Kinuskileipomo maris

Kategoria: Heinäkuun piirakkatempaus,  Kesä,  Suolaiset piirakat,  Syksy,  Taikinat Nähty 1311 kertaa
 
11.07.2017
 
11 kommenttia

Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Pähkinätön

Kesäinen kaalipiirakka


Sain tässä muutama kuukausi takaperin äidiltäni luettavaksi nipun vanhoja reseptikirjasia ja -vihkosia, joita on tullut eri aikakausilehtien liitteenä, tilaajalahjana tai muuten vain kylkiäisenä. Osa niistä on äitini ja osa jo edesmenneen mummoni peruja.
Viime viikonlopppuna näitä reseptikirjasia aikani kuluksi silkasta mielenkiinnosta selailin, ja niin vain kävi, että rupesi tekemään mieli kaalipiirakkaa. 😊 Reseptivihkosessa nimeltä Herkkusuiden kestit (Kotiliesi, 1999), oli parikin houkuttelevan oloista kaalipiirasreseptiä, ja niiden pohjalta innostuin soveltamaan täytteen kaalipiirakkaani. Pohjataikinan osalta en noudattanut kirjan ohjeita, vaan päädyin tekemään rahkavoitaikinan hiivataikinan sijaan. Tämän spelttivehnää ja ohraa sisältävän taikinan ohjeen olin jo jokus aiemmin laittanut merkille ja nyt pääsin sitä tässä yhteydessä myös kokeilemaan. Alkuperäinen ohje on tosin vegaaninen, mutta itse käytin eläinperäisiä tuotteita eli maitorahkaa ja voita, ja jonkin verran tulin ohjetta muutenkin soveltaneeksi. Tästä samaisesta lähteestä (http://www.5vaillevegaani.fi/ruokaisa-quinoa-kaalipiirakka/) löysin myös hyvän ohjeen siitä, miten tehdä ”kannellinen” piirakka. En ollut koskaan aiemmin tehnyt tällaista sujettua piirakkaa, mutta nyt päätin sitäkin samalla kokeilla. Haparointia ja säätämistähän siinä vielä oli, mutta sain kuin sainkin piirakan ihan kunnialla kasaan ja paistetuksi. Ja herkullisuus palkitsi kaiken vaivannäön. 🙂 Piirakka oli maistuvaa niin uunituoreena kuin seuraavana päivänä jääkaappikylmänäkin.

Kaalipiirakka
(n. 27 cm x 27 cm, 16 palaa)

Vinkki:
Pohjataikinan valmistamiseen voit käyttää myös muita jauhoja erilaisina yhdistelminä. Esimerkiksi speltin voi korvata vehnäjauhoilla ja ohran tilalle sopii esim. ruisjauho.

Pohjataikina:
200 g voita
2 dl täysjyväspelttijauhoja
2 dl ohrajauhoja
1/2 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
250 g maitorahkaa

Täyte:
n. 350 g varhaiskaalia
3 pientä (n. 100 g) kesäporkkanaa
2 kesäsipulia varsineen
1-2 valkosipulin kynttä
25 g voita
2 rkl siirappia
3/4 tl suolaa tai maun mukaan
1 tl kuivattua meiramia
reilu 1/2 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
ripaus valkopippuria (n. 1/4 tl)
1 rkl vehnäjauhoja

voiteluun kananmuna

Sekoita jauhot, suola ja leivinjauhe keskenään. Lisää sekaan kuutioitu voi ja nypi murumaiseksi. Lisää lopuksi maitorahka ja sekoita taikina tasaiseksi.
Kääräise taikina tuorekelmuun ja laita jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Suikaloi kaali sekä porkkanat. Hienonna valkosipulin kynnet sekä kesäsipulit varsineen (jos varren yläosat ovat nahistuneet, ne kannattaa leikata pois).

Laita voi sekä pilkotut kaali, porkkana ja sipuli kattilaan. Kuumenna ja hauduta, kunnes kasvikset ovat pehmenneet eli noin 15 minuuttia. Tarvittaessa voit lisätä pienen tilkan vettä. Lisää siirappi, suola, valkopippuri, meirami sekä hienonnettu persilja. Anna hautua vielä hetken aikaa ja lisää lopuksi (speltti)vehnäjauho.
Jätä täyte jäähtymään.

Jaa pohjataikina kahteen osaan.
Kauli ensin toinen osa taikinasta jauhoja apuna käyttäen ohueksi levyksi (noin 30 cm x 30 cm). Kierrä taikina kaulimen ympärille ja nosta leivinpaperin päälle pellillle.

Levitä pohjataikinan päälle täyte. Jätä reunoilta vapaaksi noin 3 cm. Käännä reunat täytteen päälle.

Kauli toinen piirakkataikinapala samankokoiseksi levyksi kuin ensimmäinen. (Jos haluat tehdä piirakan päälle korosteeksi kukkasia, lehtiä tms., ota taikinaa pieni nokare erilleen tässä vaiheessa). Nosta taikinan kansilevy kaulimen ympärille kääräistynä täytteen päälle. Käännä taikinan reunat piirakan pohjan alle.

Voitele piirakka kananmunalla ja pistele kuoren päälle haarukalla reikiä, jotta enimmät höyryt pääsevät ulos.

Paista piirakkaa 200 asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 30 minuuttia.

Anna piirakan jäähtyä hetken aikaa ennen paloiksi leikkaamista. Piirakan voi tarjota lämpimänä tai seuraavana päivänä jääkaappikylmänä. Kylmänä piirakka on helpompi leikata siisteiksi paloiksi ja palat voi myös pakastaa.