14.03.2017   10 kommenttia Kategoria: Kahvikakut,  Makuja maailmalta,  Pullat ja munkit
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Monkey Bread – kanelinen nyhtöpulla


Monkey bread on makea ja tahmea, kakun muotoon leivottu pulla. Se koostuu sormin syötävistä, paistetuista taikinanpaloista, jotka on kieritelty kanelisokerissa. Monkey bread -pullaa tarjoillaan Yhdysvalloissa aamiaisella (!) ja kahvileipänä, mutta hyvin paljon myös erilaisissa juhlissa ja yleisötilaisuuksissa. Nimensä se on saanut siitä, että sitä syödään apinoiden tapaan pala palalta sormin repien – nyhtäen.

Yhdysvaltoihin Monkey bread tuli unkarilaisten maahanmuuttajien mukana ja yleistyi siellä 1900-luvun puolivälin jälkeen. Sen nimi oli alkujaan unkarilainen kahvikakku, mutta vähitellen nimeksi vakiintui monkey bread. Tämä lähes yksinomaan Amerikassa tunnettu leivonnainen tehdään valmiista (usein pakastetuista) taikinanpalasista. Tämä kuvastaakin hyvin amerikkalaista, puolivalmiiden ainesosien käyttöön perustuvaa leivontakulttuuria. Onneksi klassikosta löytyy myös reseptejä, joissa taikina tehdään itse. Se on muunnelma pullataikinasta, mikä on tuttua huttua meille suomalaisille. Kardemumman lisäsin, sillä ilman sitä pulla ei mielestäni ole pulla.

Reseptini ei ole suora kopio tietystä lähteestä, mutta testasin sitä varten Sally’s baking addiction -blogin nyhtöpullaa ja kahlasin sen jälkeen muitakin reseptejä. Sallyn resepti oli rasvainen ja mittakaavaltaan annettuun vuokakokoon nähden liian iso (kanelipullat pomppivat paiston aikana vuoasta ja aiheuttivat ulvovan palohälyttimen). Sain kuitenkin hyvän perustan ja pienten muokkausten jälkeen (jätin esimerkiksi päälle valutettavan rasva-sokeriseoksen pois) olin erittäin tyytyväinen lopputulokseen.

Uskon, että nyhtöpullaan tykästyvät kaikki, jotka pitävät kanelipullasta! Palaset oli erittäin helppo irrottaa ja syöminen oli siistimpää kuin mitä etukäteen kuvittelin. Tämä sopii siis hyvin juhlavampaankin kahvipöytään.

Vinkit:

  • Monkey bread koristellaan usein sokerikuorrutteella. Pullakakusta tulee näyttävämpi – mutta myös makeampi. Maun puolesta kakku ei kuorrutetta kaipaa.
  • Amerikassa käytetään paljon ruskeaa sokeria, joka on fariinisokerin kaltaista, mutta rakenteeltaan kuivempaa. Lähin vastine on ruokakaupoista saatava Dansukkerin vaalea luomuruokosokeri, jonka kidekoko on riittävän pieni. Voit toki käyttää myös tavallista valkoista sokeria.

Taikina:
60 g voita
10 g hiivaa (tai 1 ¾ tl kuivahiivaa)
2 ¾ dl kevytmaitoa
2 rkl sokeria
2 tl kardemummaa
¾ tl suolaa
1 ½ munaa
n. 9 dl vehnäjauhoja

Täyte:
100 g voita
2 ½ dl hienoa ruokosokeria
1 rkl kanelia

Kuorrute:
¾ rkl kevytmaitoa
¼ tl vaniljauutetta (tai ½ tl vaniljasokeria)
1 ¼ dl tomusokeria


Sulata voi. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon voisula, sokeri, kardemumma, suola ja munat (saat munan puolitettua, kun rikot sen rakenteen desilitramitassa). Lisää jauhot noin desilitra kerrallaan. Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista ja kädestä. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa liinalla peitettynä 45 minuuttia.

Sulata täytteen voi. Yhdistä ruokosokeri ja kaneli keskenään. Voitele valmiiksi rengasvuoka, jonka tilavuus on noin 2,4 litraa.

Pyörittele taikinasta halkaisijaltaan 2,5 cm:n kokoisia palloja. Annettuun vuokakokoon näitä tarvitaan 40 kappaletta, jolloin nyrkin kokoinen pala taikinaa jää yli. Jos käytössäsi on isompi vuoka, voit käyttää koko taikinan. Huomioi kuitenkin, että taikinalle on jätettävä reilusti kohoamisvaraa, sillä kakku kohoaa vielä uunissakin (kts. kuva vuoan hyvästä täyttöasteesta alempaa).

Kasta pallot voisulaan ja kierittele sitten kanelisokerissa.

Laita pallot vuokaan. Anna kohota 45 minuuttia.

Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia (vuoan materiaali voi vaikuttaa paistoaikaan). Suojaa pinta tarvittaessa foliolla, kun pinta on saanut väriä. Anna jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa tarjoilulautaselle. Jäähdytä ennen kuorruttamista.

Yhdistä kuorrutteen maito ja vaniljauute ja lisää tomusokeri. Kuorrute saa olla hyvin paksua, joten lisää tomusokeria tarvittaessa. Valuta kuorrutetta pullakakun päälle. Tarjoile valmiiksi eroteltuina paloina tai anna vieraiden repiä itse paloja kakusta.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
32 tassutusta

Kinuskikumppani

Kts. lisää reseptejä osioista Pääsiäinen » ja Kevät »

Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentin, joka ilahdutti, hyödytti tai herätti keskustelua.
Kiitos Jennikatariina,
että löysit tämän vanhan suklaa-
sitruunakakun
ohjeen: "Aivan ihana
resepti! Kakku aivan sulaa suussa,
eikä ole yhtään liian makea!
Tämä menee ehdottomasti
vakioleipomusten
listalle."

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Lasten välipalakakku
    Karoliina Piironen: Jätti Dr.Oetkerin liivatetelehtiä. Tuo chia kaiketi myös hyydyttää ja puoli desiäkin on verrattain paljon, että puuttuminen voi olla ongelma. Muutoin…
  • Liinukka
    Kinuskikissa: Tervehdys liinukka ja kiitos osallistumisesta esittelyyn! Sinä valmistutkin pian unelma-ammattiin! Varmasti hienoa päästä tekemään työkseen jotain, johon suhtautuu niin intohimoisesti.…
  • Kinuskikissa suosittelee: siemennäkkäri
    Kinuskikissa: Kivoja vinkkejä tuli marikselta! :)
  • Sitruuna-marenkitorttu
    Kinuskikissa: Elina: valmis lemon curd on aika makeaa, joten kannattaa melko varovainen olla sen määrän kanssa. Mutta toisaalta sitruunaa pitää kyllä…
  • Puffet-jäätelökakku
    Kinuskikissa: Johanna: kiitos hyvistä vinkeistä ja mukavasta palautteesta! :)

Kumppanit

suomi100