Kinuskileipomo maris

Kategoria: Kesä,  Makeat piirakat,  Syksy Nähty 3384 kertaa
 
26.08.2015
 
2 kommenttia

Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Pähkinätön

Mustikkapiilot


Mustikkareseptejä etsiessäni törmäsin netissä erilaisiin versioihin marjapiiloista. Ilmeisesti resepti on alunperin ollut Sunnuntai täysjyvävehnäjauhopussin kyljessä. Alkuperäisessä ohjeessa marjoina oli mustikoita, mutta tähän käyvät hyvin mitkä marjat tahansa, hillot tai esim. omenat. Itse laitoin mustikoita ja hieman punaherukoita. Lisäksi laitoin jokaiseen marjapiiloon marjojen alle vaniljarahkaa ja se sopi minusta siihen oikein hyvin. Ensi kerralla voisin laittaa rahkaa ja marjoja hieman enemmänkin, koska ne kuitenkin uunissa kutistuvat. Nyt olin vähän varovainen, kun pelkäsin, että täytteet tursuilevat ulos. 🙂
Vinkkejä reseptiin ja sen tekemiseen, joista omanlaiseni muokkasin, löysin mm. osoitteesta: www.raisionkeittokirja.fi/reseptihaku/mystisen-hyvat-marjapiilot sekä osoitteesta: ruokailmio.blogspot.fi

Mustikkapiilot    n. 12-16 kpl

Pohja:

200 g voita
1 1/2 dl sokeria
1 kananmuna
4 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:

200 g (n. 4 dl ) mustikoita tai muita marjoja tuoreena tai pakasteena
1/2 dl sokeria
2-3 rkl perunajauhoja
200 g vaniljarahkaa

Vaahdota voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe ja lisää ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi ja laita taikina kelmuun käärittynä jääkaappiin n. tunnin ajaksi.

Valmista täyte sekoittamalla mustikoiden joukkoon perunajauhot ja sokeri. Perunajauhoja kannattaa laittaa ainakin pakastemustikoiden joukkoon 3rkl. Tuoreita marjoja käyttäessä voi määrää vähentää.

Ota taikinasta n.2/3 osaa ja kauli se jauhotetulla alustalla noin puolen sentin paksuiseksi levyksi. Ota siitä muotilla tai lasilla (halkaisija n. 8 cm ) pyöreitä palasia ja laita ne kevyesti öljytyn muffinsivuoan koloihin (myös silikonivuoat käyvät hyvin).

Laita jokaiseen taikinasyvennykseen ensin n. 1 teelusikallinen vaniljarahkaa ja rahkan päälle marjoja.

Kauli loppu taikina ja ota siitä halkaisijaltaan n. 6 cm:n ympyröitä. Nosta ympyrät kansiksi marjojen päälle ja painele reunoista kevyesti, jottei jää aukkoja. Pistele pari pientä reikää esim. veitsen kärjellä kansien päälle, jotta enimmät höyryt pääsevät paiston aikana ulos.
Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 15 -20 minuuttia.

Ennenkuin otat piirakoita vuoasta pois anna niiden jäähtyä, jotta pysyvät ehjinä. Itse laitoin tarjottimen muffinsivuoan päälle ja kiepautin piirakat tarjottimelle. Hieman muutamaa yksilöä jouduin pohjapuolelta koputtelemaan, jotta irtosivat.

Mustikkapiilojen kanssa  voi tarjota lisäksi vaniljakastiketta tai -jäätelöä.