09.05.2017   6 kommenttia Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut,  Klassikot,  Suomi 100
Erityisruokavaliot: Pähkinätön

Paras ysärikakku


Tällä reseptillä on itselleni iso merkitys, sillä kiiveillä kuorrutettu rahkakakku on ensimmäinen hyydykekakku, jota olen maistanut. Se oli äitini erikoisuus, jonka maine tunnettiin ja jota vieraat osasivat odottaa. 80- ja 90-lukujen taitteessa ei vielä hyydykekakkuja liiemmälti leivottu, joten kakku herätti ihastelevaa ihmetystä aina, kun sitä oli tarjolla. Ja paljon sitä leivottiinkin! Kakulla on juhlittu niin rippijuhlat, ylioppilasjuhlat kuin siskoni häät aina yhtä hyvällä menestyksellä.

Äidin rahkahyydykekakku oli aikansa pioneeri, sillä 90-luvulla liivatteella hyydytettävät leivonnaiset ja jälkiruoat alkoivat vasta vähitellen yleistyä. Samoihin aikoihin tuorejuustoa opittiin hyödyntämään makeassa leivonnassa. Keksipohjaisten kakkujen trendiä vauhditti myös uunissa kypsennettävän amerikkalaisen juustokakun suosio. Kasarikakuille tyypilliseen tapaan koristelussa käytettiin tuoreita tai säilykehedelmiä.

Alkuperäisessä reseptissä äitini käytti liivatejauhetta. Olen kuitenkin korvannut sen nyttemmin yleisemmin käytetyillä liivatelehdillä, jotka toimivat paremmin.

Rahkatäytteinen hyydykekakku

Vinkki: Koristelua voi yksinkertaistaa laittamalla pyöreitä kiiviviipaleita limittäin kakun päälle, jolloin pari kiiviä riittää. Älä kuitenkaan jätä muhkeita kermaruusukkeita pois. Ne ovat ollennainen osa kakun herkullisuutta! Myös reunoille voi pursottaa kermavaahtoa! Varaa kermaa silloin kolmin- tai nelinkertainen määrä.

Pohja:
180 g digestivekeksejä
75 g voita tai margariinia

Kerma-rahkatäyte:
5 liivatelehteä
3 dl kuohukermaa
250 g (kerma)rahkaa
2 dl sokeria
½ dl sitruunamehua

Pinnalle:
4 kiiviä
½ dl vettä
¼ dl hyytelösokeria

Kermaruusukkeet:
1 ½ dl kuohukermaa
¾ tl sokeria
¾ tl vaniljasokeria


Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Sivele reunoille öljyä tai suojaa reunakalvolla, jotta kakku irtoaa siistimmin. Murskaa digestivet tehosekoittimessa. Sulata voi ja lisää joukkoon keksimurska. Levitä seos vuoan pohjalle.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka ja sokeri. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita liivatemehu täytteeseen. Kaada vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa 3 tuntia.

Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Kuori kiivit ja leikkaa pyöreiksi viipaleiksi. Halkaise viipaleet, jotta saat puoliympyrän muotoisia paloja. Laita viipaleita kakun päälle ruusumaiseksi asetelmaksi. Jätä reunaan muutaman sentin vapaa alue kermapursotukselle.

Valmista kiille hyytelösokeripakkauksen ohjeen mukaan ja levitä kiilleliemi kiivien päälle sudin avulla tai lusikalla valuttaen. Mittaa kulhoon kerma ja sokerit. Vatkaa vaahdoksi. Laita kerma pursotuspussiin, jossa on tähitylla. Pursota muhkeita ruusukkeita kiivipäällisen ympärille.

Resepti on julkaistu myös Unelmien Talo&Koti -lehdessä ilmestyvässä Kinuskikissan leivontakoulussa numerossa 4/2017.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
34 tassutusta

Kinuskikumppani

Toivepuodin toukoarvonta!

Kinuskikissa taikoo klassikoita

Lahjaksi äidille, ylioppilaalle tai vastavalmistuneelle! Kinuskikissan signeeraamat Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon -kirjat Toivepuodista »

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

suomi100

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Punajuuri-sipulipiirakka
    Siri Hjort: Hei, voiko piirakan tehdä pellille tuplaamalla ainekset? Pysyykö se ihan kasassa? :)
  • Twix-piirakka
    maris: Olen kahdesti aiemmin tehnyt tätä herkkua ja molemmilla kerroilla akilleen kantapääksi on enemmän tai vähemmän muodostunut toffeetäytteen kiteytyminen. Tuolla aiemmassa…
  • Kinuski-mansikkakakku
    maris: Marinka: kyllä tämä sen verran jämäkkää tekoa on, että hyvin pitäisi kestää koristeiden paino. Toki marengit, karkit yms. kannattaa laittaa…
  • Kinuski-mansikkakakku
    Marinka Salminen: Kuinka "tiukkaa tavaraa" kakku on? Mietin kestääkö koristeluita? Marenkia mansikoita ja karkkeja vai lässähtääkö alta? 😊 Tarkoitus siis tehdä tänään…
  • Kinuskikissan Ellen-kakku
    Sussis: Minä kasasin kakun tuliaisiksi kylään mennessä ja se syötiin vasta 5h päästä. Erittäin hyvää oli, ja hyvin oli marenki pysynyt…

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat
valio-tammikuu