01.09.2008   32 kommenttia Kategoria: Helpot ja nopeat,  Makeat piirakat,  Makuja maailmalta,  Syksy
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

Omenapiirakka


Tällä omppupiirakalla on juuret Ranskassa asti. Ystäväni äiti kehitteli ohjeen. Makutuomarina toimi ystäväni isä, joka toivoi lopputuloksesta samanlaista, jota hänen äitinsä oli Ranskassa laittanut. Lukuisten muunnelmien jälkeen tämä sai täyden hyväksynnän. :)

Minua varoiteltiin etukäteen, että täydellinen lopputulos voi vaatia useamman harjoittelukierroksen. ”Resepti on niin pelkistetty ja maultaan hienovarainen, että se on herkkä pienellekin vaihtelulle esim. paistamisen, sokeroimisen, pohjan ohuuden, omenalohkojen koon ym. suhteen.” Noudatinkin ohjetta pilkuntarkasti ja kirjaan sen sellaisenaan teillekin.

Helpoimmin voi mennä metsään valitsemalla vääränlaisia omenoita. Minua ohjeistettiin seuraavasti: Omenat eivät saa olla makeita ja vetisiä vaan happamia, kiinteitä ”ruoanlaitto-omenoita”. Talvi/syysomenat ja monet vanhat suomalaiset lajikkeet sopivat. Sen sijaan näitä merkkejä kannattaa välttää: Granny Smith, Golden, Jonagold.

Alkuperäisessä ohjeessa omenoita käskettiin laittamaan kilon verran ja tämä oli ainoa kohta, jossa poikkesin. Asettelemalla omenat aivan vieri viereen (kts. vaihekuvat) sain menemään vain 750 g. Jos omenat – näin ollen myös lohkot – olisivat olleet isompia, olisin saanut helpommin enemmänkin omenoita mahtumaan. Onneksi lopputulos ei hieman pienemmästä omenamäärästä kärsinyt.

Toinen asia, jossa kannattaa olla tarkkana, on piirakkavuoan valinta. Pohjan kuuluu olla ohut, joten tavallinen piirakkavuoka on liian pieni. Minä käytin isompaa piirakkavuokaa (halkaisija n. 26 cm), mutta jätin taikinaa reilusti myös reunoille. Saamani ohjeistus oli, että taikina riittää kahteen tavalliseen vuokaan tai yhteen isoon pizzavuokaan. Varmasti muunkin mallinen, esim. iso neliskanttinen uunivuoka, sopii tarkoitukseen. Silloin omenoitakin saa helpommin menemään jopa kilon verran.

Piirakka oli mukavalla tavalla erilainen ohuine pohjineen. Yksinkertaista, nerokasta! :) Minusta piirakka ei kaivannut mitään kastikkeen tai jäätelön tapaista lisuketta, mutta toki voi toimia oman maun mukaan.

Kiitos vielä reseptin laatijalle luvasta julkaista ohje täällä blogissa!

Pohja (pâte brisée):

250 g (n. 4 dl) vehnäjauhoja
125 g voita tai margariinia
20 g (¼ dl) sokeria
1 hyppysellinen suolaa (ellei voissa ole suolaa)
½ dl vettä

Pinnalle:
750 g – 1 kg omenoita
½ dl sokeria (säätele omenoiden happamuuden mukaan!)
tomusokeria


Mittaa kulhoon jauhot ja jääkaappikylmä voi. Leikkaa veitsellä voi pienenpieniksi paloiksi. Nypi voi ja jauhot sekaisin. Tee keskelle kuoppa, johon kaadat sokerin ja mahdollisesti suolan sekä veden. Työstä taikinaa käsin (alussa reunoista keskelle), kunnes neste on imenyt kaikki jauhot. Älä vaivaa taikinaa enempää kuin on välttämättä tarpeen. Taikina jää melko jauhoiseksi – älä kuitenkaan enää lisää nestettä. Muodosta taikina möykyksi, kääri voipaperin/kelmun sisään ja anna levätä jääkaapissa ainakin tunnin ajan. Taikinan voi hyvin tehdä valmiiksi jo vaikka edellisenä iltana. Ta-daa: aito pâte brisée on käyttövalmis!

Kuori omenat ja leikkaa ohuiksi lohkoiksi. Laita lohkot veteen, jossa on hieman sitruunamehua: tämä estää tummumisen. Kauli taikina ohueksi levyksi ja nosta voideltuun vuokaan (halkaisija 24 cm). Aseta omenalohkot tiiviisti taikinan päälle. Ripottele päälle sokeria omenoiden happamuuden ja oman maun mukaan.

Paista kuumassa uunissa: 275 asteessa n. 15 minuuttia. Varo palamista, mutta älä myöskään jätä liian ”kalpeaksi”: kyse on minuuteista tai jopa vähemmän. Sirottele heti paistamisen jälkeen pari ruokalusikallista tomusokeria piirakan päälle.

Piirakka on parhaimmillaan vastaleivottuna ja viilentyneenä!





Paulig-mexico

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
17 tassutusta

Kinuskikumppani

dansukker_taloussokeri

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!


Kumppanit

Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentteja, jotka ilahduttivat, hyödyttivät tai herättivät keskustelua.
herkuttelija

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Dumle/salmiakkisuklaatäyte
    jonnuliini: Voikohan tähän käyttää ihan niitä perinteisiä Dumleja? Pitäisi tehdä pelkkä Dumletäyte mutta en ole löytänyt mistään kaupoista enää noita suklaalevyjä.
  • Suklaakuorrutus
    Kinuskikissa: pellavapaita: nyt on palattava tähän huomioosi kuorrutteen paksuudesta. Minua jäi asia vaivaamaan siinä määrin, että oli pakko tänään testata valkosuklaakuorrutetta.…
  • Vanilja-mustikkapulla (piirakka ja pikkupullat)
    Miukku: En saanut onnistumaan yhtä kauniita pullia, täyte pursuili jostain syystä yli mutta maku oli mainio. Mutta ehkä seuraavalla kerralla sitten,…
  • Voileipäkakkurulla porotäytteellä
    Miukku: Onpa todella kaunis ja sopii fiinimpiinkin pitoihin. Tuosta pursotuksesta tuli jostain syystä jouluinen fiilis vaikka se upeasti tämänkin kakun kruunaa.…
  • Voileipäkakkurulla porotäytteellä
    mari-johanna: Minulla tuli mieleen että mites ruusut vaikka sellaisen suolaisen kuivakakun päälle?! Kinuskikissallakin taitaa olla (ainakin) yksi suolainen…

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat
punnitse-ja-saasta
valio-tammikuu