Kinuskileipomo maris

Kategoria: Jälkiruoat,  Kevät,  Leivokset,  Makeat piirakat,  Makuja maailmalta,  Pääsiäinen Nähty 1592 kertaa
 
22.03.2017
 
2 kommenttia

Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

Key lime -piiraat


Olin jo jonkin aikaa haaveillut minimuffinssipellistä, mutta jahkaillut ostamisen kanssa. Mietin, että raaskinko hankkia ja onko sillä pienessä taloudessani lopulta tarpeeksi käyttöä. Vajaa kuukausi takaperin minipellin kuitenkin hommasin ja hetkeäkään en ole ostostani katunut. 🙂
Muutamia juttuja olen minimuffinssipellilläni jo kokeillut, ja yksi niistä oli nämä pienet limepiiraat. Ohjeen näihin otin talteen jo joskus aikaisemmin ajatuksella ”sitku mulla on minimuffinipelti”. Ja nyt se päivä sitten vihdoin koitti.
Nämä raikkaan makeat ja kirpsakat limepiiraat sopivat minusta kivasti juuri tähän keväiseen ajankohtaan – joko kahvipöytään tai aterian makeaksi päätteeksi.
Ohjeen löysin täältä: http://www.makeaamurmelintaydelta.com/2013/12/luukku-7-key-lime-piiraset.html. Samaiselta sivulta löysin myös tiedon, että alkuperäinen ohje on Minileivonnaiset -kirjasta.

Pienet limepiiraat
(n. 24 kpl)

Vinkki: Tämän alkuperäisen ohjeen mukaisesti piiraset irrotetaan vuoan koloista vasta täytettyinä.
Vaihtoehtoisesti voit irroittaa pohjat ensin ja täyttää vasta sitten. Näin tein itse, ja hyvin onnistui niinkin. Eli, anna paistettujen piiraspohjien jäähtyä kylmiksi jääkaapissa ja irrota jähmettyneet pohjat varovasti sormella pyöräyttämällä/liu’uttamalla vuoan koloista. Jos pohjat ovat tiukassa, anna lämmetä hetken aikaa huoneenlämmössä ja yritä uudestaan.

Pohja:
175 g digestivekeksejä
70 g voita
4 rkl vaaleaa siirappia (itse käytin tummaa)

Täyte:
1 1/2 dl kuohukermaa
2 limen kuori raastettuna
4 rkl limemehua (n. kahden limen mehu)
200 g (1/2 prk) kondensoitua maitoa

koristeluun limen kuorta

Voitele 24-paikkainen minimuffinssipelti ja lämmitä uuni 180 asteeseen.
Murskaa keksit aivan hienoksi esimerkiksi monitoimikoneessa.
Laita siirappi ja voi kattilaan, lämmitä miedolla lämmöllä kunnes voi sulaa.
Nosta kattila pois liedeltä ja lisää keksimurska. Sekoita tasaiseksi.
Jaa seos vuoan syvennyksiin ja painele pohjalle ja reunoille pienen lusikan avulla. (Itse painelin myös sormilla).
Paista n. 6-8 minuuttia, kunnes pohjat saavat hieman väriä.
Painele pohjia vielä lusikalla muotoonsa, koska ne uunissa menettävät muotoaan.
Anna pohjien jäähtyä 10-15 minuuttia vuoassa.
(Huom! Voit halutessasi irroittaa pohjat vuoasta jo tässä vaiheessa, ennen täyttämistä. Kts. ohjeen alusta vinkki.)

Raasta limet ja purista limemehu.
Laita kerma ja limen kuoriraaste kulhoon ja vatkaa kunnes seos alkaa sakeutua.
Vatkaa vähitellen sekaan kondensoitu maito ja lopuksi limemehu. Jatka vatkaamista muutama minuutti, kunnes vaahto sakeutuu.
Laita vaahto pursotinpussiin (tai kulhoon, jos lusikoit täytteen) ja laita vielä hetkeksi jääkaappiin, jotta vaahto jähmettyy hieman.

Pursota/lusikoi limekerma piiraspohjiin. Nosta piiraat vielä jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
Irrota piiraat varovasti pyöreäkärkistä veistä apuna käyttäen.
Mikäli piiraat ovat olleet pitkään jääkaapissa, kannattaa niiden antaa lämmetä hetki huoneenlämmössä, niin irrottaminen on helpompaa.