27.10.2016
Pohja 24 cm vuokaan:
4 munaa
2 dl sokeria
4,5 dl Sempperin fin mix gluteenittomia jauhoja
2 tl leivinjauhetta
hitusen suolaa
n. 1 dl appelsiini ja inkivääri- fun lihgt juomaa ( hieman laimennettuna) tai maitoa.
100 g sulatettua voita
2 tl luontaista sitruuna aromia
mantelijauhoa vuoan reunoille
uuni 175 asteeseen.
Yhdistä jauhot. Sulata voi. Tee mehu seos. Voitele vuoka voilla ja laita mantelijauhoa.
Vatkaa munat ja sokeri, lisää jauhoseosta, mehua ja voita muna sokeri vaahtoon vuoron perään, voit käyttää vatkainta hiljaisella teholla. Vuokaan ja uuniin n. 40 – 45 min
Tee mielellään useampaa tuntia aikaisemmin pohja ennenkuin tarvitsee alkaa leikata( esim aamula jos illalla täytät), mielellän edellisenä päivänä. Gluteeniton on muuten turhan höttöä jos ei saa vetäytyä kunnolla.
Leikkaa kahteen osaan. Alimmainen irtopohjavuokaan ja kostuta appelsiini mehulla, (ei niin paljon kuin tavallista pohjaa) Voi jättää jopa kostuttamatta.
Täyte:yksi kerros
1 prk vanilija rahkaa
1 prk ( 200g) vanilijatuorejuustoa
2 dl vispiä
2 liivatetta
tilkka vettä
vanilija aromia 1/2 pulloa
hieman vanilija kreemi jauhetta
Bourbon vanilija jauhetta
3 tl vanilija sokeria
3 rkl lemon curdia
Liivatteet kylmään veteen. Vatkaa vispi, lisää rahka ja tuorejuusto. Tilkka vettä kattilaan ja liivatteet lämpiämään. Ota jäähtymään.
Lisää vispi seokseen aromi, keremijauhe, sekoita. Lisää vanilijajauhe, vanilija sokeri ja lemon curd, sekoita hyvin. Lisää liivateseos, sekoita.
Täyte vuokaan ja pohjasta pääliosa.
Tuorejuustokreemi:
100 g voita ( huoneenlämpöinen, joten ota lämpiämään ajoissa)
100g sitruunatuorejuustoa
1,5 dl tomusokeria
Vatkaa voi vaahdoksi, lisää sokeri ja lopuksi tuorejuusto. Vatkaa tasaiseksi ja levitä kakun päälle ( älä laita jääkaappiin ennen kakun päälle levitystä).
Massa samointein kakun päälle ja sitten vasta jääkaappiin ilman kupua.
Koristeet vanilijamassasta:
Päällinen: valkoista
Pioninkukka: keltaista massaa johon lisätty punaista pastaväriä, sekä kuivuttuaan hopeanväristä tomuväriä. Ei olut pioni muottia joten käytössä oli ruusumuotti jonka jälkeen leikkasin veitsellä terälehdet irti ja grillitikkua käytin terälehden ohennukseen, olisin voinut saksia vielä vähän röpelöisemmäksi mutta onhan noita pionejakin aika paljon erilaisia. Aloitus kohtana pyöreä pallo,jonka ympärille aloin rakentaa. Sisimmät lehdet tiukasti pallon ympärille ( ne leikkasin vapaalla kädellä pyöreän pisaran muotoisiksi). Yksi kerrallaan terälehdet kiini pienellä vesitipalla. Kuivumaan folioon ja pieniä paloja tukemaan, jotta pysyy irtonaisina.
Pienemmät oranssit kukat on tehty omenakukka tyyppisellä muotilla, myöskin grillitikulla saatu raitaa ja ohennusta aikaiseksi.
Ensin koko kukka alimpaan kerrokseen ja muottiin kuivumaan. Seuraava kerros 3-lehtisenä ja sama ohennustyyli, vesi tilkalla kiinnitys, tomuväriä.
Keltaiset lehdet: valkoiseen lisätty hieman keltaista pastaväriä ( halusin heleän värin)
Vihreät lehdet: vihreään massaan liitetty keltaista
Puna- oranssi tammenlehti: pionista jäänyttä oranssia massaa ja osaan lisätty vielä lisää punaista ja yhdistetty.
Lehdet tehty vaahteran-ja tammenlehti muoteilla joita saa ainenkin toivepuodista ( settiin kuuluu eri kokoisia muotteja sekä tammenterho kuvio).
Lopuksi jäljelle jäänneet värit yhdistetään, tehdään pitkuliaisia pötköjä jotka kierretään yhteen ja kerran taitetaan. kaulitaan.
Kukkien kiinnitys elintarvikeliimalla kun ovat kuivuneet tarpeksi hyvin. Eli kannattaa tehdä vaikka useampaa päivää aikaisemmin, esim pioni on hyvin paksu.
Tuli tehtyä myös erinäisiä kokeita mm pastakoneella, vaniljamassa ei jäänyt edes kiini koneeseen vaan hyvin tuli koneesta ulos ( jopa värjätty massa). Tuota spagettimaista nauhaa oli tarkoitus käyttää lehtien alla ikäänkuin oksina, hyvin olisi saanut kierrettyä päätä mutta osoittautui kuitenkin liian ohueksi ja katkeili. Ajattelin että olisi voinut letittää mutta aika ei siihen riittänyt. Tosin tuosta tein sitten myöhemmin ( säilyi pusissa) jotain muuta varstoon… joka päätyy kakkuun vielä 🙂
Perhonen olisi värien puolesta sopinut kakkuun, mutta tunku olisi tullut ja ehkä vähän teemaan sopimaton. Ehkäpä ensikesän luomuksiin voi kokeilla samaa tekniikkaa, kiva oli kokeilla uusia ideoita. Tarkoitus on että osat ovat ” irtonaisia” ja helppo siirtää kakun päälle ja sitten hieman elintarvike liimaa että ei heilu.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5570 tähteä
Maailman paras mutakakku
2771 tähteä
Mokkapalat
2527 tähteä
Brookies
1779 tähteä
Britakakku
1468 tähteä
Kiitti selvennyksestä! Välitin tämän tiedon koodarille ja yritämme korjata asian. 🙂