Kinuskileipomo KokkailenBlogi

Kategoria: Nähty 1026 kertaa
 
19.04.2017
 
1 kommentti

Jogurttikakku (tarvittaessa gluteeniton / kevyt)


Jogurttikakku on pysynyt repertuaarissani jo parikymmentä vuotta. Sen parhaita puolia on varioitavuus: Käyttämällä vaikkapa sitruuna- tai mangojogurttia ja keltaista mehua siitä saa aivan erinäköisen kuin puolukkaversiosta. Jos keksit ja myslin hommaa gluteenittomana, kakku käy myös keliaakikoille. Myslin voi jättää poiskin ja korvata kekseillä. Kun käyttää rasvatonta jogurttia, kakusta saa melko kevyen, eikä makukaan siitä kärsi.

Koristelussa on tärkeää muistaa, että marsipaani-, sokerimassa- ja sokerikuorrutekoristeet eivät sovi. Ne sulavat kakun päällä. Sen sijaan kannattaa käyttää vaikkapa kermavaahtoa, marjoja tai hedelmiä. Erikseen valmistetut pursotetut suklaakoristeet käyvät myös.

Pohja

100 g mysliä
200 g kaura-/digestive-keksejä (tarvittaessa gluteenittomia)
1/2 dl punaista mehua

Täyte

4 dl puolukkajogurttia
2 dl kuohukermaa / Vispattavaa vaniljakastiketta
1,5 dl makeaa puolukkahilloa (tai muuta punaista hilloa)
6 liivatelehteä
1/2 dl punaista mehua

Kiille

2dl + 1/2 dl punaista mehua
1 dl vettä
2 rkl perunajauhoja
1/2 dl puolukkahilloa
3 liivatelehteä

Koristelu

Kermavaahto, hedelmät ym.

Pohja:
1. Hienonna keksit ja mysli tehosekottimessa. Käytä tarvittaessa gluteenittomia. Sekoita joukkoon mehu.
2. Taputtele irtopohjavuokaan.

Täyte:
1. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.
2. Vaahdota kerma / vaniljakastike.
3. Sekoita kermaan / vaniljakastikkeeseen jogurtti ja hillo.
4. Kuumenna mehu kiehuvaksi. Ota liivatteet kylmästä vedestä ja purista niistä vesi pois. Sekoita kuumaan mehuun.
5. Lisää mehu-liivate-seos täytteeseen. Sekoita huolellisesti!
6. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle. Hyydytä seuraavaan päivään.

Kiille
1. Sekoita hillo ja 2 dl mehua kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi.
2. Sekoita kylmä vesi ja perunajauhot mukissa. Lisää nauhana kiehuvaan mehu-hillo-seokseen. Anna paksuuntua mutta älä keitä. Anna jäähtyä viileäksi kiisseliksi.
3. Liota liivatteet kylmässä vedessä.
4. Kiehauta 1/2 dl mehua. Sekoita liivatteet kiehuvaan mehuun.
5. Sekoita mehu marjakiisseliin. Lisää vuokaan täytteen päälle.
6. Anna hyytyä vähintään 2 tuntia.

Resepti julkaistu alun perin Kokkailen-blogissa.