Kinuskileipomo maris

Kategoria: Helpot ja nopeat,  Kinuskikissan 10-vuotistempaus,  Klassikot,  Pullat, munkit ja donitsit,  Syksy,  Syntymäpäivät Nähty 390 kertaa
 
10.01.2018
 
5 kommenttia

Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

Helppo pannupulla kinuski-puolukkatäytteellä


Silloin tällöin innostun selailemaan ja tutkimaan äitini sekä edesmenneen mummoni talteen ottamia vanhoja leivontareseptejä ja -kirjoja. Usein katseeni on jumittunut leivonnaiseen nimeltään peltipulla/pannupulla. Ja ihan vanhemmissa ohjeissa samaa leivonnaista olen nähnyt kutsuttavan myös peltileiväksi. No, yhtä kaikki, mielenkiintoinen ja vaivattoman oloinen leivonnainen joka tapauksessa. Vielä enemmän innostuin, kun kuulin äitini muistelevan, miten hänen äitinsä oli tehnyt juuri peltipullaa heinäpellolla ahertaville.

Peltipullareseptejä on varmasti olemassa yhtä paljon kuin on tekijöitäkin, mutta huomasin, että ainakin näitä vanhempia reseptejä yhdistää kolme seikkaa. Ensinnäkin taikina valmistetaan samoista raaka-aineista kuin pullataikina, mutta se jätetään selvästi löysemmäksi. Toisekseen taikinaa ei vaivata, vaan ainoastaan sekoitetaan nopeasti. Lisäksi taikinaa ei kohoteta kuin kerran, ja usein se tapahtuu suoraan uunipelillä tai -vuoassa.

En tiedä millaisella reseptillä mummuni oli peltipullaa heinäntekoväelle tehnyt, mutta itse päädyin valmistamaan samanlaisen ja -kokoisen taikina kuin yleensä pullataikinasta teen. Ainoastaan jätin jauhoja vähemmäksi. Näkemissäni vanhoissa resepteissä pannupulla oli usein saanut päälleen jonkinmoisen mantelisen tai kauraisen kuorrutuksen. Ja äitini muisteli, että mummuni oli tainnut ripsauttaa pullan päälle vain reilusti raesokeria. Mielestäni osa pannupullan viehätystä — vaivattomuuden ja nopeuden lisäksi — onkin sen helppo muunneltavuus eri täyteillä ja kuorrutuksilla. Itselläni jäi joulun leivonnoista tähteeksi karamellisoitua kondensoitua maitoa eli valmiiksi keitettyä kinuskia, ja hyödynsin sen tämän vuodenvaihteessa leipomani pannupullan täytteenä. Ja kinuskin kaveriksi laitoin puolukoita. Nam, nam! Myönnän, että täytevalinnan taustalla oli myös ajatus saada Kinuskikissan kymppisynttäreille pullaa asiaankuuluvilla täytteillä. 😊

Tässä kuvassa näkyvässä pannupullassa täytteet ovat pitkittäin ”urassa”. Idean tämmöisestä ”pitkomaisesta” täyttämistavasta sain Suklaapossun -blogista: https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pannupulla-peltipulla-helppo-pulla-munaton.

Kinuski-puolukkapannupulla 
(Uunivuoallinen, koko n. 22 cm x 29 cm)

Vinkit:
– Jos haluat tehdä pullan uunipellille, tuplaa annos.
– Täytteet voi myös tiputella nokareiksi pullan päälle.
– Pannupullan täytteeksi tai pinnalle ripoteltaviksi sopivat myös esim. marjat, hillot, paistonkestävät kreemit, rahkat, tuorejuustot, voisilmät, mantelirouhe, sokeri…

Pullataikina:
3 dl vettä  (tai maitoa)
25 g (1/2 pkt) tuorehiivaa
3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
2 tl kardemummaa
(1 kananmuna)
75 g voita sulatettuna (tai vastaava määrä miedonmakuista ruokaöljyä)
n. 5 1/2 dl vehnäjauhoja (itse käytin osittain täysjyväspelttiä)

Täyte:
n. 2 dl karamellisoitua kondensoitua maitoa (valmiiksi keitetty kinuskiksi)
1 rkl perunajauhoja
n. 2 dl (pakaste)puolukoita + ripaus perunajauhoja
mantelilastuja

Sulata voi.
Lämmitä vesi (maito) kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Sekoita joukkoon sokeri, vaniljasokeri, suola ja kardemumma (ja halutessasi kananmuna).
Lisää jauhot parissa, kolmessa erässä sekä sulatettu voi. Sekoita (esim. puuhaarukalla) nopeasti tasaiseksi sitkeäksi taikinaksi, mutta älä vaivaa.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan ja taputtele/levitä tasaiseksi. Voit käyttää tarvittaessa hieman jauhoja apuna. Laita leivinliina vuoan päälle ja anna pullataikinan kohota tunnin ajan tai vähän reilumminkin. Taikina on hyvin kohonnut, kun sitä sormella painettaessa taikinaan ei jää enää koloa, vaan se kimpoaa pian tasaiseksi.

Paina kohonneeseen pullataikinaan jauhotetulla kämmensyrjällä pidemmän sivun suuntaisesti pari vakoa ja lusikoi tai pursota vakoihin karamellisoitua maitotiivistettä eli valmista kinuskia johon on sekoitettu n. ruokalusikallinen perunajauhoja. Sekoita kohmeisten puolukoiden joukkoon ripaus perunajauhoja ja ripottele puolukat kinuskin päälle. Pullataikinan reunoille voit ripotella mantelilastuja.

Paista 220 asteessa  n. 20 minuuttia. Anna hetken aikaa jäähtyä ennen pullan nauttimista, koska kinuski on heti uunista otettaessa polttavan kuumaa. Pulla säilyy maukkaana ja tuoreenveroisena muutaman päivänkin. Säilytä tällöin pullaa huoneenlämmössä ja suojaa se hyvin esim. muovipussilla.

Tässä pannupulla seuraavana päivänä. Säilyi mukavasti tuoreenveroisena pidempäänkin.