25.06.2009   363 kommenttia Kategoria: Kakkupohjat
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Pähkinätön

Mehevä suklaakakkupohja


suklaapohja10

Tästä suklaakakusta on muotoutunut yksi suosikkipohjani mitä tulee tummiin kakkupohjiin. Alkuperäinen ohje on ystävältä saatu, mutta olen muunnellut siitä oman version. Erityiseksi tämän tekee se, että koostumus on niin pehmeä ja mehevä. Pohja saa jäädä keskeltä aavistuksen verran kosteaksi. Kostutusta tarvitaankin vähemmän kuin esimerkiksi sokerikakkupohjassa.

Kakkupohjasta riippumatta on syytä huomioida seuraava asia kakun kokoamisesta. Paistettaessa kakun pinta jää pohjaan verrattuna epätasaisemmaksi, huokoisemmaksi ja jopa halkeilevaksi. Pintaosa kannattaakin aina ”piilottaa” täyttövaiheessa kakun pohjalle. Sileä pinta on helpompi koristella.

Rakenteeltaan tämä pohja on herkemmin hajoava kuin tavalliset kakkupohjat ja siksi suosittelenkin välttämään turhia siirtelyitä: leikkaa kakkupohja kolmeen osaan valmiiksi siinä asennossa, että voit siirtää päällimmäisen levyn kakun alimmaiseksi pohjalevyksi. Mikäli täyttövaiheessa pohja halkeilee ja joudut suorittamaan pientä palapelin kokoamista, suurta vahinkoa ei pääse syntymään: valmiissa kakussa tätä tuskin havaitsee. Tässäkin kokoamisen järjestyksellä on merkitystä: vuoan pohjaa vasten paistunut osa on tiiviimpi eikä hajoa helposti. Siksi se kannattaa sijoittaa päällimmäiseksi. Huomaa myös hyödyllinen lukijoilta tullut vinkki: rakenne tiivistyy, kun säilytät pohjan yön yli viileässä!

Huoneenlämpöisten raaka-aineiden käyttö on suositeltavaa. Tämä auttaa myös kakun tasaisempaan kohoamiseen (lukaise myös pyyhevinkki).

Kakku onnistuu myös gluteenittomana gluteenitonta jauhoseosta käyttämällä.

Taikina:
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta
¾ tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
1 ½ dl tummaa kaakaojauhetta
150 g voita tai margariinia
3 ½ dl sokeria
3 munaa
3 dl kädenlämpöistä maitoa

Paistolämpötila ja -aika:
175 astetta, keskitasolla 50 – 60 minuuttia

Kostutus:
1 ½ dl kostuketta (maito, vaniljamaito, mehu, virvoitusjuoma)

00aa4

Voitele ja korppujauhota vuoka (halkaisija 24 cm).

Sekoita kuivat aineet keskenään.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen.

suklaapohja2

Sekoita hitaalla teholla vatkaten joukkoon ensin reilusti jauhoja ja tämän jälkeen vuorotellen pienissä erissä loput kuivat aineet ja kädenlämpöinen maito.

suklaapohja3

suklaapohja4

Kaada taikina vuokaan.

suklaapohja5

suklaapohja6

Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 50-60 minuuttia.

suklaapohja7

Anna seistä vuoassa n. 15 minuuttia ennen kumoamista.

suklaapohja8

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
193 tassutusta

Kinuskikumppani

Osallistu kekritempaukseen 8.10. mennessä

Toivepuodin syyskuun arvonta!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit

suomi100