10.10.2016   1 kommentti Kategoria: Pikkuleivät
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

Unelmapikkuleivät


unelma-pikkuleivat

Leivonnan kemia on erittäinen mielenkiintoinen, samalla haastavakin osa-alue. Kemia määrittelee sitä, miten ainekset pelaavat yhdessä. Sen seurauksena pullataikina kohoaa, kerma vaahtoutuu (tai jouksettuu), kakku hyytyy (tai ei salakavalasti hyydykään). Harvemmin kemia on leivonnassa läsnä niin selkeästi myös tuoksujen tasolla kuin tehtäessä näitä klassisia ”Unelmat”-pikkuleipiä (Parhaat leivonnaiset, Otava 1993). Juuri tämän reseptin kohdalla olen toistuvasti törmännyt erikoiseen ainesosaan, hirvensarvisuolaan. Sitä saa apteekeista ja sen tylsempi, vähemmän myyvä nimi on ammoniumbikarbonaatti. Kyseessä on elintarvikelisäaine.

Unelmakeksien erikoisuus on erittäin murea rakenne. Mureus on lähes käsin kosketeltavaa, sillä pinta repeilee uunissa voimakkaasti. Minua kiinnostikin selvittää mureuden salaisuus. Onko hirvensarvisuola korvaamaton? Mikä on lopputulos, jos sen tilalla käytetään ruokasoodaa (natriumbikarbonaatti) tai leivinjauhetta (natriumpyrofosfaatti, maissitärkkelys, natriumbikarbonaatti)?

Tein kolme taikinaa. Ensimmäinen vastasi alla olevaa reseptiä eli sisälsi hirvensarvisuolaa. Toisessa kohotusaineena oli 1 tl ruokasoodaa ja kolmannessa 2 tl leivinjauhetta (näin yleensä ohjeistetaan soodan ja leivinjauheen suhde).

Hirvensarvisuolaa sisältävä taikina oli selkeästi erilainen. Taikinavaiheessa rakenne oli murenevainen, jopa hankalasti muotoiltava. Paistettaessa uunista tulvahti pistävä tuoksu, joka muistutti minusta permanenttiainetta. Pinta halkeili reilusti muita enemmän ja rakenne oli luvatun murea. Keksin pintaan muodostui pehmeä, höttöinen kerros, kun taas leivinjauheella ja soodalla pikkuleivät olivat tasaisen kiinteitä. Maku oli kaikissa kekseissä lähes samanlainen. Sokkotestasin parilla henkilöllä ja he maistoivat hirvensarvisuolakeksit hieman parempina. Leivinjauhetta sisältävät keksit olivat hieman soodakeksejä pehmeämpiä ja enemmän halkailevia, mutta isoa eroa ei ollut.

unelmapikkuleivat

50 kappaletta

Ainekset:
100 g voita tai margariinia
3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 dl öljyä
4 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl hirvensarvisuolaa


Vatkaa voi ja sokeri sekaisin. Lisää öljy pienissä erissä. Yhdistä vehnäjauhot ja hirvensarvisuola keskenään. Sekoita taikinaan.

Litistä taikinapala nyrkin sisällä ja muotoile käsien välissä kevyesti pyöritellen palloja. Taikinan ominaisuutena on murenevainen rakenne, mikä asettaa leipomiseen oman haasteensa. Palloja pyöritellessä ei kannata käyttää juurikaan voimaa. Hätätapauksessa lisää hieman vettä.

Laita pallot pellille leivinpaperin päälle – älä litistä leivinpaperia vasten. Paista 150 asteessa noin 20 minuuttia.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
22 tassutusta

Kinuskikumppani

11376_SS_Kinuskik_Fariinimarengit_iso

Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentin, joka ilahdutti, hyödytti tai herätti keskustelua.
Kiitos Kati L!
Kyllä on mukavaa saada tällaista
palautetta mustikkaseeprasta!
Resepti on haastavaksikin
koettu, joten sinä rohkaiset
onnistumisillasi
muita. Hienoa!
:)

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

suomi100
kinuskikissa-vanilja-ale

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

 • Toiveet ja kehitysehdotukset
  Kinuskikissa: Aamuriemu: valitettavasti gallerian kanssa on ollut viime aikoina ongelmia, joita ei olla vielä näköjään täysin voitettu. Liititkö kuvan johonkin minun…
 • Kreikkalainen kasvisvoileipäkakku
  Kinuskikissa: Kiitos maris ja mari-johanna. 😊
 • Valkosuklaaputouskakku
  Kinuskikissa: Sanni: suklaaputouskakussa (http://www.kinuskikissa.fi/suklaaputouskakku/) uskaltauduin kokeilemaan kermavaahtopohjaista pintaa ja siinä toimi hyvin. Vaahtoa voi jämäköittää tuorejuustolla ja vaniljakreemijauheella. Myös se on…
 • Suomi-maljat
  Kinuskikissa: Hannuli: voit tosiaan korvata rahkalla, löytyisikö maustetuista rahkoista jokin sopiva maku? Huomioi, että valkosuklaa makeuttaa, joten lisää tarvittaessa sokeria. Suklaa…
 • Superleipä
  maris: Tässäpäs on leipä minun makuuni. :) Tuskin maltan odottaa, että pääsen tekemään!

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat
punnitse-ja-saasta
kinuskikissa-tammi-helmi-2017