10.10.2016   1 kommentti Kategoria: Pikkuleivät
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

Unelmapikkuleivät


unelma-pikkuleivat

Leivonnan kemia on erittäinen mielenkiintoinen, samalla haastavakin osa-alue. Kemia määrittelee sitä, miten ainekset pelaavat yhdessä. Sen seurauksena pullataikina kohoaa, kerma vaahtoutuu (tai jouksettuu), kakku hyytyy (tai ei salakavalasti hyydykään). Harvemmin kemia on leivonnassa läsnä niin selkeästi myös tuoksujen tasolla kuin tehtäessä näitä klassisia ”Unelmat”-pikkuleipiä (Parhaat leivonnaiset, Otava 1993). Juuri tämän reseptin kohdalla olen toistuvasti törmännyt erikoiseen ainesosaan, hirvensarvisuolaan. Sitä saa apteekeista ja sen tylsempi, vähemmän myyvä nimi on ammoniumbikarbonaatti. Kyseessä on elintarvikelisäaine.

Unelmakeksien erikoisuus on erittäin murea rakenne. Mureus on lähes käsin kosketeltavaa, sillä pinta repeilee uunissa voimakkaasti. Minua kiinnostikin selvittää mureuden salaisuus. Onko hirvensarvisuola korvaamaton? Mikä on lopputulos, jos sen tilalla käytetään ruokasoodaa (natriumbikarbonaatti) tai leivinjauhetta (natriumpyrofosfaatti, maissitärkkelys, natriumbikarbonaatti)?

Tein kolme taikinaa. Ensimmäinen vastasi alla olevaa reseptiä eli sisälsi hirvensarvisuolaa. Toisessa kohotusaineena oli 1 tl ruokasoodaa ja kolmannessa 2 tl leivinjauhetta (näin yleensä ohjeistetaan soodan ja leivinjauheen suhde).

Hirvensarvisuolaa sisältävä taikina oli selkeästi erilainen. Taikinavaiheessa rakenne oli murenevainen, jopa hankalasti muotoiltava. Paistettaessa uunista tulvahti pistävä tuoksu, joka muistutti minusta permanenttiainetta. Pinta halkeili reilusti muita enemmän ja rakenne oli luvatun murea. Keksin pintaan muodostui pehmeä, höttöinen kerros, kun taas leivinjauheella ja soodalla pikkuleivät olivat tasaisen kiinteitä. Maku oli kaikissa kekseissä lähes samanlainen. Sokkotestasin parilla henkilöllä ja he maistoivat hirvensarvisuolakeksit hieman parempina. Leivinjauhetta sisältävät keksit olivat hieman soodakeksejä pehmeämpiä ja enemmän halkailevia, mutta isoa eroa ei ollut.

unelmapikkuleivat

50 kappaletta

Ainekset:
100 g voita tai margariinia
3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 dl öljyä
4 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl hirvensarvisuolaa


Vatkaa voi ja sokeri sekaisin. Lisää öljy pienissä erissä. Yhdistä vehnäjauhot ja hirvensarvisuola keskenään. Sekoita taikinaan.

Litistä taikinapala nyrkin sisällä ja muotoile käsien välissä kevyesti pyöritellen palloja. Taikinan ominaisuutena on murenevainen rakenne, mikä asettaa leipomiseen oman haasteensa. Palloja pyöritellessä ei kannata käyttää juurikaan voimaa. Hätätapauksessa lisää hieman vettä.

Laita pallot pellille leivinpaperin päälle – älä litistä leivinpaperia vasten. Paista 150 asteessa noin 20 minuuttia.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
27 tassutusta

Kinuskikumppani

11376_SS_Kinuskik_Fariinimarengit_iso

Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentin, joka ilahdutti, hyödytti tai herätti keskustelua.
Hyödyllistä tietoa marenkirullasta
LISSYLTÄ: "Yleensä marenkirullaan ei
tule kuorrutetta tai se leivotaan Britan
tapaan eli pohjalle ripotellaan
mantelilastuja. Kun pohja
kumotaan, mantelilastut
jää päällimmäiseksi."

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

punnitse-ja-saasta

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Laskiaispullapiirakka
    Lissy: Onpas kaunis !!!!
  • Laskiaispullapiirakka
    sininen: Telma: Valiolla :).
  • Laskiaispullapiirakka
    Telma: Ihana pullakakku! Kenellä valmistajalla on kinuskituorejuustoa? Ei ole sattunut omaan silmään tuorejuustohyllyllä :)
  • Laskiaispullapiirakka
    Miukku: Onpa korea pullakakkunen. Kunpa osaisi itsekin tehdä pullataikinasta yhtä kaunista jälkeä. Taidokkaasti tehty.
  • Laktoositon karpalo-valkosuklaa
    Kinuskikissa: IirisL: tarkkaa säilyvyysaikaa en uskalla luvata, mutta suklaan voi hyvin myös pakastaa. Sillä tavoin ainakin säilyy kuukausia! :)

Kumppanit

suomi100
kinuskikissa-tammi-helmi-2017
meira_leivontatuotteet_kevat