Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 

Myytintestaajan jatkotesti voi-sokerivaahdosta

26.2.2013

voi-sokerivaahto-1

Ohjeessa käsketään vatkaamaan voi ja sokeri vaahdoksi. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Mistä tiedän, että vaahto on valmista? Näitä kysymyksiä ihmetellään ääneen aika ajoin blogissakin. Varmaa oikeaa vastausta minulla ei ole ollut. Olen kertonut, että itse vaahdotan voita ja sokeria muutamien minuuttien ajan. Seos vaalenee ja on kuohkeaa, mutta ehkä nimitys ”vaahto” on hieman liioiteltu. Päätin testata, miten paljon merkitystä tällä ”varmuuden vuoksi vatkaamisella” tosiasiassa on. Onko koko vaahdotuksen käsite unohdettava?

Rajaan testini uunissa kypsennettäviin leivonnaisiin. Kuohkeat kreemitäytteet ovat asia erikseen: niissä vaahtomaisuus on helppo mieltää olennaiseksi lopputuloksen rakenteen kannalta.

Testi 1: kuivakakku

Leivoin kuivakakun, jonka valmistus alkaa voin ja sokerin vaahdotuksella. Käytin tavallista, huoneenlämpöistä leivontamargariinia. Vatkasin margariinia ja sokeria vain hetken – sen verran, että ne olivat sekoittuneet toisiinsa. Tämän jälkeen jatkoin loput työvaiheet normaalisti: sekaan munat yksitellen ja lopuksi vuorotellen jauhoseosta ja maitoa.

Lopputulos: Kakku kypsyi ja kohosi hienosti. Mistään ei olisi arvannut, että voi ja sokeri oli pyöräytetty sekaisin tavallista sukkelammin. Jos margariini olisi ollut jääkaappikylmää, olisin joutunut vatkaamaan sitä hivenen kauemmin saadakseni sen sekoittumaan kunnolla sokerin kanssa. Varsinaisesta vaahdotuksesta ei kuitenkaan siinäkään tapauksessa olisi voinut puhua.

myytinmurtaja5-1 myytinmurtaja5-2

Testi 2: muffinssit

Toisessa testissäni halusin selkeän vertailukohdan. Kuivakakku onnistui hyvin, mutta olisiko voin ja sokerin kunnollinen vaahdotus saanut siitä vieläkin paremman? Tein siis kaksi täysin samanlaista muffinssitaikinaa sillä erotuksella, että toisen kohdalla vaahdotin voin ja sokerin vaaleaksi ja kuohkeaksi. Vaahdotusajaksi laskin 5 minuuttia. Toisen taikinan kanssa vatkasin voin ja sokerin vain pikaisesti sekaisin.

Lopputulos: Kummatkin muffinssit kypsyivät yhtä hyvin. Myöskään rakenteen osalta en mitään eroa havainnut: molemmat muffinssit olivat kuohkeita. Kuvassa vihreässä vuoassa paistetut on tehty ”oikeaoppisesti” kunnolla vaahdottaen, keltaiset ovat nopeasti vaahdotettuja.

myytinmurtaja6-1 myytinmurtaja2-3

myytinmurtaja3-1

Toinen tyttäristäni oli testieni ”virallisena valvojana” seuraamassa tapahtumia. Hän teki muistilapun, kummassa vuoassa oli kumpi taikina. 😉

myytinmurtaja2-1

Testi 3: murotaikinapikkuleivät

Kolmas testini kohdistui pikkuleipiin, sillä halusin testata voi-sokerivaahdon vaikutusta niiden rapeuteen. Valitsin testiini klassisen murotaikinan. Suoritin testini samaan tapaan kuin muffinssien kanssa. Valmistin vierekkäin kummatkin taikinat, erona vain vaahdotuksen kesto. Vaahdotettu seos oli kuohkeaa ja vitivalkoista, kun taas huonosti vaahdotettu paksumpaa ja keltaisempaa.

Lopputulos: Aivan samanlaisia pikkuleipiä tuli molemmista taikinoista niin ulkoisesti kuin suutuntumaltaan. Ainoa ero taikinoiden välillä oli siinä, että paremmin vaahdotetusta voi-sokeriseoksesta tehdystä taikinasta tuli yksi pikkuleipä enemmän. Vaahdotus siis kasvatti kokonaismassaa tämän verran.

myytinmurtaja3-2

Yhteenveto

Voin ja sokerin varsinaisella vaahdotuksella ei näyttäisi olevan ainakaan näissä esimerkkileivonnaisissa merkitystä. Tämän tyyppisissä ohjeissa voin ja sokerin vaahdotuksen voi tulkita voin ja sokerin vatkaamiseksi keskenään sekaisin. Mitään haittaakaan ei toki pitkästä vatkausajasta ole. Itse aion käyttää tietoa hyväkseni siinä, että en ehdoin tahdoin ainakaan liioittele vaahdotusaikaa.

Kommentit (23)

Kinuskikissa
1.2.2021 22:44

TuuliMaria: mielenkiintoinen kokemus, kiitos tämän jakamisesta! Jäin pohdiskelemaan, oliko vääränlainen sekoitustapa sitten välttämättä huonompi kuin oikeaoppisesti tehty. Voisiko ajatella, että jonkin toisen leivonnaisen kohdalla (esim. muffinssit) voimakas kohoaminen olisi voinut jopa olla myönteinen asia? Eli onko tämä tapauskohtainen asia ja on vaan hyvä oppia tiedostamaan, minkälainen taikina sopii mihinkin.

TuuliMaria
1.2.2021 21:19

Hei, pakko kertoa tekemästäni voi-sokerivaahtomokasta. Leivoin Kinuskikissan reseptillä maukkaita Runebergin torttuja (resepti on muuten aivan huippuhyvä! Kiitos!) ja jo alkumetreillä ajatuksissani sekoitin kaikki kuivat aineet sekaisin, mukaanlukien myös sokerin.. tupla-annosta tehdessä raaka-aineita oli melkoisesti, joten syteen tai saveen oli jatkettava. Vatkasin siis voin ja munat yksitellen sekaisin ja lisäsin kuivat aineet pikkuhiljaa mukaan. Makuun voi-sokerivaahdon puuttuminen ei vaikuttanut, mutta kohoamiseen kyllä. Aiemmin tehdyt tortut paistuivat täydellisen tasaisiksi, mutta nämä kohosivat keskeltä niin paljon, että pohjat oli leikattava tasaisiksi. Muuten ei moitittavaa! Jatkossa kyllä teen vaahdon kuten kuuluu, tällä kertaa kävi tuuri ja leipomukset onnistuivat!

Kinuskikissa
14.2.2015 15:31

Hei vaan ”Tumpelo”! En usko, että olet nimesi veroinen – jokainen meistä mokailee välillä, mutta kaikesta oppii. Toivottavasti rohkaistut yrittämään voin ja sokerin vaahdotusta uudelleen, jotta sen vuoksi ei jää reseptejä kokeilematta. Mitä tarkalleen ottaen tapahtui epäonnisen vaahdotuksen kanssa? Toiset taikinat valmistetaan sillä periaatteella, että sekoitetaan vaan kaikki ainekset kerralla toisiinsa ja unohdetaan vaahdotukset. Eli onnistua voi monella tapaa, kuten mari-johannakin totesi.

Juu, leipomo vaan pystyyn, banaanikakulla on hyvä aloittaa! 🙂

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
14.2.2015 08:38

Hei Tumpelo! Ja tervetuloa kinuskipiireihin mukaan! Pakko kommentoida etten se minäkään ikinä ole vaahdotuksen minuutti määriä laskenut, mutta koska kakkuni ovat aina kohonneet ja hyviä olleet, niin mitä niitä laskemaankaan.Sinä puolestasi uudella tekniikalla todistat sen, että toisinkin voi tehdä ja silti saa hyvää aikaan.Sen toki olen itsekin huomannut, että munat ja rasvan nostan aina edeltä lämpimään, koska lämpimänä ne sekoittuvat (=vaahdottuvat) helpommin.Perusta hei seuraavaksi leipomo ja laita tuo banaanikakku sinne. Jään odottelemaan ohjetta…..

Tumpelo
14.2.2015 00:40

Oli ihan pakko tehdä tunnukset tätä kommentointia varten (ja ehkä joskus tulevaisuudessa tumpeloin tänne joitakin ”luomuksianikin”).

Itse olen 2 kertaa elämässäni yrittänyt tätä maagista rasvan ja sokerin vaahdotusta. Eka kerralla sain aikaan upean vaalean vaahdon kuvitellen olevani syntynyt tätä varten, ja toka kerralla en. Pelästyin tätä enkä sen koommin ole yrittänyt.
Yksi lempparikuivakakuistani on mausteinen banaanikakku jonka valmistukseen kuuluu tämä vaahdotusvaihe. Sittemmin keksin ovelasti että vaahdotan munat ja sokerin normaalisti, lisään joukkoon juoksevan margariinin ja jatkan vatkaamista muina naisina. Lopputulos on ollut tosi kuohkea eikä ollenkaan liian raskas tai taikinainen. Tätä konstia aion kokeilla myös muissa tulevissa koitoksissani (ajattelin seuraavaksi tiikerikakkua). Tässä siis yksi vaihtoehto.. jos joku uskaltaa vastustaa Sääntöä.. 😉 P.S. Kananmunat noukin suoraan jääkaapista kylminä..

Kinuskikissa
16.3.2013 23:14

Satumainen: kiitos kommentistasi. Jääkaappikylmän ja huoneenlämpöisen margariinien eron testaaminen oli muuten juuri se juttu, jota olin kokeilemassa, kun yllättäen tulikin inspis kokeilla tätä vaahdotusasiaa. Eli siitä lisää tuonnempana. 🙂

meris: kiitti vinkistä! 🙂

Satumainen
9.3.2013 21:55

Todellakin. Eiköhän nämä ohjeet ole suunnattu pääasiassa meille kotikokeille, jotka leivomme lasten syntymäpäiville ja työpaikan kahvipöytään 🙂 Itse olen tehnyt samankaltaista testausta, kun useimmiten leivontainspiraatio iskee yllättäen, ja leivontamargariini on aina jääkaappikylmää! Olenkin siis testaillut miten käy kun pehmennänkin margariinia hieman mikrossa. Ja kas kummaa, kuivakakut ym. ovat onnistuneet aivan yhtä täydellisesti kuin margariinilla jota olen seisottanut huoneenlämmössä 🙂 Monella kotikokilla on se uskomus että kaikki täytyy tehdä prikulleen ohjekirjan mukaan, joten välillä on mukavaa huomata että hieman voi oikoakin. Välillä tottakai huomaa että joissakin asioissa vaan EI voi oikoa, mutta virheistä onneksi oppii 😀

meris
9.3.2013 10:28

Reseptit, joissa voi ja sokeri vaahdotetaan, jatkuvat yleensä kehoituksella lisätä kananmuna(t) yksitellen. Olen viime aikoina kokeillut vatkata munat voi-sokerivaahtoon sähkövatkaimella niin, että nekin vaahtoutuvat. Tähän kuluu ehkä minuutti ja taikina ei mene munia lisätessä vahingossakaan rakeiseksi. Lopputulos on mukavan kuohkea, esim. piirakkapohjassa selvästi eron huomaa. Joskus tästä on varmasti haittaakin, jos kaipaa vaikka tiiviimpää murotaikinaa. Helppouden takia olen tätä kuitenkin suosinut 🙂

Kinuskikissa
6.3.2013 21:39

Cinnamon: olipa mielenkiintoista! Puuhaarukalla vaahdosta voi tuskin tosiaan edes haaveilla. Toisaalta vaikkei sitä tavoittelisikaan, vatkain tuntuu kumminkin kätevämmältä keinolta saada nämä ainekset sekaisin. Ehkä tässäkin asiassa löytyy erilaisia koulukuntia. 🙂

Cinnamon
6.3.2013 20:58

Todella mukavaa kun näit vaivaa selvittääksesi tätä asiaa!:) Yläasteella kotitaloudenopettajamme käski vaahdottaa voin ja sokerin aina puuhaarukalla. Jos voi oli vielä jähmeää, työ vei jonkin aikaa ja lopputulos ei koskaan näyttänyt oikein vaahdolta, vaan pikemminkin seokselta tai massalta. Leivonnaiset kuitenkin onnistuivat aina hyvin. Olenkin miettinyt vaahdotuksen merkitystä siitä lähtien ja nyt sain vastauksen tähän arvoitukseen! Kiitos!

Näytä lisää

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa