Kinuskileipomo maris

Kategoria: Kinuskikissan 10-vuotistempaus,  Klassikot,  Leivokset,  Muuta makeaa,  Syntymäpäivät Nähty 329 kertaa
 
10.01.2018
 
4 kommenttia

Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Wienerpitkot


Omassa taloudessani leivonnaisten tuotanto on ylittänyt leivonnaisten kulutuksen jo aikapäiviä sitten. 🙄 Iso osa leivontatuotoksistani päätyykin vanhemmilleni ja heidän kauttaan myös sukulaisille ja tutuille. Usein otan jo leipoessani vanhempieni makumieltymykset ja terveellisyysnäkökohdatkin huomioon. Uskollisesti ja ehkäpä mielelläänkin he toistaiseksi ovat nyperryksiäni natustelleet. Joskus olen kuitenkin tainnut vähän turhautuneenakin päsähtää vanhemmilleni: ”Toivokaa nyt tekin välillä mitä haluaisitte! Laittakaa leivontatoiveita vaikka vihkoon ylös, niin minä siitä listasta toteutan mitä osaan ja jaksan”. No, ei ole vihkoa eikä sen paremmin listaakaan näkynyt… 😄

Sen verran sain kuitenkin selville, että isäni toivoo kristallipullia ja niitä olen tasaisin väliajoin yrittänyt muistaa leivoskella. Äitini sen sijaan esitti hieman haastavamman ja uudemman toiveen: kunnon perinteiset viinerit. Minähän heti hirveällä tohinalla ohjetta etsimään, mutta aika pian huomasin, ettei viinereihinkään mitään yhtä ja ainoaa oikeaa reseptiä ole. Pääni meni ihan tuhannen mutkalle eri tekniikoista, eikä ole oiennut vieläkään. Olen kuitenkin päättänyt, että kyllä minä vielä äidille viinereitä teen! Täytyy vaan vielä vähän haudutella asiaa.

Äidilläni on tällä viikolla syntymäpäivä ja ajattelin kokeilla juhlan kunniaksi wienerpitkoja. Eihän näillä mitään tekemistä aidon viinerin kanssa ole, mutta oikeaan suuntaan tässä nähdäkseni mennään. 😀 Nämä leipomani pitkot pohjautuvat reseptiin, jonka äitini oli nuorena tyttönä kirjoittanut ylös kotitalouskoulussa. Ilmeisesti olivat näitä siellä myös tehneet. Täytteissä vähän sovelsin ja tein mm. vaniljakiisselin sijaan vaniljakreemin alusta alkaen itse. Oli muuten hyvää! Aivan eri maailmasta kuin jauheesta sekoitettuna.

Koska on myös toinen synttärisankari – 10-vuotis taipalettaan juhliva Kinuskikissa – halusin muistaa häntä täyttämällä toisen pitkon itsetehdyllä kinuskikreemillä. Milläs muullakaan!
Kuvassa vasemmalla olevassa pitkossa on täytteenä kinuskikreemi ja oikean puoleisessa vaniljakreemi. Lisäksi molemmissa on vadelmamarmeladista ja pakastevadelmista sekoitettu täyte. Itse pitkot ovat mureita ja lähes sokerittomia, siksi näihin sopiikin mainiosti makea ja pehmoinen täyte.
Onnea äiti! Onnea Kinuskikissa! 🌹❤️

Wienerpitkot (vaniljakreemi-vadelma tai kinuskikreemi-vadelma)
(2 pitkoa)

Vinkit:
Pitkoihin täytteeksi tulevan kreemin on hyvä olla jäähtynyttä ennen käyttöä. Valmista siis kreemi ensin. Voit tehdä sen  jo edellisenä päivänä.
– Kummastakin täytevaihtoehdosta (vaniljakreemi/kinuskikreemi) riittää täytettä kahteen pitkoon.

Wienertaikina:
6 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
3 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
1 tl kardemummaa
150 g voita
1 kananmuna
1 1/2 dl maitoa

Voiteluun ja koristeluun:
1 kananmuna
raesokeria
mantelilastuja

Sekoita kuivat aineet huolellisesti kulhossa.
Nypi sormin sekaan kylmä voi, kunnes seos on ryynimäistä.
Vatkaa maito ja kananmuna sekaisin ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikinaa sekoitetaan mahdollisimman vähän, jotta se ei sitkisty.
Kääräise taikina tuorekelmuun ja laita jääkaappiin noin puolen tunnin ajaksi.

Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse molemmat taikinapalat vuorollaan suorakaiteen muotoiseksi levyksi (n. 25 cm x 32 cm).
Kääräise taikinalevy kaulimen ympärille ja nosta leivinpaperoidulle pellille.

Leikkaa taikinalevyn reunat taikinapyörällä tai veitsellä molemmilta puolilta noin 1,5 – 2 cm:n paksuisiksi suikaleiksi. Leivitä levyn keskiosaan ensi kreemiä (vanilja tai kinuski, kts. ohje alla) ja sitten kreemin päälle vielä vadelmamarmeladi-marjatäytettä. Älä levitä täytettä leveyssuunnassa aivan suikaleiden leikkauskohtiin asti, jotta täyte pysyy paremmin sisällä paistamisen aikana.


Taita hieman päädyistä taikinaa täytteen päälle. Nosta sitten vuorotellen suikaleet molemmilta puolilta täytteen päälle.

Voitele pitko kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria ja/tai mantelilastuja.
Paista pitkoja 230 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita.

Täytevaihtoehto 1: Vaniljakreemi-vadelmatäyte
(vaniljakreemi on muunnelma leivontafoorumilta löytämästäni ohjeesta)

100 g maitoa (1dl)
100 g kuohukermaa (1dl)
50 g kananmunan keltuaista (n. 3 kpl)
40 g sokeria (n. 1/2 dl)
2 mm vaniljajauhetta
16 g maissitärkkelystä (n. 2 1/2 rkl)

1 dl paistonkestävää vadelmamarmeladia
1 dl vadelmia
1 tl perunajauhoja

Laita keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys kulhoon ja sekoita vispilällä tasaiseksi.

Mittaa maito, kerma ja vaniljajauhe kattilaan ja kuumenna kiehumispisteeseen. Kaada kuumasta kermamaidosta noin puolet keltuais-sokeriseokseen.


Sekoita keltuais-kermamaitoseos tasaiseksi ja kaada se siivilän läpi takasin kattilaan lopun kermamaidon joukkoon.
Kuumenna seosta varovasti, koko ajan sekoittaen, kunnes se muuttuu paksuksi. Ota kreemi heti pois levyltä ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä.


Jos käytät kreemin vasta myöhemmin, esim. seuraavana päivänä, peitä se tuorekelmulla niin, että kelmu tulee kreemin pintaan kiinni. Näin kreemin pintaan ei muodostu kuivaa kalvoa. Säilytä jääkaapissa.

Sekoita vadelmamarmeladi, (pakaste)vadelmat ja perunajauhot keskenään.

Täytä pitkot (kts. ohje yllä).

Täytevaihtoehto 2: Kinuskikreemi-vadelmatäyte
(kinuskikreemi on muunnelma Piparkakkutalonakka -blogin ohjeesta)

2 dl kuohukermaa
1 1/2 dl fariinisokeria
2 kananmunan keltuaista
2 rkl maissitärkkelystä
hyppysellinen suolaa
hyppysellinen vaniljajauhetta

1 dl paistonlestävää vadelmamarmeladia
1 dl (pakaste)vadelmia
1 tl perunajauhoja

Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen. Kun seos kuplii ja muuttuu paksuhkoksi, nosta pois liedeltä jäähtymään. Anna jäähtyä  ennen käyttöä.
Jos käytät kreemin myöhemmin, esim. vasta seuraavana päivänä, peitä se tuorekelmulla niin, että kelmu tulee kreemin pintaan kiinni. Näin kreemiin ei muodostu kuivaa kalvoa.
Säilytä jääkaapissa.

Sekoita vadelmamarmeladi, vadelmat ja perunajauhot keskenään.
Täytä pitkot (kts. ohje yllä).

Tässä alkuperäinen äitini kirjoittama ohje, johon omat wienerpitkonikin pohjautuvat.