Kinuskileipomo maris

Kategoria: Joulu,  Leivokset,  Makeat piirakat Nähty 81606 kertaa
 
23.12.2015
 
2 kommenttia

Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Pähkinätön

Luumu-vaniljaleivokset


Nämä leivokset kehittelin jo leipomostani löytyvän mustikkapiilojen reseptin pohjalta. Leivoksissa on kaksi täytekerrosta, alimmaisena vanilja ja päällä luumu. Luumutäytteessä itsessään ei ole juurikaan lisättyä sokeria vaan leivokset saavat makeutensa vaniljarahkasta ja -tuorejuustosta sekä pohjataikinan sokerista. Luumutäytteen tekoon otin vinkkiä täältä: leena-muorileipoo.vuodatus.net/lue/2014/12/ihana-luumupiiras.
En osannut päättää, haluanko leivoksiini kannet vai en, joten tein molempia. Kahdentoista leivoksen lisäksi valmistin lopuista taikinasta ja täytteestä halkaisijaltaan 12 cm:n irtopohjavuokaan samalla tekniikalla pienen kakun. Se näkyy kuvassa leivosten keskellä. Kakun koristelin marmoroimalla vanilja- ja luumutäytettä.
Leivokset lähtivät joulumuistamiseksi tuttavaperheelle, mutta maun tarkistamisen nimiin yhden söin ja tykkäsin kovasti. Pikkuruisen kakun lykkäsin pakastimeen omaa joulun herkkuhetkeäni odottamaan! 🙂
Tunnelmallista ja maukasta joulua kaikille!

Luumu-vaniljaleivokset       n. 15 kpl kannellisia leivoksia TAI n. 20 kpl avonaisia leivoksia

Vinkki: Luumutäytettä ohjeella tulee melko iso annos, joten sitä jää yli. Lopun voit käyttää esimerkiksi torttujen täytteeksi tai tehdä siitä jälkiruoaksi esimerkiksi luumurahkaa. Luumutäyte maistuu myös vaikkapa luonnonjogurtin kera.

Pohja:
200 g voita
1 1/2 dl sokeria
1 kananmuna
4 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 tl piparkakkumaustetta
1 tl leivinjauhetta

Luumutäyte:
400 g kuivattuja luumuja
4 dl vettä
4 rkl hillosokeria (myös tavallinen sokeri käy)
2 rkl perunajauhoja
1/2 dl vettä
Vaniljatäyte:
200 g vaniljatuorejuustoa
200 g vaniljarahkaa

Koristeluun:
piparkakkuja
kookoshiutaleita
tomusokeria

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Yhdistä jauhot, piparkakkumauste ja leivinjauhe ja lisää jauhoseos taikinaan. Sekoita tasaiseksi ja laita taikina kelmuun käärittynä jääkaappiin n. tunnin ajaksi.

Valmista sillä aikaa luumutäyte. Laita luumut, vesi ja sokeri kattilaan ja keitä niin kauan, että luumut rikkoutuvat kunnolla. Sekoita perunajauhot veteen ja kaada luumuseokseen. Sekoita ja anna kiehahtaa. Jos haluat luumutäytteestä sileämpää, niin voit soseuttaa sen esimerkiksi sauvasekoittimella. Anna jäähtyä.

Ota taikinasta 2/3 osaa ja kauli se jauhotetulla alustalla n. puolen sentin paksuiseksi levyksi. Jos et halua tehdä leivoksiin kansia, niin silloin voit kaulia koko taikinan. Ota taikinalevystä muotilla tai lasilla (halkaisija 9-10 cm) pyöreitä palasia ja laita ne kevyesti öljytyn muffinssivuoan koloihin (myös silikonivuoat käyvät hyvin).

Sekoita vaniljatuorejuusto ja -rahka keskenään. Laita vaniljatäytettä reilu ruokalusikallinen jokaisen taikinasyvennyksen pohjalle ja sitten päälle luumutäytettä lähes syvennyksen yläreunohin asti.

Jos teet leivoksille kannet, kauli loppu taikina levyksi ja ota siitä muotilla (halkaisija n. 6 cm) ympyröitä. Nosta ympyrät kansiksi leivoksien päälle ja painele reunoista kevyesti, jottei jää aukkoja. Pistele haarukalla muutama reikä kansien päälle, jotta enimmät höyryt pääsevät paiston aikana ulos.
Paista 200 asteessa n. 15-20 minuuttia.

Anna leivosten jäähtyä rauhassa. Laita esimerkiksi tarjotin muffinssipellin päälle ja kiepauta ympäri.
Koristele leivonnaiset piparkakuilla, kookoshiutaleilla ja/tai tomusokerilla.

Säilytä luumu-vaniljaleivokset jääkaapissa tai pakasta.

Tarjoa kermavaahdon kera tai ilman.