Savukalat toimivat loistavasti suolaisissa piirakoissa ja kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti muitakin kaloja kuin tavallista savulohta.

Normaalisti olen aina pehmentänyt piirakoihin tulevan sipulin paistinpannulla, mutta tällä kertaa kokeilin käyttää sen raakana. Uskon, että tämä oli yksi piirakan maukkauden salaisuus.

Suolaa ei täyte enää kaipaa, sillä pohjan perunasosejauhe ja kala tuovat piirakkaan tarvittavan suolaisuuden. Pohjassa oleva piimä oli aikanaan Hyvä Terveys -lehdessä olleesta reseptistä napattu idea samoin kuin leivänmurujen käyttö koristelussa. Margariini ei ole pohjassa mitenkään välttämätön vaan sen tilalla voi hyvin käyttää terveellisempää rasvaa, kuten rypsi- tai muuta kasviöljyä.

Huomaathan, että tällä ohjeella tulee tavallista isompi piirakka. Mikäli et omista isoa, pyöreää piirasvuokaa, voit tehdä piiraan neliskanttiseen uunivuokaan (koko esim. 20 x 30 cm).