Kategoria: Makeat piirakat,  Syksy 01.09.2008   29 kommenttia

Omenapiirakka


Tällä omppupiirakalla on juuret Ranskassa asti. Ystäväni äiti kehitteli ohjeen. Makutuomarina toimi ystäväni isä, joka toivoi lopputuloksesta samanlaista, jota hänen äitinsä oli Ranskassa laittanut. Lukuisten muunnelmien jälkeen tämä sai täyden hyväksynnän. :)

Minua varoiteltiin etukäteen, että täydellinen lopputulos voi vaatia useamman harjoittelukierroksen. ”Resepti on niin pelkistetty ja maultaan hienovarainen, että se on herkkä pienellekin vaihtelulle esim. paistamisen, sokeroimisen, pohjan ohuuden, omenalohkojen koon ym. suhteen.” Noudatinkin ohjetta pilkuntarkasti ja kirjaan sen sellaisenaan teillekin.

Helpoimmin voi mennä metsään valitsemalla vääränlaisia omenoita. Minua ohjeistettiin seuraavasti: Omenat eivät saa olla makeita ja vetisiä vaan happamia, kiinteitä ”ruoanlaitto-omenoita”. Talvi/syysomenat ja monet vanhat suomalaiset lajikkeet sopivat. Sen sijaan näitä merkkejä kannattaa välttää: Granny Smith, Golden, Jonagold.

Alkuperäisessä ohjeessa omenoita käskettiin laittamaan kilon verran ja tämä oli ainoa kohta, jossa poikkesin. Asettelemalla omenat aivan vieri viereen (kts. vaihekuvat) sain menemään vain 750 g. Jos omenat – näin ollen myös lohkot – olisivat olleet isompia, olisin saanut helpommin enemmänkin omenoita mahtumaan. Onneksi lopputulos ei hieman pienemmästä omenamäärästä kärsinyt.

Toinen asia, jossa kannattaa olla tarkkana, on piirakkavuoan valinta. Pohjan kuuluu olla ohut, joten tavallinen piirakkavuoka on liian pieni. Minä käytin isompaa piirakkavuokaa (halkaisija n. 26 cm), mutta jätin taikinaa reilusti myös reunoille. Saamani ohjeistus oli, että taikina riittää kahteen tavalliseen vuokaan tai yhteen isoon pizzavuokaan. Varmasti muunkin mallinen, esim. iso neliskanttinen uunivuoka, sopii tarkoitukseen. Silloin omenoitakin saa helpommin menemään jopa kilon verran.

Piirakka oli mukavalla tavalla erilainen ohuine pohjineen. Yksinkertaista, nerokasta! :) Minusta piirakka ei kaivannut mitään kastikkeen tai jäätelön tapaista lisuketta, mutta toki voi toimia oman maun mukaan.

Kiitos vielä reseptin laatijalle luvasta julkaista ohje täällä blogissa!


Pohja (pâte brisée):

250 g (n. 4 dl) vehnäjauhoja
125 g voita tai margariinia
20 g (¼ dl) sokeria
1 hyppysellinen suolaa (ellei voissa ole suolaa)
½ dl vettä

Pinnalle:
750 g – 1 kg omenoita
½ dl sokeria (säätele omenoiden happamuuden mukaan!)
tomusokeria


Mittaa kulhoon jauhot ja jääkaappikylmä voi. Leikkaa veitsellä voi pienenpieniksi paloiksi. Nypi voi ja jauhot sekaisin. Tee keskelle kuoppa, johon kaadat sokerin ja mahdollisesti suolan sekä veden. Työstä taikinaa käsin (alussa reunoista keskelle), kunnes neste on imenyt kaikki jauhot. Älä vaivaa taikinaa enempää kuin on välttämättä tarpeen. Taikina jää melko jauhoiseksi – älä kuitenkaan enää lisää nestettä. Muodosta taikina möykyksi, kääri voipaperin/kelmun sisään ja anna levätä jääkaapissa ainakin tunnin ajan. Taikinan voi hyvin tehdä valmiiksi jo vaikka edellisenä iltana. Ta-daa: aito pâte brisée on käyttövalmis!

Kuori omenat ja leikkaa ohuiksi lohkoiksi. Laita lohkot veteen, jossa on hieman sitruunamehua: tämä estää tummumisen. Kauli taikina ohueksi levyksi ja nosta voideltuun vuokaan. Aseta omenalohkot tiiviisti taikinan päälle. Ripottele päälle sokeria omenoiden happamuuden ja oman maun mukaan.

Paista kuumassa uunissa: 275 asteessa n. 15 minuuttia. Varo palamista, mutta älä myöskään jätä liian ”kalpeaksi”: kyse on minuuteista tai jopa vähemmän. Sirottele heti paistamisen jälkeen pari ruokalusikallista tomusokeria piirakan päälle.

Piirakka on parhaimmillaan vastaleivottuna ja viilentyneenä!





Paulig-mexico

Jaa yhteisöpalveluissa

Testasitko? Arvostele resepti!

1 tassu2 tassua3 tassua4 tassua5 tassua

14 arvostelua, keskiarvo 3,86 tassua
Loading ... Loading ...