle ja laita loput jääkaappiin jähmettymään. Irrota kuorrutteen jähmetyttyä kakku vuoasta. Vatkaa viileä kuorrute vaahdoksi ja levitä sitä kakun reunoille ja pursota halutessasi koristeita.
  2. Nopeampana - joskin ei ehkä yhtä siistinä - vaihtoehtona voit irrottaa kakun ensin vuoasta ja kaataa kaiken kuorrutteen kakun päälle, jolloin saat levitettyä sitä samantien myös reunoille.

serpentiinikakku_vaihe1.JPG serpentiinikakku_vaihe2.JPG

serpentiinikakku_vaihe3.JPG serpentiinikakku_vaihe4.JPG

serpentiinikakku_vaihe5.JPG serpentiinikakku_vaihe6.JPG

serpentiinikakku_vaihe7.JPG serpentiinikakku_vaihe8.JPG

serpentiinikakku_vaihe9.JPG serpentiinikakku_vaihe10.JPG

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
26 tassutusta

Kinuskikumppani

10-vuotisale Toivepuodissa 30.11. saakka

Toivepuodin marraskuun arvonta



Kinuskikissan Toivepuoti on Suomi 100 -teemassa kiinni erilaisilla sinivalkoisilla tuotteilla. Tämän kuun arvonnassa voi voittaa sinistä sokerimassaa, pienen Suomi-muotin, Suomi 100 -lautasliinoja, kakkukynttilät ja ilmapalloja.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

valio-tammikuu
suomi100

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit