Kinuskileipomo tiave

Kategoria: Kekritempaus,  Muut juhlapöydän kakut,  Syksy Nähty 390 kertaa
 
07.10.2017
 
3 kommenttia

Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton

Omenatäytteinen porkkanakakku


Syksyn tullen on ihana päästä hyödyntämään satokauden parhaita tuotteita leivonnassa! Aineksia ja inspiraatiota oilisi tarjolla paljon enemmän kuin leivontaan riittävää aikaa, enkä millään osannut päättää, millaisella herkulla juhlistaisin lokakuun kekrikautta. Viimein päädyin yhdistämään kaksi makua samaan kakkuun: sopivasti kirpakan omenan ja mukavan mehukkaan porkkanan. Mausteiden ystävänä korostin kakun makua vielä kanelilla ja kardemummalla. Resepti on mitoitettu 18 cm irtopohjavuokaan.

Kakun koristelu jäi tällä kertaa melko köyhäksi ajanpuutteen ja tyhjien kaappien vuoksi, mutta makuhan se onneksi ratkaisee 🙂

Pohja:

2 munaa
125 g sokeria
½ dl öljyä
½ tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
150g jauhoja
ripaus suolaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl vanilja- tai vaniliinisokeria
200g porkkanaa raastettuna

Omenatäyte:

2 omenaa pieneksi pilkottuna
1 rkl voita
½ dl sokeria
½-1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl kanelia
75 ml vettä
1 rkl sitruunamehua
2 tl perunajauhoja

Vaniljatäyte ja -kuorrute:

200g maustamatonta tuorejuustoa
200g vaniljarahkaa
5 rkl tomusokeria

Vatkaa pohjan munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää öljy varovasti sekoittaen.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahdon joukkoon. Kääntele lopuksi mukaan porkkanaraaste.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun n. 18 cm irtopohjavuokaan. Paista 180 asteisessa uunissa noin 35-40 minuuttia. Jos pinta uhkaa tummua, voit peittää pohjan foliolla.

Valmista pohjan paistuessa omenatäyte. Sulata ruokalusikallinen voita kattilassa. Lisää omenat, sokeri ja inkivääri.

Kuumenna kunnes omenapalat ovat pehmenneet. Lisää vesi. Sekoita perunajauhot ruokalusikalliseen sitruunamehua ja kaada kuuman omenaseoksen joukkoon ohuena nauhana samalla koko ajan sekoittaen. Poista täyte liedeltä ja anna jäähtyä.

Vaniljatäytettä varten sekoita tuorejuusto, rahka ja tomusokeri keskenään tasaiseksi massaksi. Laita täyte tarvittaessa hetkeksi kylmään jähmettymään. Täyte jää kuitenkin löysähköksi, kuten perinteisemmän porkkanapiirakan kuorrute.

Kun pohja ja täytteet ovat kunnolla jäähtyneet, voit aloittaa täyttämisen. Laita pohjien päälle vuorotellen omena- ja vaniljatäytteitä. Täytteitä riittää mukavasti pienen kakun kahteen väliin. Itse jätin kuorrutukseksi vain ohuen kerroksen vaniljatäytettä, jonka läpi pohjakerrokset kuultivat. Jos haluat reilun kuorrutteen, kannattaa ehkä vaniljatäytettä tehdä vähän reilummin, ja tarvittaessa jämäköittää sitä vaikka vaniljakreemijauheella.

Koristele valmis kakku halutessasi vaikkapa omenaruusuilla, pähkinärouheella tai pursotuksilla.