18.08.2008   148 kommenttia Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut,  Kesä
Erityisruokavaliot: Pähkinätön

Vanilja-mansikkakakku


vaniljamansikka jkakku1vaniljamansikka jkakku2

Harvoin tulee tehtyä yhdestä reseptistä niin montaa koekappaletta kuin tästä. Ja nolona täytyy tunnustaa, että lopulta päädyin ihan ensimmäiseen versioon. No, oppia ikä kaikki. Kerronpa kuitenkin lyhyesti, mitä muunnelmia kokeilin. Kun vaniljakiisseli kaadetaan valkuais-tuorejuustoseoksen joukkoon, tuntuu kuin vaahto ikään kuin häviäsi: täyte säilyy hyvin nestemäisenä. Epäröinkin, voisiko valkuaisvaahdon jättää kokonaan pois. Mutta ei: kakusta tuli heti liian matala, joten valkuaisvaahto tuo tarvittavaa massaa täytteeseen. Testasin eroaisiko lopputulos (tuon "litkumaisuuden" osalta) jotenkin, jos kiisselin jäähdyttäisi ilman liivatteita ja sekoittaisi sen jäähtyneenä vaahtoon: ei eroa. Kokeilin reseptistä myös kevytversiota ja kakun täytteeksi sopivaa perunajauhoilla paksunnettua muunnelmaa. Lisäksi kakkua tuli vielä kokeiltua leivoksinakin! Soveltuu moneen käyttöön siis.

Kiilteestäkin tuli kokeiltua useampia vaihtoehtoja. Kuvassa näkyy tuoreet mansikat yhdistettynä mansikkamehu-kiilteeseen. Tästä tuli se oppi, että kiillenesteen desimäärä tulee olla sama kuin liivatteiden kappalemäärä. Kokeilin "kiilteenä" myös mansikkasurvosta liivatteiden kera. Tämän version tein talvikautta ajatellen: pakastemansikat eivät oikein koristeluun sovellu, joten ne voi suosiolla soseuttaa.

Haluaisin vielä huomauttaa, että tämä on nyt niitä harvoja täytteitä, jotka ovat niin litkuja ennen liivatteen hyydyttävää vaikutusta, että suosittelen irtopohjavuoan käyttöä. Jos kuitenkin haluat käyttää vain reunoja (reunavuokaa tai -kalvoa), lisää kiisseliin ennen kuumentamista 4 rkl perunajauhoja ja vähennä liivatteiden määrää yhdellä. Sama periaate on käytössä vanilja-mansikkatäytteen ohjeessa.

Vinkki vielä vaniljatangon käytöstä. Joskus olen nähnyt ohjeistettavan, että vaniljatangosta tulisi raaputtaa sisustat keitettävään seokseen. En suosittele ainakaan tässä tapauksessa! Yhdestä vaniljatangosta tulee todella vahva aromi muutenkin. Pikemminkin tuossa kastikkeen keittelyn yhteydessä pyrin varomaan, ettei sekoituslasta riko tangon puolikkaita liikaa. Ja otan ne heti pois, kun seos on kiehahtanut.

Tällä kakulla avaan siis juustokakkujen osion. Useissa blogeissa muuten näkee käytettävän ehkä kuvaavampaakin hyydykekakut-nimeä. Minä olen aina tottunut kutsumaan näitä juustokakuiksi, eikä muu oikein istu suuhuni. Nimi lienee peräisin siitä, että kakut sisältävät yleensä tuorejuustoa.

Pohja:
keksipohja Digestive-kekseistä

Täyte:
5 liivatelehteä
1 ¼ dl sokeria
4 dl kermaa
2 dl maitoa
1 vaniljatanko
2 valkuaista
200 g maustamatonta tuorejuustoa

Kiillekerros:

Vaihtoehto 1:
mansikoita
3 liivatelehteä
3 dl vahvaa mansikkamehua (esim. Fun Light -tiivisteestä valmistettua)

Vaihtoehto 2:
3 liivatelehteä
3 dl mansikkasurvosta
¼ dl sokeria


Valmista keksipohja linkin takaa löytyvää ohjetta noudattaen.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Mittaa kattilaan sokeri, kerma ja maito. Halkaise vaniljatanko ja laita puolikkaat kattilaan. Kuumenna liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa. Poista vaniljatangon puolikkaat. Sulata liivatteet kuumaan vaniljakermaan. Jäähdytä hetki.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita vatkaimella joukkoon tuorejuusto.

Kaada vaniljakerma valkuais-tuorejuustoseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi (tarvittaessa vatkainta hyödyntäen). Kaada täyte keksipohjan päälle ja hyydytä jääkaapissa (3-4 tuntia tai kunnes täyte on selvästi hyytynyt).

Kiilteen tekemiseen on kaksi vaihtoehtoista tapaa.

Vaihtoehto 1:

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Leikkaa mansikat siivuiksi ja asettele ne hyytyneen täytteen päälle. Valmista mansikkamehu ja kiehauta se kattilassa. Sulata liivatelehdet siihen. Kaada mansikoiden päälle vuokaan. Huom: kun liemi kaadetaan mansikoiden päälle, ne saattavat nousta nesteen pintaan. Jos haluat, että mansikat jäävät kiillekerroksen sisään, voit kaataa ensin vain osan kiillenesteestä ja hyydyttää sen jääkaapissa. Sitten voit lämmittää uudelleen lopun kiilteen, mikäli se on ehtinyt jähmettyä (liivatteen uudelleen "sulattaminen" on käsittääkseni mahdollista!) ja kaataa sen mansikoiden päälle. Aiemmin hyytynyt kiille pitää mansikat nyt paikoillaan. Hyydytä jääkaapissa pari tuntia.

Vaihtoehto 2:

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Soseuta mansikat sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon sokeri. Kiehauta n. ½ dl soseesta kattilassa ja sulata liivatelehdet siihen. Yhdistä lopun soseen kanssa. Kaada vuokaan täytteen päälle ja anna hyytyä jääkaapissa pari tuntia.


Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
51 tassutusta
Loading...