18.05.2016   39 kommenttia Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Pähkinätön

Lakritsi-sitruunakakku


sitruuna-lakritsikakku

sitruuna-lakritsikakku-2

sitruuna-lakritsikakku-3

Lakritsifudge on kuulunut resepteihini siitä lähtien, kun vuonna 2011 julkaisin toffeemassalla kuorrutetun kakkuohjeen. Sittemmin fudgeista tehty toffeemassa sai rinnalleen myös lakritsin makuisen version. Monelle fudgen saatavuus on kuitenkin muodostunut esteeksi ja olen saanut siitä palautetta. Siksi olin enemmän kuin iloinen kuullessani Pandan keväisestä uutuudesta. Nyt lakritsifudgea myydään siis myös patukkana ja se on kakun arvoinen tapaus!

Lakritsifudge soveltuu sulatetussa muodossa niin täytteeseen kuin kakun kuorruttamiseen. Tällä kertaa tein siitä myös koristeita. Kun fudget sulatetaan kermatilkan kanssa, massan voi levittää ohueksi kerrokseksi ja jähmettää uudelleen. Näin syntyvästä levystä voi leikata paloja muoteilla tai veitsellä. Siitä onnistuisi vaikkapa lakritsiruusujen valmistaminen helppojen miniruusujen tekniikalla. Huomaa kuitenkin, että huoneenlämmössä ja kostean kakun päällä ohuet koristeet sulavat. Ne voi tehdä jääkaappiin valmiiksi ja pistää paikoilleen vasta juuri ennen tarjoilua. Myös koristeiden pakastus onnistuu hyvin. Jäisinä ne saavat lisäaikaa kakun päällä.

Kakussani lakritsin makua täydentää ja raikastaa klassinen makupari sitruuna. Yhdistelmä muistuttaa maultaan sitruuna-lakritsijäätelöä. Jos kaipaat lakritsifudgen käytöstä ideoita blogin ulkopuolelta, katso Blogiringin sivuilta lisää reseptejä.

Vinkki: Valmista lakritsitäytteeseen tuleva kastike jo edellisenä päivänä!

Pohja:
200 g dominokeksejä
50 g voita tai margariinia

Lakritsitäyte:
2 dl kuohukermaa
8 kpl (à 28 g) Panda Lakritsifudge-patukoita
3 ½ liivatelehteä
2 dl vispikermaa
2 rkl vettä

Sitruunatäyte:
3 ½ liivatelehteä
2 ½ dl kevytvispiä (Flora Vispi)
200 g sitruunarahkaa
1 ½ dl lemon curd -sitruunatahnaa
(sitruunankeltaista pastaväriä)
2 rkl vettä

Koristelu:
2 kpl (à 28 g) Panda Lakritsifudge-patukoita
½ rkl kuohukermaa


Vuoraa irtopohjavuoan (∅ 24 cm) pohja leivinpaperilla. Suojaa reunat reunakalvolla tai sivele reunaan öljyä, jotta kakku irtoaa vuoasta siistimmin.

Murskaa dominot tehosekoittimella. Sulata voi ja sekoita joukkoon keksimurska. Painele seos vuoan pohjalle.

Aloita lakritsitäytteen valmistaminen edellisenä päivänä keittämällä lakritsikastike. Mittaa kerma kattilaan. Paloittele joukkoon lakritsifudget. Kuumenna lieden keskilämmöllä koko ajan sekoitellen, kunnes fudge on sulanut kerman joukkoon. Älä jatka keittämistä tätä kauemmin. Kaada lakritsikastike kulhoon ja jäähdytä kylmässä vesihauteessa. Nosta jääkaappiin ja anna olla viileässä yön yli.

sitruuna-lakritsikakku-vaihe sitruuna-lakritsikakku-vaihe-2
sitruuna-lakritsikakku-vaihe-3 sitruuna-lakritsikakku-vaihe-4

Laita lakritsitäytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen (saat liivatelehden puolitettua saksilla leikkaamalla). Vaahdota vispikerma. Vatkaa myös kylmä lakritsikastike vaahdoksi (vatkaimia ei tarvitse pestä välillä). Yhdistä vaahdot keskenään. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita liivatevesi täytevaahdon joukkoon. Levitä täyte vuokaan. Anna jähmettyä jääkaapissa noin tunti ennen sitruunatäytteen valmistamista.

sitruuna-lakritsikakku-vaihe-5 sitruuna-lakritsikakku-vaihe-6

Laita sitruunatäytteen liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kevytvispi vaahdoksi. Sekoita joukkoon sitruunarahka ja -tahna. Halutessasi voit syventää keltaisen sävyä elintarvikevärillä. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita liivatevesi täytevaahdon joukkoon. Levitä täyte vuokaan. Anna jähmettyä jääkaapissa noin 3 tuntia. Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.

sitruuna-lakritsikakku-vaihe-7 sitruuna-lakritsikakku-vaihe-8
sitruuna-lakritsikakku-vaihe-9 sitruuna-lakritsikakku-vaihe-10

Valmistele koristeet kakun hyytyessä. Laita kattilaan paloiteltu lakritsifudge ja kerma. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes fudge on sulanut. Levitä seos leikkuulaudalle leivinpaperin päälle ohueksi kerrokseksi. Nosta jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi. Käännä lakritsilevy ympäri, jotta sileämpi puoli tulee päälle. Leikkaa levystä haluamiasi kuvioita.

sitruuna-lakritsikakku-vaihe-12 sitruuna-lakritsikakku-vaihe-13

Koristeet kannattaa siirtää kakun päälle vasta juuri ennen tarjoilua. Voit kuitenkin leikata kuviot valmiiksi ja säilyttää niitä jääkaapissa tai pakastimessa koristeluhetkeä varten.

sitruuna-lakritsikakku-vaihe-14 sitruuna-lakritsikakku-vaihe-15

Yhteistyössä Panda

blogirinki_logo

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
49 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskikissan raparperireseptit



Nämä ihanuudet löydät raparperiresepteistä »

Toivepuodin kesäarvonta!

Kinuskikissa taikoo klassikoita

Kinuskikissan signeeraamat Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon -kirjat löydät Toivepuodista »

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

valio-tammikuu

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit

suomi100
meira_leivontatuotteet_kevat