20.11.2017   6 kommenttia Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut,  Makuja maailmalta
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Ricotta-juustokakku


Saapasmaa on herkuttelijan paratiisi, josta voisi postailla reseptejä vaikka kokonaisen kuukauden. Näin pikkujouluaikaan haluan nostaa esiin italialaisen tuorejuuston, ricotan, joka on tämän juustokakun samettisen maun takana. Juustokakku kypsennetään uunissa ja maustetaan sitruunalla. Klassisessa ricotta-kakussa ei välttämättä ole lainkaan pohjaa tai keksipohja tehdään ”graham crackereistä”. Meillä helpommin saatavat digestivet käyvät myös, kun niistä valitsee täysjyväisen version.

Vinkit:

  • Marjat ovat täyteläisen juustokakun ehdoton lisuke. Tarjoile marjat tuoreina tai keitä niistä kastike.
  • Italia on tunnettu sitruunoistaan, jotka antavat ricotta-juustokakun täytteelle raikkaan säväyksen. Sitruunan tilalla voi käyttää myös appelsiinia.



Pohja:
250 g täysjyväisiä digestivekeksejä
100 g voita tai margariinia

Täyte:
2 sitruunan kuoriraaste
3 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
4 rs (à 250 g) ricottajuustoa
1 rs (250 g) mascarponejuustoa
5 munaa
2 tl vaniljauutetta tai -aromia

Vadelmakastike:
400 g vadelmia
½ dl sokeria

Koristelu:
tuoreita vadelmia tai muita marjoja
tomusokeria


Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Leikkaa myös reunojen suojaksi leivinpaperisuikaleet. Mitoita suikaleiden leveys niin, että ne ulottuvat vuoan reunaa korkeammalle, sillä paistovaiheessa täyte nousee korkealle.

Murskaa digestivet tehosekoittimessa. Sulata voi ja yhdistä keksimurskan kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja muutaman sentin verran reunoille.

Pese sitruunat huolellisesti ja raasta kuori. Yhdistä sokeri, vehnäjauhot ja suola. Sekoita ricotta- ja mascarponejuusto keskenään. Lisää juustoseokseen vatkaimella sekoittaen munat, sitruunoiden kuoriraaste, vaniljauute ja sokeri-jauhoseos. Kaada täyte vuokaan.


Paista 175 asteessa noin tunti. Laita vuoan alle suojaksi alumiinifolio, jotta vuoasta paiston aikana tihkuva rasva ei sotke uunia. Kun täytteen pinta on saanut sopivasti väriä, voit estää liian tummumisen laittamalla ylemmälle tasolle uunipellin suojaksi. (Vinkki: estät kakun pinnan halkeilun, kun avaat paistamisen jälkeen uunin luukun raolleen ja annat kakun jäähtyä uunissa.) Kun kakku on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, siirrä se jääkaappiin jähmettymään. Säilytä jääkaapissa yön yli ja tarjoile viileänä.

Valmista kastike keittämällä vadelmia ja sokeria noin 10 minuuttia. Halutessasi sileän kastikkeen, voit siivilöidä siemenet pois.

Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Valuta osa kastikkeesta kakun päälle. Viimeistele koristelu vadelmilla ja tomusokerilla.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
27 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskiyhteisön joulukalenteri

  • 13

Kurkkaa aiemmat luukut »

Toivepuodin joulukuun arvonta



Kinuskikissan Toivepuodin joulukuun arvonnassa palkintona inspiroiva seinäkalenteri resepteineen.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit