09.10.2008   133 kommenttia Kategoria: Kakkupohjat
Erityisruokavaliot: Maidoton,  Pähkinätön

Sienikakkupohja


Mainostaessani taannoisessa kuukauden vinkissä kääretorttupohjan pehmeyttä, tuli blogikommentteina ideoita muistakin hyvistä täytekakkupohjista. Yksi niistä oli tämä sienikakku. Sienikakku-nimitys perustuu pohjan kuohkeaan rakenteeseen. Surffatessani pitkin poikin netissä parhaimmalta vaikuttavaa reseptiä etsien tulin toteamaan, että sienikakkureseptit saattavat poiketa toisistaan hyvinkin paljon. Yhteinen nimittäjä on ainoastaan se, että muna-sokerivaahtoon lisätään vettä. Se, mikä on muiden aineiden suhde, onko lisättävä vesi kylmää vai kuumaa ja kuinka paljon vaahtoa tämän jälkeen vatkataan (vai vatkataanko lainkaan) vaihteli suuresti. Vakuutuin etsintöjen jälkeen lopulta tästä reseptistä ja totta se on: siitä tuli rakenteeltaan selvästi erilainen kuin tavallisesta sokerikakkupohjasta. Alla vasemmalla kuva sienikakkupohjasta ja oikealla sokerikakkupohjasta. Sienikakkupohja on jotenkin ”hötöisempi” kuin sokerikakkupohja, vaikka tämä ei pienistä kuvista niin hyvin erotukaan.

Vesi lisätään kiehuvana niin hurjalta kuin se kuulostaakin. Vaahto ei lässähdä, mutta lisääminen kannattaa tehdä hyvin pienissä erissä. Huomasin, että jauhojen sekoitusvaiheessa vaahto laski enemmän kuin tavallista sokerikakkupohjaa tehdessä. Siitä huolimatta pohja jaksoi kohota uunissa niin, että 4 munan sienikakun voisi ajatella vastaavaan ainakin 5 munan sokerikakkua. Uunissa sienikakku kohosi keskeltä enemmän kuin reunoista – tämäkin poikkeava ilmiö sokerikakkupohjaan nähden. Kohonneen osan voi tasata veitsellä ja paloitella vaikka täyttämisvaiheessa kakun väliin.

Tässä ainesten suhteet laskettuna 4:n, 5:n ja 6:n munan kakkuihin ja ehdotukset sopivan kokoisista vuoista.

Vuoan halkaisija: n. 24 cm

3 dl vehnäjauhoja (kaakaopohja: korvaa ½ dl vehnäjauhoista kaakaojauheella)
1-2 tl leivinjauhetta
4 munaa (mielellään huoneenlämpöisiä!)
2 dl sokeria
1 dl kiehuvaa vettä

***

Vuoan halkaisija: n. 26 cm

3 ¾ dl vehnäjauhoja (kaakaopohja: korvaa ½ dl vehnäjauhoista kaakaojauheella)
2 tl leivinjauhetta
5 munaa (mielellään huoneenlämpöisiä!)
2 ½ dl sokeria
1 ¼ dl kiehuvaa vettä

***

Vuoan halkaisija: n. 28 cm

4 ½ dl vehnäjauhoja (kaakaopohja: korvaa ¾ dl vehnäjauhoista kaakaojauheella)
2-3 tl leivinjauhetta
6 munaa (mielellään huoneenlämpöisiä!)
3 dl sokeria
1 ½ dl kiehuvaa vettä

Paistaminen: 200 astetta uunin alatasolla 30 min.

Voitele ja korppujauhota valmistamasi pohjataikinan koosta riippuen n. 24-28 cm suuruinen vuoka.

Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Mikäli haluat tumman pohjan, lisää joukkoon kaakaojauhe (korvaten saman verran vehnäjauhoista).

Varaa munien ja sokerin vaahdotukseen hyvin iso kulho, koska veden ansiosta munat ja sokeri vaahtoutuvat todella paljon. Laita vaahdotusta aloittaessasi vesi kiehumaan (mittaa kattilaan hieman enemmän kuin tarvitset, koska todennäköisesti vesi kiehuu ennen kuin vaahto on valmista ja osa vedestä ehtii haihtua pois). Muna-sokerivaahto on valmista, kun vatkaimella/nuolijalla tekemäsi kuvio jää hetkeksi vaahdon pintaan.

Kaada oikea määrä vettä mitta-astiaan ja lisää vesi siitä pienissä (15-20) erissä jatkaen vatkaimella sekoittamista täydellä teholla.

Siivilöi tämän jälkeen jauhoseos munavaahtoon pienissä erissä varovasti nuolijalla käännellen.

Kaada taikina vuokaan.

Paista 200 asteessa uunin alatasolla n. 30 min. Suojaa pinta jonkin ajan kuluttua alumiinifoliolla, jotta se ei tummu liikaa. Kumoa kakku pian uunista ottamisen jälkeen.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
67 tassutusta

Kinuskikumppani

Toivepuodin toukoarvonta!

Kinuskikissa taikoo klassikoita

Lahjaksi äidille, ylioppilaalle tai vastavalmistuneelle! Kinuskikissan signeeraamat Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon -kirjat Toivepuodista »

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • 70 % -kakkupohja
    Kinuskikissa: Nyt on päivitetty reseptiä ja kuvankin otin uudestaan, kun tuli paljon upeammin kohonnut kakkupohja! :) Huomioita kirjasin tuonne reseptin johdantoon.
  • Kukkakimppu-voileipäkakku
    Toffe: No perjantaina koitan pari kukkakimppua tehdä ja sinun koristelusi oli mieluisin kun googlasin. Juustoa ja kinkkua laitan ja nämä tomaatti…
  • Minttu-browniekakku
    Henriika Heikkilä: Hei vielä! Voiko minttu-uutteena käyttää Dr.Oetkerin piparminttuaromia?😊
  • Langoitetut kukat - pioni (+ video)
    maris: No on kyllä upeita kukkia! Ohje vaikuttaa todella hyvältä ja yksityiskohtaiselta. Tosin ei varmasti ole helppoa hommaa. Minulla…
  • Langoitetut kukat - pioni (+ video)
    mari-johanna: Wau! Onpas upean näköisiä! :) Ihanaa, että nyt on hyvät yksityiskohtaiset ohjeet, jos vaikka uskaltais kokeilla.....…

Kumppanit

suomi100
meira_leivontatuotteet_kevat