Kinuskileipomo maris

Kategoria: Makeat piirakat,  Muut juhlapöydän kakut,  Syksy Nähty 410 kertaa
 
08.10.2017
 
4 kommenttia

Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Vaniljainen mustaherukkakakku


Tätä kakkua valmistin jo joskus elo-syyskuun vaihteessa. Ohjeen laittaminen leipomooni ensin viivästyi ja lopulta vähän unohtuikin. Mutta nyt muistaessani naputtelen ohjeen ylös, koska tämä oli niin herkullista ja kahvipöydässä sai kovasti kiitosta ja suosiota. Ohjeen löysin Maku-lehdestä (4/2017), ja sieltä tämä löytyy nimellä karviais-mantelikakku. Itselläni ei kuitenkaan ollut käytettävissä karviaisia, joten päätin tehdä mustaherukoista. Ja niin kuin tuossa alussa jo mainitsinkin, niin kakku oli varsin onnistunut herukoillakin. Karviaisten ja erilaisten herukoiden lisäksi tätä kakkua kannattaa kokeilla satokauden mukaan myös esimerkiksi kirsikoilla tai raparpereilla. Tai miksipä ei vaikka happamimmilla omenoilla.
Raaka-aineiden osalta alla oleva ohje on aika pitkälti alkuperäisen ohjeen mukainen. Valmistusjärjestys on sen sijaan hieman poikkeava.

Vanilja-mustaherukkakakku
(n. 12 annosta)

Pohjataikina:
200 g voita
2 dl sokeria (laitoin 1 1/2 dl)
2 kananmunaa
4 1/2 dl vehnäjauhoja (korvasin osan täysjyväspeltillä)
1 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Vaniljatäyte:
2 dl kevytkermaa
2 rkl sokeria
1 kananmuna
2 tl perunajauhoja
2 tl vaniljasokeria (korvasin vaniljajauheella, vajaa 1/2 tl)

Mustaherukkatäyte:
1 litra (600 g) mustaherukoita
2 rkl vettä (jos käytät tuoreita marjoja, pakastemarjoihin ei tarvitse)
1/2 pkt (a’ 330 g) hillo-marmeladisokeria (n. 2 dl)

Koristelu:
mustaherukoita
tomusokeria

Aloita valmistaminen mustaherukkatäytteestä, jotta se ehtii jäähtyä.
Laita marjat, vesi ja hillo-marmeladisokeri kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 15 minuuttia, kunnes marjat pehmenevät. Jos käytät pakastemarjoja, keittämiseen voi kulua hieman enemmän aikaa. Ota kattila pois levyltä ja anna jäähtyä. Voit laittaa täytteen kattilasssa kylmään vesialtaaseen jäähtymään.

Valmista pohjataikina. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
Lisää huoneenlämpöiset munat vaahtoon yksitellen voimakkaasti vatkaten.

Sekoita keskenään jauhot, mantelijauhe, leivinjauhe sekä vaniljasokeri. Sekoita jauhoseos muutamassa erässä taikinaan.

Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 22-24 cm) pohjalle. Taputtele reilu puolet taikinasta jauhotetuin käsin vuoan pohjalle ja reunoille (n. 3 cm:n korkeudelle). Nosta vuoka sekä loppu taikinapala jähmettymään jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

Valmista vaniljatäyte. Sekoita kattilassa kerma, sokeri, kananmuna ja perunajauhot (jos käytät vaniljajauhetta lisää myös se). Kuumenna koko ajan sekoittaen kiehumispisteeseen. Nosta kattila levyltä. Jäähdytä ja lisää vaniljasokeri. Tarvittaessa voit nopeuttaa vaniljatäytteen jäähtymistä siirtämällä kattilan kylmävesialtaaseen.

Kaada ensin vaniljatäyte vuokaan ja sen päälle jäähtynyt marjatäyte.

Kauli loppu taikina jauhotetun leivinpaperin päällä vuoan kokoiseksi levyksi. Kumoa levy leivinpaperin avulla vuokaan kanneksi täytteen päälle. Painele reunat tasaiseksi, kevyesti kiinni pohjataikinan reunoihin.

Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla 45-50 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä. Koristele marjoilla, tomusokerilla ja vaikkapa mantelilastuilla.
Tarjoa vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera.