25.06.2009   341 kommenttia Kategoria: Kakkupohjat
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Pähkinätön

Mehevä suklaakakkupohja


suklaapohja10

Tästä suklaakakusta on muotoutunut yksi suosikkipohjani mitä tulee tummiin kakkupohjiin. Alkuperäinen ohje on ystävältä saatu, mutta olen muunnellut siitä oman version. Erityiseksi tämän tekee se, että koostumus on niin pehmeä ja mehevä. Pohja saa jäädä keskeltä aavistuksen verran kosteaksi. Kostutusta tarvitaankin vähemmän kuin esimerkiksi sokerikakkupohjassa.

Kakkupohjasta riippumatta on syytä huomioida seuraava asia kakun kokoamisesta. Paistettaessa kakun pinta jää pohjaan verrattuna epätasaisemmaksi, huokoisemmaksi ja jopa halkeilevaksi. Pintaosa kannattaakin aina ”piilottaa” täyttövaiheessa kakun pohjalle. Sileä pinta on helpompi koristella.

Rakenteeltaan tämä pohja on herkemmin hajoava kuin tavalliset kakkupohjat ja siksi suosittelenkin välttämään turhia siirtelyitä: leikkaa kakkupohja kolmeen osaan valmiiksi siinä asennossa, että voit siirtää päällimmäisen levyn kakun alimmaiseksi pohjalevyksi. Mikäli täyttövaiheessa pohja halkeilee ja joudut suorittamaan pientä palapelin kokoamista, suurta vahinkoa ei pääse syntymään: valmiissa kakussa tätä tuskin havaitsee. Tässäkin kokoamisen järjestyksellä on merkitystä: vuoan pohjaa vasten paistunut osa on tiiviimpi eikä hajoa helposti. Siksi se kannattaa sijoittaa päällimmäiseksi. Huomaa myös hyödyllinen lukijoilta tullut vinkki: rakenne tiivistyy, kun säilytät pohjan yön yli viileässä!

Huoneenlämpöisten raaka-aineiden käyttö on suositeltavaa. Tämä auttaa myös kakun tasaisempaan kohoamiseen (lukaise myös pyyhevinkki).

Kakku onnistuu myös gluteenittomana gluteenitonta jauhoseosta käyttämällä.

Taikina:
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta
¾ tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
1 ½ dl tummaa kaakaojauhetta
150 g voita tai margariinia
3 ½ dl sokeria
3 munaa
3 dl kädenlämpöistä maitoa

Paistolämpötila ja -aika:
175 astetta, keskitasolla 50 – 60 minuuttia

Kostutus:
1 ½ dl kostuketta (maito, vaniljamaito, mehu, virvoitusjuoma)

00aa4

Voitele ja korppujauhota vuoka (halkaisija 24 cm).

Sekoita kuivat aineet keskenään.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen.

suklaapohja2

Sekoita hitaalla teholla vatkaten joukkoon ensin reilusti jauhoja ja tämän jälkeen vuorotellen pienissä erissä loput kuivat aineet ja kädenlämpöinen maito.

suklaapohja3

suklaapohja4

Kaada taikina vuokaan.

suklaapohja5

suklaapohja6

Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 50-60 minuuttia.

suklaapohja7

Anna seistä vuoassa n. 15 minuuttia ennen kumoamista.

suklaapohja8

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
152 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

dansukker_taloussokeri

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!


Kumppanit

punnitse-ja-saasta
kinuskikissa-puoti2

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Uusimmat kommentit

  • Höyhenenkevyt sitruunajuustokakku
    maris: Oli aikomukseni pääsiäiseksi tätä kakkua tehdä, mutta aikeeksi se silloin myös jäi. :( Nyt teki mieli kahvipöytään jotain…
  • Perinteinen mansikkakakku
    Kinuskiemo: Sussi: Tämän sivun lopussa on vielä tietoa asiasta: http://www.kinuskikissa.fi/kuukauden-vinkki-vaniljakreemijauhe/
  • Perinteinen mansikkakakku
    Kinuskiemo: Sussi: Kyllä voi.
  • Amerikkalaiset pannukakut
    Tangerine: Tein näitä sydänpannulla ja sain 36 pannukakkua.
  • Raparperi-mansikka-valkosuklaatäyte
    shennny: Onneksi kakku pysyi kasassa, oli sen verran jähmettynyt yön aikana jääkaapissa :) käytin tavallista sokerikakkupohjaa ja tein kyllä raparperikiisselin ohjeen…
  • Seeprapiirakka
    Kinuskikissa: Muokkasin nyt hieman tuota rahkaseoksen valmistuskohtaa varmistaakseni, että se neuvoo ainesten sekoittelut toisiinsa juuri niin kuin minä tein. Toivottavasti tämä…
  • Seeprapiirakka
    Kahvihiiri: Sama homma täällä, että rahkatäytteestä tuli jämäkkää. Lisäsin maitoa vähän, mutta oli se silti aika paksua . Kaatamisessa ei ollut…
  • Monster high -kakku
    mari-johanna: Piia Kirkkala: Kyllä voit yhdistää. Onnistuu hyvin kun yhdistät paketit huolella muovaamalla keskenään ja vasta sitten lähdet kaulitsemaan!…
  • Perinteinen mansikkakakku
    Sussi: Hei! Oliko niin että tuon ½ dl vaniljakreemijauhetta voi korvata samalla määrällä vaniljakastikejauhetta (Blå Band)?

Kumppanit