12.02.2017   25 kommenttia Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut,  Kahvikakut,  Makuja maailmalta,  Muut juhlapöydän kakut,  Ystävänpäivä
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Vaahtokakku


vaahtokakku

Valloittaako Japanin hullaannuttanut vaahtokakku nyt Suomen? Ainakin minä ihastuin tähän erikoisuuteen ensisuupalasta alkaen. Kakkua on hankala määritellä, sillä se ei ole perinteinen kahvikakku sen enempää kuin meidän tuntemamme juustokakkukaan. Poikkeuksellisen kakusta tekee sen ilmava, superkuohkea ja moussemaisen kevyt rakenne. Minun reseptini on kehitetty tämän japanilaisen juustokakun pohjalta. Katso reseptini lopusta video, jolla näytetään valmistus vaihe vaiheelta samoin kuin lähikuvaa valmiin kakun rakenteesta.

Vaahtomaisuuden salaisuus on reilu kananmunien määrä. Koska kananmunissa on paljon kokoeroja ja niitä tulee tähän reseptiin reilusti, mittasin menekin desilitroissa. Toinen selittävä tekijä on matala paistolämpötila ja kuuma vesihaude, jossa kakku kypsyy hitaasti ja tasaisesti. Huomaathan, että uuneissa on eroja varsinkin matalissa lämpötiloissa, joten optimaalinen paistoaika selviää vain kokeilemalla. Jos kakkua paistaa liian pitkään, se menettää osan mehevyydestään.

Vinkit:

  • Käytä mielellään huoneenlämpöisiä kananmunia. Ota ne ajoissa jääkaapista tai upota kädenlämpöiseen veteen lämpiämään.
  • Jos käytät irtopohjavuokaa, suojaa se ulkoapäin kaksinkertaisella alumiinifoliolla. Itselläni kuitenkin kävi niin, että vuoan läpi pääsi siitäkin huolimatta hieman kosteutta kakkupohjaan ja paistotulos oli parempi tavallisella, ”umpinaisella” kakkuvuoalla. Eli onnistuminen riippuu varmasti myös irtopohjavuoan tiiviydestä.

Superkuohkea ystävänpäiväkakku

Ainekset:
¾ dl kevytmaitoa
75 g maustamatonta tuorejuustoa
65 g voita
½ dl vehnäjauhoja
½ dl maissitärkkelystä
½ dl kaakaojauhetta
1 dl (5-6 kpl) keltuaista
3 dl (8-10 kpl) valkuaista
1 ½ dl sokeria

Kuorrute:
3 dl kuohukermaa
1 ½ tl sokeria
1 ½ tl vaniljasokeria
(pinkkiä pastaväriä)
koristerakeita


Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen. Vuoraa kakkuvuoan (halkaisija 24 cm tai tilavuudeltaan vastaava sydänvuoka) pohja leivinpaperilla. Leikkaa myös reunoille leivinpaperisuikaleet. Mitoita suikaleet vuoan reunaa korkeammiksi, sillä pohja kohoaa reilusti paistuessaan. Saat suikaleet pysymään paikoillaan, kun sivelet vuoan sisäreunaan hieman margariinia tai öljyä.

Mittaa kattilaan maito, tuorejuusto ja voi. Sekoita miedolla lämmöllä, kunnes seos on tasaista. Yhdistä jauhot, maissitärkkelys ja kaakaojauhe keskenään.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Sekoita käsivispilällä keltuaisten rakenne rikki. Lisää tuorejuustoseos pienissä erissä. Siivilöi joukkoon jauhoseos käsivispilällä sekoittaen.

Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahtoa ei tarvitse vatkata lohkeilevaksi, vaan jätä notkeaksi. Sekoita vähitellen joukkoon sokeri.

Sekoita valkuaisvaahto keltuais-tuorejuustovaahdon joukkoon noin neljännes kerrallaan. Kaada taikina vuokaan. Aseta kakkuvuoka isompaan reunalliseen uunin kestävään astiaan. Irrota vuoka astian pohjasta laittamalla väliin pieniä litteitä foliosta muotoiltuja tukia, jotta myös kakkuvuoan pohja on kosketuksissa veden kanssa. Täytä astia kuumalla vedellä noin 2,5 cm:n korkeuteen (kaadoin sen verran, että vuoka ei lähtenyt kellumaan, vaan pysyi juuri ja juuri tukien päällä). Älä käytä kiehuvaa vettä, hanasta tuleva kuuma vesi riittää.

Nosta vesihauteessa oleva vuoka uuniin ja paista ensin 25 minuuttia. Laske sitten lämpötila 135 asteeseen ja jatka paistamista 55 minuuttia. Älä availe luukkua välillä.

Irrota kakku vuosta. Jäähdytä huoneenlämmössä ennen kuorruttamista. Itse kuorrutin kakun heti, kun se oli pinnasta jäähtynyt ja tarjoilin samantien, jolloin rakenne oli kuohkeimmillaan.

Mittaa kulhoon kerma ja sokerit. Värjää halutessasi hempeän vaaleanpunaiseksi sekoittamalla joukkoon pastaväriä. Vatkaa sitten vaahdoksi. Peitä kakun pinta kermavaahdolla. Jätä levitysjäljet reilusti näkyviin. Viimeistele koristelu koristerakeilla.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
46 tassutusta

Kinuskikumppani

Kts. lisää reseptejä osioista Pääsiäinen » ja Kevät »

Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentin, joka ilahdutti, hyödytti tai herätti keskustelua.
Kiitos Jennikatariina,
että löysit tämän vanhan suklaa-
sitruunakakun
ohjeen: "Aivan ihana
resepti! Kakku aivan sulaa suussa,
eikä ole yhtään liian makea!
Tämä menee ehdottomasti
vakioleipomusten
listalle."

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

valio-tammikuu

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Lasten välipalakakku
    Karoliina Piironen: Jätti Dr.Oetkerin liivatetelehtiä. Tuo chia kaiketi myös hyydyttää ja puoli desiäkin on verrattain paljon, että puuttuminen voi olla ongelma. Muutoin…
  • Liinukka
    Kinuskikissa: Tervehdys liinukka ja kiitos osallistumisesta esittelyyn! Sinä valmistutkin pian unelma-ammattiin! Varmasti hienoa päästä tekemään työkseen jotain, johon suhtautuu niin intohimoisesti.…
  • Kinuskikissa suosittelee: siemennäkkäri
    Kinuskikissa: Kivoja vinkkejä tuli marikselta! :)
  • Sitruuna-marenkitorttu
    Kinuskikissa: Elina: valmis lemon curd on aika makeaa, joten kannattaa melko varovainen olla sen määrän kanssa. Mutta toisaalta sitruunaa pitää kyllä…
  • Puffet-jäätelökakku
    Kinuskikissa: Johanna: kiitos hyvistä vinkeistä ja mukavasta palautteesta! :)

Kumppanit

suomi100
meira_leivontatuotteet_kevat