29.09.2010   58 kommenttia Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut,  Syksy

Syksyinen suklaakakku


Täällä etelässä ruska-aika on aluillaan ja kohta saa taas ihailla värikylläistä syysmaisemaa. Minä nautin syksyn tulosta ja hämärtyvistä illoista. Syystuulen tuivertaessa ja sateen piiskatessa voi hyvällä syyllä käpertyä omaan pesäkoloon ja tehdä olonsa mukavaksi. Minulle vuodenaikojen vaihtumiset ovat aina pieniä uusia alkuja ja niihin sisältyy positiivisia odotuksia tulevasta. Tänä vuonna uusi alku on läsnä monella tapaa ja tunnelma erityisen toiveikas. Kinuskikissa on tassuttelemassa kohti uutta alkua ja tämä onkin viimeinen kakkupostaus ennen sivuston uudistamista.

Syyskakun päällä ruska on jo ehtinyt pitkälle ja ensimmäiset lehdet ovat putoamassa kohti maankamaraa. Lähdin toteuttamaan koristelua fiilispohjalta kaapista löytyvistä aineksista. Ensituntumalta saattaa kuulostaa hassulta sulattaa ja jähmettää suklaa ohueksi levyksi ja pistää se sitten säpäleiksi. Mutta pienistä, epäsymmetrisistä suklaalastuista tuli kivoja pikkukoristeita, joista olisi voinut sommitella vaikka mosaiikkitaideteoksen kakun päälle. Nyt kuitenkin asettelin palaset puunrungon ympärille lehdistöksi. Sen voin luvata, että tässä koristelussa ei voi epäonnistua, eikä tarvitse kauheasti näpräilläkään. Kakun pystyy tekemään koristelua myöten valmiiksi jo tarjoilua edeltävänä päivänä.

Koristeet on tehty sulatettavista Candy melts -napeista, mutta lehdet voisi tehdä myös pastaväreillä värjätystä valkosuklaasta ja rungon tummasta suklaasta.

Kakkua voi halutessaan yksinkertaistaa tavalliseksi suklaakakuksi jättämällä puolukka-omenatäytteen pois. Itse halusin kuitenkin kakkuun syksyn makuja ja tehdä sen vähän totutusta poiketen laittamalla hyytelömäisen puolukka-omenakerroksen pohjan ja suklaatäytteen väliin. Se voisi olla myös suklaatäytteen päällä kiilteen tilalla, jolloin se toimisi värikkäänä, omenanpalojen täplittämänä pintana kakulle. Tässä tasainen ruskea pohja antoi kuitenkin hyvän taustan ruskapuulle.

Pohja:
200 g domino-keksejä
50 g margariinia tai voita

Puolukka-omenatäyte:
400 g omenoita
2 liivatelehteä
4 dl puolukoita
3 dl sokeria
½ dl maissitärkkelystä
½ dl vettä

Suklaatäyte:
4 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
260 g tummaa suklaata
3 dl maustamatonta jugurttia
1 dl ruokosokeria
½ dl vettä

Koristeet:
keltaisia, oransseja ja mustia Candy melts -nappeja


Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Kakun saa irtoamaan vuoasta siistimmin, kun sivelet reunoille ruokaöljyä. Voit myös kiertää sisäpinnan ympärille reunakalvon.

Murskaa keksit täytteineen. Sulata rasva kattilassa ja sekoita keksimurut joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle. (Lisätietoja keksipohjaohjeesta.)

Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat lohkoiksi ja jaa lohkot 2-3 osaan.

Laita omena-puolukkatäytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Laita kattilaan omenat, puolukat ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä reilut 5 minuuttia (huom: tässä vaiheessa omenoiden ei tarvitse olla täysin kypsiä).

Sekoita maissitärkkelys ja vesi keskenään ja kaada omena-puolukkahillokkeen joukkoon. Jatka keittämistä pari minuuttia. Tarkista, että omenat ovat kypsiä ja jatka keittämistä tarvittaessa vielä hetken aikaa.

Ota kattila liedeltä ja lisää kuumaan hillokkeeseen liivatelehdet. Sekoita huolellisesti.

Kaada seos vuokaan keksipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa, kunnes pinta on jäähtynyt (noin tunti).

Laita suklaatäytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma. Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Sekoita suklaasula maustamattomaan jugurttiin. Lisää suklaajugurtti ja ruokosokeri kuohukerman joukkoon. Kiehauta vesi ja sulata siihen liivatelehdet. Sekoita liivateliemi täytteeseen. Kaada vuokaan.


Anna kakun hyytyä jääkaapissa 2-3 tuntia. Irrota sitten vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.

Sulata Candy melts -napit mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Levitä oranssia ja keltaista Candy melts -sulaa leivinpaperin päälle toisiinsa sekoitellen. Anna jähmettyä. Riko levy sitten pieniksi paloiksi.


Sulata mustat Candy meltsit edellä kuvatulla tapaa. Täytä sulalla pursotuspussi, jossa on n. 3 mm kokoinen pyöreä tylla (tai käytä kulmasta auki leikattua pakastuspussia). Pursota mustalla melts-sulalla puun runko ja oksat.

Asettele lehtiä oksien ympärille. Osan lehdistä voi upottaa täytteeseen pystyyn.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
43 tassutusta

Kinuskikumppani

Osallistu kekritempaukseen 8.10. mennessä

Toivepuodin syyskuun arvonta!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit

suomi100
meira_leivontatuotteet_kevat