Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
undefinedKinuskileipomo Teppu

Maailman paras raparperipiirakka

18.6.2014

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/18526_katinappa_600x600.jpg

Etukäteen kannattaa valmistella raparperihilloke, jota voi tehdä kerralla isomman satsin. Valmis hilloke säilyy jääkaapissa ainakin viikon tai jopa useammankin ja hillokkeen voi myös pakastaa. Hillokkeen täytyy olla jäähtynyttä, kun piirakan kokoaa, joten kannattaa tosiaan tehdä etukäteen.

Raparperihilloke (tästä riittää useampaan piirakkaan)
n. 500 g raparperia
~2 dl sokeria

Pilko huuhdottu raparperi pieniksi kuutioiksi. Laita raparperit kattilaan ja päälle sokeria n. 1,5 dl. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua, kunnes raparperit ovat pehmenneet (ei tarvitse mennä soseeksi). Maista ja lisää tarvittaessa vielä puoli desiä sokeria – hilloke saa olla aika ”terävää”, ei liian makeaa. Aikaa kiehutteluun menee ehkä 5-10 minuuttia. Jäähdytä hyvin.

Marenki 
3 valkuaista
1,5 dl sokeria
Laita ensin uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Tässä vaiheessa on myös hyvä sulattaa pohjan voi ja jättää se jäähtymään.

Erottele kananmunista valkuaiset ja vaahdota kovaksi vaahdoksi sokerin kanssa. Jätä marenki odottamaan ja siirry pohjan valmistukseen.

Pohja
150 g voita (sulatettuna)
1,5 dl sokeria
3 keltuaista
1,5 dl maitoa

2,5-3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhe

Sekoita kulhon pohjalla vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää muut aineet ja sekoita vatkaimella tasaiseksi taikinaksi.

Levitä pohja nuolijalla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, ei tarvitse levittää ihan reunoille asti vaan sellainen pyöreäreunainen tasainen suorakulmio, joka taikinasta nätisti syntyy.. Levitä sitten, jälleen nuolijalla, marenkivaahto varovasti sivellen pohjan päälle (kuva alla). Paista uunin alaosassa (175 astetta) noin 20 minuuttia. Ota pohja uunista ja jäähdytä (jäähtyy nopeammin, kun ottaa pohjan pois kuumalta pelliltä).

Tarvitset lisäksi

1 prk creme fraiche

Kokoaminen

Leikkaa pohja keskeltä kahtia. Irroita toinen osa varovasti leivinpaperista ja siirrä tarjoiluastiaan, esim. leivinpaperin/kakkupaperin päälle tarjottimelle. Levitä raparperihilloketta pohjan päälle, tasaisesti joka kohtaan (kuva alla). Levitä purkillinen ranskankermaa (creme fraiche) hillokkeen päälle tasaisesti. Nosta varovasti toinen puolikas kanneksi piirakkaan.

Tämä ei mitenkään pahastu säilytyksestä jääkaapissa.

p.s. Jos tekee tätä juhlapöytään, kannattaa tuplata annos ja tehdä koko pellillinen (kaksi pellillistä siis, sekä pohja että ”kansi” kokonainen pellillinen).

p.p.s. Resepti on alunperin Kati Napan ja esitetty Huomenta Suomessa joskus ehkä 90-luvun alussa. Kestosuosikki siitä asti!

Kategoriat

KesäKinuskikissa suositteleeMakeat piirakat

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/18526_2014-07-11-16.22.55_400x400.jpgTeppuMansikkamutakakku
2
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/18526_katinappa_400x400.jpgTeppuMaailman paras raparperipiirakka
9

Kommentit (9)

Leila L
9.6.2021 15:18

Voiko maailman parhaan raparperipiirakan pakastaa?

nalamuru
Kinuskileipomo nalamuru
2.7.2016 12:13

Heppulileipoo En tiedä miten on reseptin laatijan laita, mutta minä teen aina raparperihillokkeen tavalliseen sokeriin kun tulee samantien käyttöön.Uskoisin että onnistuu kummasta sokerista vaan yhtä hyvin.

hepulileipoo
30.6.2016 14:57

Hei, tekisin viikonloppuna tätä ihanannäköistä herkkua, alla on kysyttynä jo tuo, että onko hillokkeeseen tuleva sokeri hillosokeria vai tavallista. Voisikohan joku neuvoa? 🙂

Jaana Kumpulainen
29.5.2016 11:45

Hei Kinuskikissa,
ihanaa että löysin tämän kadottamani reseptin. Olen tehnyt tätä joka kevät siitä asti, kun Kati Nappa tämän Maikkarilla esitteli. Mun muistini mukaan päälle tulee vielä mantelilastuja. Ainakin paras raparperipiirakka.

Elina Komulainen
16.5.2016 21:26

Hei!
Tämä taitaa olla tunnettu nimellä Brita-kakku. Mutta ei se mitään, ei nimi kakkua pahenna:-)

Starlet
26.5.2015 16:08

hahhhah! Voi pyhä pykämä. Enhän minä meillä edes grillaile… Hilloke olin kyllä itse kirjoittavinani.

Starlet
26.5.2015 15:40

Kumpaahan kannattaisi käyttää, tavallista taloussokeria vai hillosokeria tuossa hiilloksen tekemisessä?

Teppu
Kinuskileipomo Teppu
19.6.2014 11:03

En yleensä kuori raparpereja, leikkaan terävällä veitsellä. Jos varresta lähtee kuoriutumaan suikaleita leikatessa, niin silloin yleensä vetäisen sen suikaleen irti kokonaan, mutta muuten en erikseen kuori. Tietysti jos varressa on kolhuja tai huonompia kohtia, niin ne pois.

Liisukka
19.6.2014 09:28

Tämä vaikuttaa toooosi herkulliselta. Tätä tulen tekemään. Kiitos ohjeesta ja tarkasta kuvauksesta ja vinkeistä! 🙂

Yksi kysymys, kuoritko raparperit?

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa