Yksi asia ei lakkaa ihmetyttämästä minua: miksei mikään suklaanvalmistaja ole tarttunut ilmiselvään markkinarakoon: laktoosittoman valkosuklaan kehittelyyn. Viimeistään siinä vaiheessa, kun perustin blogin, tuli selväksi että tällaiselle tuotteelle olisi kysyntää. Valkosuklaata sisältävät reseptit sulkevat väistämättä pois osan lukijakunnasta, sillä tuo kriittinen ainesosa ei ole mitenkään korvattavissa laktoositonta ruokavaliota ajatellen. Ekokaupat ja Punnitse & Säästä -liike myyvät riisivalkosuklaata, mutta valitettavasti se ei leivontaominaisuuksiltaan ja maultaan vedä vertoja oikealle valkosuklaalle.

Kokeilin tehdä laktoositonta valkosuklaata itse todistaakseni, että periaatteessa tämän ei pitäisi olla mikään mahdoton haaste. Valkosuklaapaketteja lukiessa voi huomata, että ainesluettelo on melko yksinkertainen. Pääraaka-aineet ovat kaakaovoi, maitojauhe ja sokeri, lisänä aromeita. Laktoosia sisältävä ”syntipukki” on siis maitojauhe. Sitä saa isommista marketeista myös laktoosittomana.

Rehellisesti on todettava, että ei tämä maun puolesta kaupan valkosuklaaseen yltänyt, mutta pinnalle tulevien mausteiden kanssa lopputuloksena oli kuitenkin varsin mukiin menevää ”korviketta”. Maku oli parempi, kun puolet kaakaovoista korvasi kookosöljyllä. Jos kuitenkin haluaa huoneenlämmössä säilyvää suklaata (ja antaa esimerkiksi lahjaksi), kannattaa suklaa temperoida. Se onnistuu vain kaakaovoista.