18.07.2016   38 kommenttia Kategoria: Kesä,  Makeat piirakat
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

Seeprapiirakka


seeprapiirakka

Viime vuosina olen leiponut seeprakakkuja kaikkina mahdollisina makuversioina (löydät ne selailemalla Juustokakut-osiota). Viime kesänä julkaisemaani mustikkaseepraa muistellessa päätin kokeilla, miten tekniikka onnistuisi piirakan muodossa.

Sain todeta, että se toimi hyvin ja on äärimmäisen helppo soveltaa eri makuihin: vaihdat vain mustikkasoseen tilalle jonkin toisen marjan tai hedelmän ja säädät korkeintaan sokerin määrää. Juustokakuissa ”seepra” lymyilee kakun sisällä ja raidoitus näkyy hyvin myös kakkupaloissa. Piirakassa täyte on niin matala, että efekti on vain pinnalla.

Koska halusin taata täytteiden hallitun kaatamisen, en käyttänyt hyydyttämisessä kananmunaa vaan perunajauhoja. Uskoisin, että perunajauhojen ansiota oli, että rengaskuvio pysyi muodossaan paiston ajan.

Olisin äärimmäisen iloinen, jos lisäisitte kommenttien yhteydessä olevalta Kinuskigalleria-välilehdeltä kuvia omista seeprapiirakoistanne. Kakkujen kohdalla koin tämän kuvien vaihdon tosi inspiroivaksi – moni oma versioni syntyi jonkun toisen jalan jäljillä. Veikkaan, että piirakoiden kohdalla käy samoin! 🙂

Seeprakuvioitu mustikkapiirakka


Muropohja:

150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna (tai ½ dl vauvojen hedelmäsosetta, esim. päärynä)
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Mustikkatäyte:

8 dl mustikoita
¾ dl perunajauhoja
½ dl sokeria

Rahkatäyte:
¾ dl sokeria
½ dl perunajauhoja
200 g vaniljarahkaa
2 dl kuohukermaa
(1 dl kevytmaitoa)


Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna/hedelmäsose. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Sekoita jauhoseos taikinaan. Levitä taikina jauhoja apuna käyttäen voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille.

seeprapiirakka-vaihe seeprapiirakka-vaihe-2

Soseuta mustikat sauvasekoittimella. Sekoita sauvasekoitinta käyttäen joukkoon perunajauhot ja sokeri.

Yhdistä rahkatäytteen sokeri ja perunajauhot. Yhdistä myös vaniljarahka ja kerma sähkövatkaimella sekoittaen. Varo kuitenkaan vaahdottamasta kermaa. Sekoita perunajauhoseos rahkaseoksen joukkoon. (Lisää maito myöhemmin tarvittaessa, mikäli täyte on vuokaan kaadellessa liian paksua.)

seeprapiirakka-vaihe-3

Ennen kuin aloitat kaatelun, sekoita täytteitä lusikalla kulhojen pohjaa myöten, sillä perunajauhot painuvat herkästi pohjaan.

Kaada täytteitä vuorotellen vuoan keskelle. Jos täyte painuu pohjaan, kaada se lähempää täytteen pintaa. Jos taas täyte jää kellumaan pinnalle, kaada ylempää.

seeprapiirakka-vaihe-4 seeprapiirakka-vaihe-5
seeprapiirakka-vaihe-6 seeprapiirakka-vaihe-7

Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia. Vinkki: jos uunisi polttaa piirakat herkästi pinnasta, laita suojaksi uunipelti piirakan päälle muutaman senttimetrin etäisyydelle, kun pinta on saanut sopivasti väriä. Näin piirakka saa kypsyä rauhassa pinnan palamatta.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
96 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskiyhteisön joulukalenteri

  • 15

Kurkkaa aiemmat luukut »

Toivepuodin joulukuun arvonta



Kinuskikissan Toivepuodin joulukuun arvonnassa palkintona inspiroiva seinäkalenteri resepteineen.

Kehittele resepti Kinuskikissalle

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit