25.03.2015   37 kommenttia Kategoria: Kevät,  Pääsiäinen,  Täytekakut,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Liivatteeton

Pääsiäisen pinjatakakku


Pinjatakakun sisään kätkeytyy karkeista, pähkinöistä tai suklaasta muodostuva ydin. Se on piilotettu täytteiden ja kakkupohjan keskelle ja paljastuu vasta ensimmäistä palaa leikattaessa. Pääsiäiskakussa pinjata voi pitää sisällään esimerkiksi värikkäitä hedelmäkarkkeja tai pieniä suklaamunia.

Yllätyksellisestä sisuksesta huolimatta halusin tällä kertaa leipoa mahdollisimman perinteisen oloisen kermakakun. Persikkaviipaleet ovat omasta lapsuudestani tuttu kakunpäällinen. Nykyään kakunkoristelutarpeista vallitsee lähes ylitarjonta, jolloin perinteisten raaka-aineiden arvo jopa korostuu. Persikoistakin saa oikeasti todella näyttävän koristelun kakulle. Ja klassinen kermakakku - runsailla pursotuksilla - eikö se olekin kakkujen aatelia? 🙂

Vinkit:

  • Kakkupohjaa on helpointa käsitellä kylmänä, joten voit tehdä sen jo edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa.
  • Karkkipiilo kannattaa täyttää vasta tarjoilupäivänä, jotta karkit eivät ehdi sulaa. Muilta osin kakun voi rakentaa jo kahvittelua edeltävänä päivänä. Se on jopa suotavaa, sillä vuorokausi jääkaapissa mehevöittää kakkua.
  • Pinjata vetää sisäänsä yllättävän ison määrän makeisia. Niitä saa edullisesti esimerkiksi ruokakaupan irtokarkkihyllystä.

Persikka-kermakakku

Helppo suklaakakkupohja:
100 g tummaa suklaata
6 ½ dl vehnäjauhoja
1 ¾ dl kaakaojauhetta
4 dl sokeria
3 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
150 g Valio voita
1 ¾ dl Valio kevytmaitoa
5 munaa

Kostutus:

4 dl säilykepersikoiden lientä ja hedelmämehua

Täyte:

5 dl Valio vispikermaa
600 g Valio maustettua rahkaa sitruuna
½ dl sokeria
¾ dl rusinoita
¾ dl mantelirouhetta
½ dl vaniljakreemijauhetta

Sisälle:

n. 480 g hedelmärakeita

Pursotukset:

7 dl Valio vispikermaa
2 rkl sokeria
2 rkl vaniljakreemijauhetta

Koristelu:
2 tlk (à 250/415 g) persikkaviipaleita
nonparelleja tai koristerakeita


Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka (halkaisija 24 cm).

Leikkaa suklaa rouheeksi. Yhdistä kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon suklaarouhe.

Sulata voi. Lisää joukkoon maito ja sitten munat vispilällä sekoittaen. Yhdistä voi- ja jauhoseos keskenään.

Kaada taikina vuokaan. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Testaa kypsyys puutikulla. Kakku on kypsä, jos taikinaa ei tartu tikkuun.

Anna jäähtyä hetken aikaa ennen kumoamista. Leikkaa jäähtynyt pohja neljään osaan. Leikkaa jokaisen pohjalevyn keskelle aukko ympyrämuotilla (tai veitsellä, jolloin mitta-apuna voi käyttää esimerkiksi nurinpäin käännettyä mukia). Sopivan aukon koko on 8-9 cm. Säästä yksi ympyrä kakun täyttövaiheeseen.

pinjatakakku-vaihe pinjatakakku-vaihe-2

Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon sitruunarahka ja sokeri. Pilko rusinat muutamaan osaan ja sekoita täytteeseen mantelirouheen kanssa. Lisää lopuksi vaniljakreemijauhe.

pinjatakakku-vaihe-3 pinjatakakku-vaihe-4

Valuta säilykepersikoiden liemi ja ota se talteen kostutusta varten. Sekoita persikkaliemen joukkoon hedelmämehua, jotta saat tarvittavan määrän kostuketta.

Nosta ensimmäinen pohjalevy tarjoilulautaselle. Kostuta hedelmämehulla. Levitä päälle kolmasosa täytteestä. Jatka samaan tapaan kaksi seuraavaa kerrosta. Laita päällimmäiseksi neljäs pohjalevy ja kostuta.

pinjatakakku-vaihe-5 pinjatakakku-vaihe-6

Tasoita kakun reunat lastalla. Kaada keskelle makeisia.

pinjatakakku-vaihe-7 pinjatakakku-vaihe-8

Peitä aukko pohjasta leikatulla ympyräpalalla. Kostuta sekin hedelmämehulla. Asettele kakun päälle persikkaviipaleita.

pinjatakakku-vaihe-9 pinjatakakku-vaihe-10

Mittaa kulhoon vispikerma ja sokeri. Vatkaa vaahdoksi. Siivilöi vaahdotuksen aikana joukkoon vaniljakreemijauhe. Laita kermavaahto isoon pursotuspussiin, jossa on tähtitylla. Pursota kakun reunoille aaltoilevaa pursotusta ja persikoiden ympärille kiehkuroita. (Katso pursotusmallistosta kohdat "pienet laineet" ja "kiehkurat eri suuntiin".)

pinjatakakku-vaihe-11

Viimeistele koristelu ripottelemalla kermavaahdon päälle nonparelleja tai koristerakeita.

Yhteistyössä Valio

VALIO_logo_RGB53mm_12997_16

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
55 tassutusta

Kinuskikumppani

Kts. lisää reseptejä osioista Pääsiäinen » ja Kevät »

Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentin, joka ilahdutti, hyödytti tai herätti keskustelua.
Kiitos Jennikatariina,
että löysit tämän vanhan suklaa-
sitruunakakun
ohjeen: "Aivan ihana
resepti! Kakku aivan sulaa suussa,
eikä ole yhtään liian makea!
Tämä menee ehdottomasti
vakioleipomusten
listalle."

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Valkosuklaaputouskakku
    Katerina: Haluaisin kovasti kokeilla tämän kaltaista kakkua, mutta ongelmana on se, että kakun pitäisi olla laktoositon. Olisi silti mukava saada kakkuun…
  • Nopea ja helppo minttusuklaakakku
    Mato: Onko suklaataikinan tilalle jotakin korvaavaa pohjaa? Ko. tuotetta ei valmisteta enää. Muut ainekset ostettu ja tarve parin päivän päästä! Eihän…
  • Mehevä suklaakakkupohja
    harmi93: Pitäisikö pohjan kohota uunissa kuinka paljon? Itse kun olen tehnyt niin ei ole kohonnut juuri lainkaan ja siksipä…
  • Baileys-täyte
    Kiiva: Kiitos vinkeistä! :)
  • Baileys-täyte
    maris: Kiiva: hyvältä suunnitelmalta kuulostaa minustakin. :) Haluaisin vielä oman kokemukseni pohjalta antaa vinkin, että pohja kannattaa laittaa…

Kumppanit

suomi100
meira_leivontatuotteet_kevat