Kategoria: Leivokset,  Pikkuleivät 29.04.2012   140 kommenttia

Fiilistelijän macaron-leivokset

macaron1macaron2macaron3

Toissa viikolla oli viimein aika ottaa mittaa haasteellisiksi koetuista macaroneista. Macaronit veivät ensimmäisen erän 6-0. Toinen erä tasoitti kuitenkin pelin. Eivät nämä sievät marenki-ihanuudet siis voittamattomia ole, eivät suinkaan! Netistä löytyy runsaasti tietoa, mitä missäkin vaiheessa voi mennä pieleen. Sudenkuopat on hyvä tunnistaa, mutta kääntöpuolena on kokeilukynnyksen kasvaminen. Kinuskikissan suositus: tartu rohkeasti toimeen, sillä kokemus on paras opettaja (ja minä jos kuka tiedän sen!). Tähän ohjeeseen olen yrittänyt hienovaraisesti ujuttaa joitain tarpeellisia vinkkejä.

Macaronit herättävät tunteita, joten tulkaa jakamaan kokemukset minun ja muiden Kinuskien kanssa! Näin voimme kaikki viisastua yhdessä! :) Kokeneemmat ”macaronistit” voisivat raapustaa myös hyväksi havaittuja täyteohjeita kaikkien iloksi. Minä voisin ottaa niitä sitten testiin ja täydentää myöhemmin ohjeeseen.

Resepti on poimittu hieman soveltaen Epicurious-sivustolta. Kiitän vinkeistä myös facebook-sivuni kommentoijia!

Vinkki: Säilytä macaron-leivokset jääkaapissa. Ne voi hyvin valmistaa vuorokautta ennen tarjoilua. Leivokset voi myös pakastaa.

28 leivosta

Taikina:
3 keskikokoisen munan valkuaista
¼ tl suolaa
3 ½ dl tomusokeria
150 g kuoretonta mantelijauhetta
3 rkl sokeria
pinkkiä elintarvikeväriä

Suklaatäyte:
100 g tummaa tai maitosuklaata
100 g ranskankermaa


Laita pursotuspussiin valmiiksi iso, pyöreä tylla. Laita pussi korkeaan astiaan ja käännä pussin reunoja, jotta se on helpompi täyttää.

Erottele valkuaiset ja laita kulhoon suolan kanssa.

Yhdistä tomusokeri ja mantelijauhe keskenään. Huom! Jos haluat macaroneille sileän pinnan, siivilöi tomusokeri-mantelijauheseos ennen käyttöä.

Vatkaa valkuaisia keskiteholla, kunnes valkuaiset ovat saaneet kuohkeutta. Lisää sitten sokeri ruokalusikallinen kerrallaan.

Jatka vatkaamista hetken aikaa täydellä teholla samalla, kun sekoitat joukkoon elintarvikevärin. Älä vatkaa ”kankeaksi”, kovaksi vaahdoksi vaan jätä notkeaksi ja kiiltäväksi.

Kaada joukkoon koko tomusokeri-mantelijauhoseos kerralla. Sekoita nuolijalla. Sekoituksen voi tehdä ronskein ottein, jotta saat kuivat aineet uppoamaan marenkivaahtoon tehokkaasti. Valmis taikina on sileää ja tasaista, kulhosta ei erotu ”huippuja”.

Kaada taikina pursotuspussiin. Sulje toinen pää pussinsulkijalla.

Pursota pellille leivinpaperin päälle tasaisia palloja (halkaisija n. 3 cm). (Jos taikina on koostumukseltaan onnistunut, pursotuksessa syntyneiden ”huippujen” pitäisi asettua pellillä hetken aikaa oltuaan. Mikäli näin ei käy, voit ravistaa peltiä varovasti. Voit tehdä myös yhden koekappaleen ennen pursotuspussin täyttämistä ja jatkaa sekoittelua tarvittaessa hetken aikaa, jotta vaahto hieman notkistuu.)

Anna kuorten kuivua pellillä noin 30 minuuttia. Varmista sormella pintakuivuus ennen uuniin laittamista.

Kypsennä uunissa 125-150 asteessa (uunisi tehosta riippuen) 10-15 minuuttia.

Anna kuorien jäähtyä ja irrota ne sitten leivinpaperista tarvittaessa paperin alapuolelta painaen.

Paloittele suklaa astiaan ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä. Sekoita joukkoon ranskankerma.

Laita nokare täytettä kuoren sileälle pinnalle ja paina toinen puolisko päälle.

Jaa yhteisöpalveluissa

Testasitko? Arvostele resepti!

1 tassu2 tassua3 tassua4 tassua5 tassua

202 arvostelua, keskiarvo 4,15 tassua
Loading ... Loading ...