02.02.2017   7 kommenttia Kategoria: Makeat piirakat,  Ystävänpäivä
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Prinsessapiirakka


prinsessapiirakka

prinsessapiirakka-2

Prinsessakakku on vanha ruotsalainen klassikko: alkuperäinen resepti on vuonna 1948 ilmestyneestä ruotsalaisesta Prinsessojen uudesta keittokirjasta. Sen laatija Jenny Åkerström opetti kotitaloutta Tukholmassa oikeille prinsessoille. Prinsessakakun elementtejä löytyy myös tästä piirakasta. Piirakkana ”prinsessa” on kuitenkin helpompi valmistaa ja kuorrutteineen se menee lähes kakusta.

Piirakan koristelusta halusin tietenkin – prinsessamaisen! Kuvittelin, miltä satujen prinsessan mekko voisi näyttää: se olisi hehkeän pinkki ja koristeltu taidokkailla pitseillä. Valjastin visioni toteuttamiseen ihmeidentekijän nimeltä pitsimatto. Koristeellinen lopputulos syntyy sillä melko vaivattomasti. Pitsimatot ovat arvokkaita, mutta laadukkaita ja kestäviä. Matoista löytyy erilaisia vaihtoehtoja hinnan ja kuvion suhteen. Tämä minun käyttämäni matto on arvokkaampi, koska sillä saa tehtyä kolme pitsiä kerralla. Pitsi tehdään pitsijauhepakkauksen jauheen ja nestemäisen ainesosan avulla.

Pohja:
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Vadelmatäyte:
1 ½ rkl sokeria
½ dl perunajauhoja
1 ½ rkl vettä
300 g vadelmia *)

Vaniljatäyte:
¾ dl perunajauhoja
5 dl kevytmaitoa
2 keltuaista
5 dl kuohukermaa
1 rkl vaniljasokeria
2 dl vaniljakreemijauhetta

Kuorrutus:
n. 350 g lumivalkoista vaniljamassaa
pinkkiä pastaväriä
pitsikoriste pitsimatto nro 3:lla (kts. erillinen pitsikoristeohje, jossa myös video)

*) Huomaathan, että ulkomaisia vadelmia täytyy keittää 5 minuuttia. Jäähdytä ennen sokeri-perunajauhoseokseen lisäämistä.


Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon muna. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää seos muutamassa erässä taikinaan.

Leikkaa sydänvuoan pohjalle leivinpaperi, jolloin piirakka on helpompi irrottaa vuoasta. Voitele reunan alaosa. Voit valmistaa piirakan myös tavalliseen pyöreään piirakkavuokaan. Painele taikina vuoan pohjalle. Paista 200 asteessa 10–13 minuuttia. Pohjan ei tarvitse saada juurikaan väriä.

prinsessapiirakka-vaihe-3 prinsessapiirakka-vaihe-4

Yhdistä kattilassa vadelmatäytteen sokeri ja perunajauhot. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Lisää vadelmat. Lämmitä liedellä, kunnes seos pulpahtaa. Levitä pohjan päälle.

prinsessapiirakka-vaihe-5

Sekoita vaniljatäytteen perunajauhot pieneen määrään maitoa. Laita kattilaan yhdessä lopun maidon ja keltuaisten kanssa. Kuumenna liedellä vispilällä sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Anna jäähtyä. Voit nopeuttaa jäähtymistä laittamalla kattilan kylmään vesihauteeseen.

Mittaa kulhoon kuohukerma ja vaniljasokeri. Vatkaa vaahdoksi. Sekoita vatkaimen avulla joukkoon jäähtynyt maitokiisseli ja vaniljakreemijauhe. Levitä vadelmatäytteen päälle. Täytettä tulee paksu kerros ja voit muotoilla sen hieman kuperaksi. Nosta piirakka jääkaappiin pariksi tunniksi, kunnes täyte on jähmettynyt.

prinsessapiirakka-vaihe-6 prinsessapiirakka-vaihe-7

Värjää vaniljamassa pinkiksi sekoittamalla joukkoon pastaväriä.

prinsessapiirakka-vaihe-10

Kauli massa ohueksi, karkeasti sydämen muotoa mukailevaksi levyksi. Nosta levy piirakan päälle ja leikkaa ylimääräinen kuorrute pois reunoista painamalla levyä reunaa vasten.

prinsessapiirakka-vaihe-11 prinsessapiirakka-vaihe-12

Tee pitsikoriste erillisen pitsiohjeen mukaan. Jos pitsimatossasi voi valmistaa vain yhden pitsin kerrallaan, aloita valmistaminen hyvissä ajoin: pitsin kannattaa antaa mielellään kuivua muotissa yön yli. Pitsiainetta voi kuitenkin valmistaa kerralla koko annoksen ja säilyttää jääkaapissa kannellisessa rasiassa.

prinsessapiirakka-vaihe prinsessapiirakka-vaihe-2
prinsessapiirakka-vaihe-8 prinsessapiirakka-vaihe-9

Kiinnitä pitsi kuorrutteen pinnalle sivelemällä pitsin toiselle puolelle kevyesti vettä. Leikkaa vuoan yli tulevat kaistaleet saksilla.

prinsessapiirakka-vaihe-13 prinsessapiirakka-vaihe-14

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
44 tassutusta

Kinuskikumppani

Kts. lisää reseptejä osioista Pääsiäinen » ja Kevät »

Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentin, joka ilahdutti, hyödytti tai herätti keskustelua.
Kiitos Jennikatariina,
että löysit tämän vanhan suklaa-
sitruunakakun
ohjeen: "Aivan ihana
resepti! Kakku aivan sulaa suussa,
eikä ole yhtään liian makea!
Tämä menee ehdottomasti
vakioleipomusten
listalle."

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

valio-tammikuu
meira_leivontatuotteet_kevat

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Lasten välipalakakku
    Karoliina Piironen: Jätti Dr.Oetkerin liivatetelehtiä. Tuo chia kaiketi myös hyydyttää ja puoli desiäkin on verrattain paljon, että puuttuminen voi olla ongelma. Muutoin…
  • Liinukka
    Kinuskikissa: Tervehdys liinukka ja kiitos osallistumisesta esittelyyn! Sinä valmistutkin pian unelma-ammattiin! Varmasti hienoa päästä tekemään työkseen jotain, johon suhtautuu niin intohimoisesti.…
  • Kinuskikissa suosittelee: siemennäkkäri
    Kinuskikissa: Kivoja vinkkejä tuli marikselta! :)
  • Sitruuna-marenkitorttu
    Kinuskikissa: Elina: valmis lemon curd on aika makeaa, joten kannattaa melko varovainen olla sen määrän kanssa. Mutta toisaalta sitruunaa pitää kyllä…
  • Puffet-jäätelökakku
    Kinuskikissa: Johanna: kiitos hyvistä vinkeistä ja mukavasta palautteesta! :)

Kumppanit

suomi100