Kinuskileipomo maris

Kategoria: Leivokset,  Makeat piirakat,  Omena + tuorejuusto,  Syksy Nähty 19981 kertaa
 
04.10.2015
 
Ei kommentteja

Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Pähkinätön

Vaniljaiset omena-tuorejuustokupit


Näiden omenakuppien tarina sai alkunsa jo leipomostani löytyvän mustikkapiilojen reseptistä. Noita kyseisiä piiloja tein joskus alkusyksystä ja ihastuin niiden makuun välittömästi. Silloin ajattelin, että näitä on kokeiltava myös omenista joku kerta. Nyt, kun parhainta omenasesonkia eletään, niin lähdin kokeilua toteuttamaan. Mustikkapiiloissa laitoin marjojen alle vaniljarahkaa, mutta kun omena-tuorejuusto makuhaaste sattui sopivasti tähän saumaan, niin otin kokeiluun vaniljatuorejuuston omenien alle. Siinä leivonnan tuoksinnassa rupesin ajattelemaan, että enpäs raaskikaan peittää noita omenoita kansilla. Tein taikinasta kuppien reunoille ohuet nauhat kansien sijaan. Ja niin ei tullutkaan omenpiiloja vaan omenakuppeja! Ja jos näiden omenaleivonnaisten innoittajana toimineet mustikkapiilot jo olivat maukkaita, niin näitä minun makunystyräni taisivat rakastaa vielä enemmän. Tuo ”kuppia” kiertävä reunus on mukavan rapea, joten samalla saa syödäkseen myös keksin 🙂 Tuota taikinan sokerimäärää jäin näin jälkikäteen miettimään, että riittäisikö siihen vähempikin eli 1 dl. Täytteessä oleva vaniljatuorejuusto kun tuo mukavasti makeutta. Nämä ovat kuitenkin juuri niitä makuasioita, joten jätän sokerin määrän ohjeeseen sellaiseksi kuin itse nyt käytin. Jos ei ole niin makean ystävä, niin pohjataikinaan tulevasta sokerista voi mielestäni huoletta vähentää sen 0,5 dl.

Vaniljaiset omena-tuorejuustokupit             n.  12 kpl

Pohja:
200 g voita
1 1/2 dl sokeria
1 kananmuna
4 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
200 g Valio Viola vaniljatuorejuustoa
3 isoa omenaa (n. 450 g, mielellään hapanta lajiketta)
1/2 dl fariinisokeria
1 1/2 tl kanelia
1 maustemitta vaniljajauhetta (tai 1 tl vaniljasokeria)
1 rkl sitruunan mehua
2 tl perunajauhoja

Vaahdota voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe ja lisää ne muutamassa erässä taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi ja laita se kelmuun käärittynä n. tunnin ajaksi jääkaappiin.

Valmista sillä aikaa omenatäyte. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi ja laita ne kattilaan. Lisää sekaan fariinisokeri, kaneli ja vaniljajauhe (vaniljasokeri).
Keitä omenoita kunnes ne ovat pehmenneet (n. 5 min.).Sekoita sitruunamehun joukkoon perunajauhot ja lisää seokseen. Anna jäähtyä.

Ota taikinasta n. 2/3 osaa ja kauli se jauhotetulla alustalla n. 3-4 mm paksuksi levyksi. Ota taikinalevystä muotilla (halkaisija n. 10 cm) pyöreitä palasia ja laita ne kevyesti öljytyn muffinssivuoan koloihin. Jos haluat, niin voit myös jakaa taikinapalan 12 yhtäsuureen osaan ja painella taikinapalat käsin muffinssivuoan syvennyksien pohjille ja reunoille.

Laita jokaiseen taikinasyvennykseen n. 1 rkl vaniljatuorejuustoa ja juuston päälle omenatäytettä ihan syvennyksien yläreunoihin saakka.

Pyöritä jäljellä olevasta taikinasta jokaisen omenakupin yläreunaa kehystämään n. pikkurillin paksuiset nauhat. Painele ne kevyesti kiinni taikinakupin yläreunoihin.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 20 minuuttia.

Anna omenakuppien jäähtyä kunnolla ennen niiden irroittamista.
Vaniljaiset omena-tuorejuustokupit voi tarjoilla jo heti tuoreeltaankin, mutta yön yli jääkaapissa oltuaan niiden maku syvenee ja jopa paranee.