11.10.2015
Ainekset:
(n. 14 sämpylää)
5 dl maitoa
1 pussi kuivahiivaa
2 rkl hunajaa
2 tl suolaa
0,5 tl valkosipulijauhetta
0,5 tl yrttitarhan mausteseosta (Santa Maria)
5 dl hiivaleipävehnäjauhoja
5-6 dl vehnäjauhoja
0,5 dl oliiviöljyä
yhteensä 7 rkl hienonnettuja tuoreita yrttejä (esim. oregano ja basilika)
voiteluun: vettä, pinnalle: sormisuolaa
Sekoita jauhot kulhossa ja lisää kuivahiiva. Sekoita hyvin. Kuumenna maito 42 asteiseksi ja sekoita maitoon suola, siirappi, valkosipulijauhe ja yrttitarhan mausteseos. Lisää maitoa jauhojen joukkoon samalla lusikalla sekoittaen, ja kun taikina paksuuntuu, kädellä vaivaten. Jos taikina tuntuu liian löysältä, lisää jauhoja. Vaivaamisen loppuvaiheessa lisää öljy ja hienonnetut yrtit. Anna kohota peitettynä kaksinkertaiseksi.
Kumoa kohonnut taikina pöydälle ja vaivaa tasaiseksi. Leivo taikinasta n. 14 kappaletta n. 20 cm:n pituista tankoa. Tee tangoista solmuja ja nosta solmut pellille kohoamaan noin puoleksi tunniksi.
Voitele sämpyläsolmut vedellä ja ripottele pinnalle sormisuolaa. Paista uunin keskitasossa 225 asteessa 10 minuuttia
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5570 tähteä
Maailman paras mutakakku
2771 tähteä
Mokkapalat
2527 tähteä
Brookies
1779 tähteä
Britakakku
1468 tähteä