28.07.2016   11 kommenttia Kategoria: Kesä,  Makeat piirakat
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

Vadelma-seeprapiirakka


vadelmaseepra

Mustikkaisen seeprapiirakan kohdalla tutustuttiin seepran luonteenlaatuun ja onnistuttiin yhteistuumin sen kesyttämisessä. Seepra on saanut monet lempinimet gorillasta kyplooppiin johtuen sen erilaisista hahmoista. Yhtään identtistä seepraa ei ole syntynyt eikä se ole tarkoituskaan. Siksi on ollut superhauskaa nähdä kuvia Kinuskigalleriassa!

Seepran voi tehdä muistakin marjoista sokerin määrää sopivasti säätäen. Minä kokeilin vadelmaa – siitäkin tuli todella ihanaa. Vedin pintaan muodostuneet renkaat rikki kevyillä viilloilla marmorikuvion aikaansaamiseksi. Näyttävä kuviointi lisää piirakan juhlavuutta.

Jos joku ihmettelee seepra-nimitystä, niin kyseessähän on tekniikka, jonka teki tunnetuksi mustavalkoinen seeprakakku. Sittemmin nimitystä on käytetty vastaavissa resepteissä, joissa kahta eri täytettä tai taikinaa kaadellaan vuokaan vuorotellen.

Vadelmapiirakka

Muropohja:
150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna (tai ½ dl vauvojen hedelmäsosetta, esim. päärynä)
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Vadelmatäyte:
500 g vadelmia
¾ dl sokeria
½ dl perunajauhoja

Rahkatäyte:
¾ dl sokeria
½ dl perunajauhoja
200 g vaniljarahkaa
2 dl kuohukermaa
1 dl kevytmaitoa


Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna/hedelmäsose. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Sekoita jauhoseos taikinaan. Levitä taikina jauhoja apuna käyttäen voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille.

Soseuta vadelmat sauvasekoittimella. Tehokkaalla laitteella saat siemenetkin hienonnettua, kun jatkat soseuttamista riittävän pitkään. Sekoita sauvasekoitinta käyttäen joukkoon sokeri ja perunajauhot.

Yhdistä rahkatäytteen sokeri ja perunajauhot. Yhdistä myös vaniljarahka ja kerma sähkövatkaimella sekoittaen. Varo kuitenkaan vaahdottamasta kermaa. Sekoita perunajauhoseos rahkaseoksen joukkoon. (Lisää maito myöhemmin tarvittaessa, mikäli täyte on vuokaan kaadellessa liian paksua.)

Ennen kuin aloitat kaatelun, sekoita täytteitä lusikalla kulhojen pohjaa myöten, sillä perunajauhot painuvat herkästi pohjaan.

Kaada täytteitä vuorotellen vuoan keskelle. Jos täyte painuu pohjaan, kaada se lähempää täytteen pintaa. Jos taas täyte jää kellumaan pinnalle, kaada ylempää. Ohenna täytettä lisäämällä nestettä, jos se on liian paksua eikä leviä kunnolla.

vadelmaseepra-vaihe vadelmaseepra-vaihe-2

Halutessasi voit lopuksi rikkoa pinnan vetämällä veitsenkärjellä edestakaisin piirakan keskeltä reunoille.

vadelmaseepra-vaihe-3

Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia. Vinkki: jos uunisi polttaa piirakat herkästi pinnasta, laita suojaksi uunipelti piirakan päälle muutaman senttimetrin etäisyydelle, kun pinta on saanut sopivasti väriä. Näin piirakka saa kypsyä rauhassa pinnan palamatta.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
58 tassutusta

Kinuskikumppani

10-vuotisale Toivepuodissa 30.11. saakka

Toivepuodin marraskuun arvonta



Kinuskikissan Toivepuoti on Suomi 100 -teemassa kiinni erilaisilla sinivalkoisilla tuotteilla. Tämän kuun arvonnassa voi voittaa sinistä sokerimassaa, pienen Suomi-muotin, Suomi 100 -lautasliinoja, kakkukynttilät ja ilmapalloja.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit