25.09.2011   86 kommenttia Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut,  Muut juhlapöydän kakut,  Syksy
Erityisruokavaliot: Pähkinätön

Omena-vaniljaviettelys


Alkukesän unelmakakun yhteydessä mainitsin, että tuon ohjeen alkuperäinen versio sisälsi raparperin sijaan omenoita. Moni onkin ehtinyt omenaversiota jo kokeilemaan. Nyt tein sen pitkästä aikaa itsekin - mutta pienellä kinuskisella twistillä. Raparperikakun kohdalla haastetta lisäsi karamellisoitava voi-sokeriseos. Korvasin sen voista ja fariinisokerista keittämälläni kinuskilla.

Muromainen pohja yhdessä omenaviipaleiden kanssa tuo kakkuun perinteisen omenatortun fiilistä. Kypsyessään omenat ehtivät imeä makeuden kinuskista - happamat omenalajikkeet ovat siis suositeltavia. Vaniljatäyte tekee tästä kakun, joka saa hienostuneen makunsa aidosta tangosta kaivetuista vaniljansiemenistä. Vanilja myös pilkuttaa täytteen herkullisesti.

Omena-vaniljakakku

Pohja:
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
ripaus suolaa
100 g voita tai margariinia
½ dl vettä

Omenatäyte:

500 g omenoita
½ tl raastettua inkivääriä tai inkivääritahnaa
2 tl kanelia

Kinuski:
100 g voita
1 dl fariinisokeria

Vaniljatäyte:
4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
1 ½ dl tomusokeria
2 valkuaista
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl sitruunamehua

Kakun pinnalle:

vaniljansiemeniä/vaniljajauhetta
3 omenan kuori
kanelitankoja


Leikkaa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunat öljyllä.

Sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri ja suola. Paloittele joukkoon voi ja nypi sekaisin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle.

Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Omenoiden esikypsentäminen ei ole välttämätöntä, mutta mikäli omenat ovat laadultaan kovia, se on suositeltavaa. Esikypsennä omenoita pienessä vesitilkassa 2-5 minuuttia, kunnes omenat ovat hieman pehmenneet. Kaada ylimääräinen vesi kattilasta.

Raasta inkivääri. Sekoita inkivääriraaste tai valmis tahna omenoiden joukkoon. Lisää kaneli.

Levitä omenaviipaleet pohjan päälle.

Mittaa kattilaan voi ja fariinisokeri. Kuumenna MIEDOLLA lämmöllä, kunnes seos alkaa hiljalleen kuplia. Anna kuplia pienellä lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes seos on paksua kinuskia.

Kaada kinuski vuokaan omenoiden päälle.

Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia. Varmista omenoiden kypsyys ennen uunista ottamista. Anna leivonnaisen jäähtyä.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Halkaise vaniljatanko ja kaavi sisältä siemenet veitsenkärjellä. Lisää siemenet kermaan ja vatkaa vaahdoksi. Lisää vaahdotuksen lomassa joukkoon tomusokeri.

Vaahdota valkuaiset. Yhdistä kerma- ja valkuaisvaahto sekä tuorejuusto vatkaimella kevyesti sekoittaen.

Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatelehdet. Sekoita ohuena nauhana hitaasti vatkaten täytteeseen. Kaada täyte vuokaan.

Anna hyytyä jääkaapissa kolmisen tuntia. Irrota kakku vuoasta muovilastalla ja poista sitten vuoan reunus. Siirrä tarjoilulautaselle.

Ripottele kakun pinnalle vaniljansiemeniä tai vaniljajauhetta. Kuori omenoista pitkää nauhaa. Koristele kakku kuorilla ja kanelitangoilla.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
64 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskikissan raparperireseptit



Nämä ihanuudet löydät raparperiresepteistä »

Toivepuodin kesäarvonta!

Kinuskikissa taikoo klassikoita

Kinuskikissan signeeraamat Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon -kirjat löydät Toivepuodista »

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat
suomi100