21.10.2015   3 kommenttia Kategoria: Pizzat, voileivät, iltapalat,  Syksy,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

Sadonkorjuun juhlava broilerpizza


broilerpizza

Olen pitkään haaveillut ”gourmet-pizzan” valmistamisesta, jossa kaikki tehdään pitkän kaavan mukaan taikinajuuresta ja tomaattikastikkeesta lähtien. Nyt päätin ottaa haltuun pizzan teon salat. Perinteisen rasvaisen italialaisen pizzan sijaan mietin tarkkaan täytteiden ravintoarvoja. Hyvän olon pizza syntyy broilerin lisäksi maukkaista kotimaisista juureksista ja ihanista yrteistä. Itse asiassa jo täytteet yksistään muodostavat aterian. Jos haluaa skipata pizzaosuuden, aineksista voi tehdä pataruoan, jossa juurekset ja marinoitu broileri kypsennetään uunivuoassa. Kypsennyksen loppuvaiheessa paistoksen voi kuorruttaa juustolla.

Pizzan kanssa riittää touhua kokonaiseksi päiväksi, mutta moni vaihe on mahdollista tehdä etukäteen. Lue valmistautumisesta tarkemmin alla olevista vinkeistä.

Vinkit:

  • Valmista pizzataikina mielellään yleiskoneen avulla, jotta taikina saa parhaan sitkon ja se on käsiteltäessä joustavaa. Käsin vaivatessa vaivausaika tuplaantuu.
  • Taikinan valmistus tapahtuu kaksiosaisesti. Esitaikinan eli taikinajuuren annetaan levähtää vähintään parikymmentä minuuttia, mutta sen voi tehdä jo edellisenä päivänä jääkaappiin. Juuren ansiosta taikina ei repeile käsiteltäessä, vaan on kiinteää ja joustavaa. Taikinajuuri parantaa myös makua.
  • Sekä taikinassa että tomaattikastikkeessa käytetään tyypillisesti reilusti suolaa. Kannattaa kuitenkin huomioida kokonaisuus. Itse olin varovainen suolan kanssa, sillä sitä on niin juureksissa, broilerin marinadissa kuin juustossa.
  • Voit maustaa tomaattikastikkeen yrteillä, kuten basilikalla ja timjamilla.
  • Pizzan paistamisessa voi käyttää pizzakiveä, joka varaa lämpöä ja edesauttaa rapean pizzapohjan paistumisessa. Kikkakakkosena toimii esilämmitetty uunipelti.
  • Pizzan valmistaminen alusta loppuun vie aikaa, mutta useita vaiheita voi tehdä etukäteen. Esimerkiksi broilerin marinoimisen, juuresten pilkkomisen, tomaattikastikkeen valmistamisen sekä taikinajuuren voi tehdä edellisenä päivänä.

4 kappaletta

Pizzataikina:
2 ½ dl kylmää vettä
10 g hiivaa
¼ tl sokeria
1 rkl öljyä
5 ½ dl durumvehnäjauhoja
1 tl suolaa

Uunijuurekset:
300 g porkkanaa
250 g lanttua
250 g punajuurta
1 ½ isoa punasipulia
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl oliiviöljyä
¾ tl suolaa
2 rkl hienonnettua timjamia
1 rkl hienonnettua rosmariinia

Broilertäyte:

2 pkt (à 350 g) merisuolattua Jyväbroiler perhosfileetä
½ dl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
1 ½ rkl soijakastiketta
1 rkl juoksevaa hunajaa
mustapippuria

Tomaattikastike:
1 iso valkosipulinkynsi
2 rkl oliiviöljyä
400 g laadukasta tomaattimurskaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
mustapippuria

Pinnalle:
200-250 g Ricotta- tai vuohenjuustoa
oliiviöljyä
yrttejä (timjamia ja rosmariinia)


Mittaa yleiskoneen kulhoon vesi, hiiva ja sokeri. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää öljy. Anna yleiskoneen käydä keskiteholla ja sekoita samalla joukkoon 4 desilitraa jauhoja vähän kerrallaan. Jatka tämän jälkeen vaivaamista vielä 5 minuuttia. Anna taikinan levätä noin 20 minuuttia.

Vaivaa joukkoon loput jauhot ja suola ja jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi (noin tunti).

pizzapohja pizzapohja-2

Leikkaa juurekset ohuiksi suikaleiksi ja levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Sekoita hunaja, öljy ja suola keskenään ja sivele juuresten pinnalle. Silppua päälle timjamia ja rosmariinia. Kääntele sekaisin. Kypsennä 175 asteessa noin 25 minuuttia.

juurestayte juurestayte-2
juurestayte-3 juurestayte-4

Leikkaa broilerin perhosfilee suikaleiksi. Valmista marinadi sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Anna suikaleiden marinoitua ainakin tunnin ajan. Valuta ylimääräinen marinadi ja paista suikaleet pannulla. Myös paiston aikana mahdollisesti muodostunut neste kannattaa valuttaa.

broilertayte broilertayte-2
broilertayte-3 broilertayte-5

Leikkaa valkosipuli veitsellä pieniin osiin. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää valkosipuli ja kuullota noin 5 minuuttia. Ota liedeltä ja anna jäähtyä hetki, jotta öljy ei räiskähdä. Lisää sitten tomaattimurska ja mausteet. Keitä matalalla lämmöllä 15-20 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella.

broilerpizza-vaihe broilerpizza-vaihe-2

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Laita lämmityksen ajaksi tyhjä pelti uuniin lämpiämään.

Jaa taikina neljään osaan. Muotoile taikinasta ohut levy mieluiten käsien avulla ”työntäen”, tarvittaessa kaulien (halkaisija 25 cm).

pizzapohja-3

Levitä päälle tomaattikastiketta. Tomaattikastiketta jää jonkin verran yli näistä neljästä pizzasta, joten älä käytä kaikkea, jotta pizza ei vetisty. Lisää täytteet: juurekset, broilerinsuikaleet ja murennettu/leikattu juusto.

broilerpizza-vaihe-3 broilerpizza-vaihe-4

Nosta pizza leivinpaperin päällä pellille ja paista 8-9 minuuttia. Paistoaika riippuu uunin tehon lisäksi pizzapohjan paksuudesta.

Pirskottele valmiin pizzan pinnalle oliiviöljyä. Silppua päälle yrttejä.

Yhteistyössä JyväBroiler


blogirinki_logo

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
31 tassutusta

Kinuskikumppani

Osallistu kekritempaukseen 8.10. mennessä

Toivepuodin syyskuun arvonta!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat
suomi100