Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
Kinuskileipomo Piperrys

Piparitaikinakonvehdit

17.11.2015

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/5315_0035_600x600.jpg

Alkuperäisen reseptin löydät täältä.

Paraisten piparkakkutaikina (Marttojen sivuilta)
1,5 dl siirappia
200 g (2,3 dl) sokeria
250 g voita
1 pss (18 g) piparkakkumaustetta
2 munaa
3 tl soodaa
500 g vehnäjauhoja

Kuorrutus:
Tummaa suklaata

Kiehauta siirappi, sokeri, voi ja kaikki mausteet. Lisää jäähtyneeseen seokseen munat yksitellen, sitten sooda-vehnäjauhoseos.
Anna taikinan kovettua jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään. Nopeammin taikinan saa käsiteltäväksi laittamalla sen pariksi tunniksi pakastimeen.

Pyörittele taikinasta palloja.

Raasta suklaa ja lämmitä sitä mikrossa täydellä teholla 20 sekuntia. Sekoita suklaaraastetta. Tämän jälkeen lämmitä suklaata mikrossa täydellä teholla neljässä 10 sekunnin pätkässä. Tämän jälkeen lämmitä suklaata 5 sekunnin pätkissä välillä aina sekoittaen, kunnes suklaa on juoksevaa. Itselläni tuo 5 sekunnin lämmittely ei oikein tuntunut johtavan mihinkään, joten nostin ajan takaisin 10 sekuntiin ja siitä huolimatta konvehdeista tuli ihanan rapsahtavia pelkästään huoneen lämmössä. Tämä mikrokikka korvaa temperoinnin ja on lainattu Kakkumonsterilta. Lisätietoa ja havainnollinen video löytyy täältä.

Pyörittele taikinapalloset sulassa suklaassa. Suklaan menekki riippuu siitä, kuin suuria pallot ovat ja kuinka ohuelti suklaan saa pallosen pintaan. Itse sain kuorrutettua 10 pallosta 80 grammalla suklaata. Ole tarkkana, että suklaata tulee tasaisesti pallon pinnalle, taikina pursuaa suklaakuorrutukseen jääneistä rei’istä. Alla tämmöinen kieltä näyttävä kaveri.

001

Anna suklaan kovettua. Nauti!

007

Lopputaikinan paisto-ohje:
Kaaviloi taikina mahdollisimman ohueksi levyksi.Ota taikinalevystä piparkakkumuotilla kakkuja ja paista 200°C 5-8 minuuttia.

Ainesosat

Suklaa

Erityisruokavaliot

KasvisruokavalioLiivatteetonPähkinätön

Kategoriat

JouluKonvehdit ja makeisetPiparkakkutyöt

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/5315_WP_20171219_15_42_23_Rich_400x400.jpgPiperrysJoulumenestys
5
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/5315_WP_20170122_10_43_51_Rich_400x400.jpgPiperrys70 % sokerikakkupohja
5
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/5315_WP_20170305_19_42_03_Rich_400x400.jpgPiperrysPunajuuriburgeri
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/5315_WP_20170209_10_26_52_Rich_400x400.jpgPiperrysLaskiaistötteröt
3
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/5315_WP_20170205_10_33_21_Rich_400x400.jpgPiperrysKahden suklaan ja herukan kakku
1
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/5315_WP_20170125_13_46_15_Rich_400x400.jpgPiperrysSoija-broileripyörykät

Kommentit (10)

Piperrys
Kinuskileipomo Piperrys
17.12.2015 21:21

Ou nou, maris! Onneksi kuitenkin lopputulos palkitsi kaiken verenvuodatuksen 🙂

maris
Kinuskileipomo maris
17.12.2015 16:31

Piperrys, tiedätkö, minä aloin ensin tunnollisesti suklaata raastamaan. Aika alku vaiheessa raastoin sitten peukaloanikin mukaan. Siinä vaiheessa alkoi touhu näyttää enemmän teurastamiselta kuin suklaan temperoinnilta, niin katsoin minäkin parhaaksi siirtyä rouhimaan veitsellä. 🙂 Ja paremmin onnistui niin.
Ja olipa hyvä tietää tuosta valkosuklaasta, että on tosiaan vähän haasteellisempi tapaus.

Piperrys
Kinuskileipomo Piperrys
17.12.2015 11:52

Moikka maris!
Näillä konvehdeilla on tosiaan oma kohdeyleisönsä 😀
Ja hieno homma, että ”temperointi” onnistui! Tuolla Kakkumonsterin blogissa on hyvin selitetty lämpötiloja. Valkosuklaa on vähän herkempi lämpötilan suhteen, joten lämmitysaikaa kannattaa säätää suklaan mukaan.
Itse jätin tuon raastamisen pois ja teen veitsellä suklaasta rouhetta, koska raastaminen oli tosi työlästä käsin.

maris
Kinuskileipomo maris
16.12.2015 21:59

Moi Piperrys! Tulipas näitä tehtyä muutama päivä sitten. Meillä varsinkin isäni on sitä mieltä, että piparitaikinaa ei kannattaisi paistamalla pilata. Muistin tämän sinun ohjeen ja ajattelin, että tehdäänpäs sitten isälle omat konvehdit! No, on näitä kyllä tullut itsekin syötyä, hyväähän se taikina on. 🙂
Itseäni näissä kiinnosti myös tuo suklaan ”temperointi” mikrossa. Ja kylläpä se taisi toimia! Tosin minulla ei kyllä nuo sekunnit ihan justiinsa mennyt noin, mutta sinnepäin. 🙂 Huoneenlämpöisenäkin suklaa tosiaan rapsahti ja osan kun pakastin, niin niihinkään ei ole tullut harmahtavaa pintaa niin kuin yleensä suklaaseen tahtoo tulla. Valkosuklaasta tein konvehtien pintaan raitoja, mutta mielestäni sen ” temperointi” ei onnistunut niin hyvin. Tuntuu, että se pehmenee huoneenlämmössä. Ja tosiaan kannattaa huolellisesti pyöritellä suklaassa. Muutama ”kieltä näyttävä” yksilö syntyi täälläkin. 😉 Voisin laittaa galleriaan vielä kuvaakin. Kiitos ohjeesta!

Jensku
Kinuskileipomo Jensku
20.11.2015 17:59

Piperrys, laitoin vielä kuvankin Kinuskigalleriaan tuosta kertomastani kaakusta 🙂

Jensku
Kinuskileipomo Jensku
20.11.2015 17:36

Haha, täältä pesee! 😀 Tein paksun appelsiinin ja kanelin makuisen blondies-pohjan, jonka päälle kaulasin ohuen (en ilmeisesti tarpeeksi ohutta, koska överit :D) raa’an piparitaikinakerroksen. Lopuksi päälle vielä ns. mokkapalakuorrutus ilman kahvia 🙂

Piperrys
Kinuskileipomo Piperrys
20.11.2015 09:57

Moi Jensku! Kerroppas lisää tuosta joulukakustasi, kiinnostus heräsi heti (ilmeisesti piparitaikinaövereitä ei ole vielä tälle vuodelle saavutettu) 😀

Jensku
Kinuskileipomo Jensku
18.11.2015 20:31

Täällä! Raakana just parasta, vaikka kypsätkin aika herkkua ovat, kun pitkän tauon jälkeen niitä jälleen saa 😛 Tein tosin vuosi sitten joulukakun, johon laitoin kerroksen raakaa piparitaikinaa. Sen jälkeen tuli sellainen olo, että kyllä sitä voi liikaakin olla 😀 Nää on varmasti todellisia herkkupaloja! 🙂

Piperrys
Kinuskileipomo Piperrys
18.11.2015 18:33

Moikka Nallakarhu! Tosi hyvä, että muistutit tuosta kananmuna-asiasta! Lisään tiedon vielä reseptiinkin 🙂
Meillähän nämä ei perinteisesti vuorokautta pidempään säilynyt, mutta sillä logiikalla, että piparitaikina säilytetään jääkaapissa, säilyttäisin myös nämä jääkaapissa. Googlettamalla piparkakkutaikinan säilyvyydeksi löytyi 5-7 vuorokautta, joten sen mukaan menisin näidenkin kanssa.

Nallakarhu
18.11.2015 17:39

Hyvältä vaikuttaa mutta Mietityttää vaan toi raaka kananmuna. Mitenköhän näiden säilyvyys?

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa