22.11.2017   6 kommenttia Kategoria: Pikkuleivät
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Pursotetut pikkuleivät


Pursotetuissa pikkuleivissä onnistuminen on ollut pitkäaikainen haaveeni. Muistan, kun yritin näitä leipoa useilla eri ohjeilla pari vuotta takaperin. Joka kerta lopputulos oli se, että pursotuskuvio levisi uunissa. Nyt Apukissani Helmi kuitenkin kannusti vielä yrittämään seuraavalla ohjeella ja kas, syntyi julkaisukelpoinen lopputulos. Ei ehkä vielä täydellisiä, mutta ainakin itse olin jo ihan tyytyväinen.

Liekö taikinan salaisuutena ollut epätavallinen sekoitusjärjestys, jossa aluksi vaahdotetaan voi ja jauhot keskenään. Sekoituksessa käytin yleiskonetta. Sen merkitys selviää, kun kokeilen taikinaa seuraavalla kerralla tavallisella sähkövatkaimella. Ilmaisen reseptissäni määrät poikkeuksellisesti grammoina. Tässä kohtaa ei ehkä voi olla liian tarkka…

Kokeilin erilaisia tylloja ja kukkatylla oli ehdottomasti paras. Pursotusjälki säilyi kauneimpana juuri tällaisissa kukan mallisissa pikkuleivissä. Kukkatylla jättää luonnostaan keskelle kolon marmeladia varten. Toki tähtityllallakin saa tehtyä nättejä pursotuksia. Tähtitylla soveltuu paremmin, jos haluat pursottaa tankoja tai rinkuloita.

Olen vielä hieman tottumaton uuden uunini kanssa ja siksi haarukoin sopivaa paistolämpötilaa usean pellillisen ajan. Totesin, että kiertoilmatoiminto antaa kaikkein tasaisimman lopputuloksen. Tavallinen ylä-alalämpö (jota aina normaalisti käytän) tahtoi polttaa pikkuleivän reunat ja jättää päällisen liian vaaleaksi. Oman uunin ominaisuuksia kannattaa siis tutkailla ja hyödyntää!

Ainekset:
200 g huoneenlämpöistä voita
270 g vehnäjauhoja
100 g sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 huoneenlämpöinen muna
paistonkestävää marmeladia


Vatkaa voi ja jauhot kuohkeaksi. Yhdistä sokerit ja muna keskenään kevyesti vatkaten. Lisää munaseos muutamassa erässä voivaahtoon.

Laita taikina pursotuspussiin, johon on liittimellä kiinnitetty tähti– tai kukkatylla. Pursota ruusukkeita leivinpaperin päälle. Laita marmeladi pienempään pursotuspussiin, leikkaa päähän aukko ja pursota nokareet ruusukkeiden keskelle.

Paista 200 asteessa 6-8 minuuttia. Jos käytät kiertoilmatoimintoa, hieman alhaisempi lämpötila (190 astetta) saattaa riittää. Pikkuleivät saavat saada kevyesti väriä. Varo kuitenkin polttamasta pikkuleipien herkkiä reunaosia.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
20 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskiyhteisön joulukalenteri

  • 17

Kurkkaa aiemmat luukut »

Toivepuodin joulukuun arvonta



Kinuskikissan Toivepuodin joulukuun arvonnassa palkintona inspiroiva seinäkalenteri resepteineen.

Kehittele resepti Kinuskikissalle

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit