Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 

Kinuskit maailmalla – Oh Canada ja rauhallinen Ottawa

24.4.2014

ottawa

Kinuskit maailmalla -sarja palaa tauolta ja nyt pääsemme nimimerkki ottawan matkassa Kanadaan. Sarjan luonteeseen kuuluu, että jokainen esittelyssä oleva ”kirjeenvaihtajamme” poimii paikallisen suosikkiherkkunsa reseptin, jonka Kinuskikissa leipoo ja julkaisee. Myöhemmin saamme siis nauttia kanadalaista tikkuleipää (Bannock-bread).

Kanadan jälkeen matkakohteena on Iso-Britannia, johon pääsemme tutustumaan Liverpoolissa asuvan Paulan johdolla. Tästä lisää toukokuussa! Kinuskit maailmalla -sarjaan kaivataan mieluusti lisää osanottajia, jotta maailmanympärysmatka voi jatkua. Oletko sinä ulkosuomalainen Kinuski? Olen kiitollinen yhteydenotoista (kinuskikissa [at] kinuskikissa [piste] fi)!

Aiemmat esittelyt löydät ylävalikosta kohdasta Yhteisö -> Kinuskit maailmalla.

 
Olen 26-vuotias innokas kotileipuri ja asun mieheni kanssa Kanadan pääkaupungissa Ottawassa. Kinuskikissan sivuilla esiinnyn kotikaupunkini mukaan nimimerkillä ottawa. Mieheni on kotoisin Ottawasta, mutta itse muutin tänne pysyvästi vasta viime vuonna. Tutustuin mieheeni työskennellessäni Kiinassa ja muutimme Kanadaan mieheni opintojen takia. Olen asunut ulkomailla jo pariin otteeseen, joten muutto tänne sujui suhteellisen helposti.

ottawa-2
Mäen päällä näkyy Kanadan parlamenttitalo Ottawan keskustassa. Vasemman puoleinen korkea torni on kellotorni, oikeanpuoleinen torni taas on Parlamenttitalon kirjasto, joka on ainut alkuperäisestä Parlamenttitalosta jäljellä oleva osa. Vanha parlamenttitalo paloi vuonna 1916.

Ottawassa on noin miljoona asukasta, mutta kaupunki on levittynyt hyvin laajalle alueelle. Itse keskusta on suhteellisen pieni ja kaupunki on hyvin hiljainen verrattuna esimerkiksi Toronton tai Vancouverin kaltaisiin metropoleihin. Ottawa onkin enemmän hallinnollinen keskus, jossa sijaitsevat Parlamenttitalon ja politikkojen lisäksi suurin osa kaikista maan ministeriöistä ja virastoista. Ottawassa asuu paljon lapsiperheitä ja monesta perheestä löytyy ainakin yksi valtion palveluksessa työskentelevä.

ottawa-3

Ottawassa puhutaan yleisesti sekä englantia että ranskaa. Ranskankielinen Quebec-provinssi sijaitsee heti Ottawan läpi kulkevan joen toisella puolella: ylittämällä sillan olet ranskankielisessä Gatneau-kaupungissa ja ihmiset kulkevat päivittäin sillan puolelta toiselle työpaikkojen mukaan. Ihmiset Ottawassa ovat ystävällisiä, kohteliaita ja hieman uteliaitakin. Täällä on tavallista ryhtyä juttusille vaikka kaupan kassalla tai bussipysäkillä ja höpötellä ajankohtaisista asioista. Alussa en tahtonut muistaa miten puheliaita ihmiset ovat ja hätkähdin, jos vierustoveri bussissa alkoi jutella kanssani! Kanadalainen elämänmeno on kuitenkin aika samanlaista kuin Suomessa. Käymme mieheni perheen mökillä kesäisin ja luontoretkillä mahdollisuuksien mukaan ympäri vuoden. Ottawassa ei myöskään paljon huudella viimeisimmän muodin mukaan, ihmiset pukeutuvat rennosti sään mukaan. Tuulipuvussa voi siis käydä ruokakaupassa huoleti myös täällä!
 
Ilmasto Ottawassa on samankaltainen Suomeen verrattuna vaikkakin astevaihtelut ovat mannermaiseen tyyliin rajumpia kuin Suomessa. Talvet ovat kylmempiä (lämpötila saattaa pudota viikoiksi yli -20 C puolelle) mutta vastavuoroisesti myös kesät ovat kuumia ja pitkiä. Olen ihastunut täällä paikalliseen luontoon ja eläimiin, joita näkyy kaupunkien liepeillä runsaasti. Talomme paloportaissa vierailee säännöllisesti neljä pulskaa pesukarhua ruokaa etsimässä ja olen törmännyt pihalla myös haisunäätään, murmeleihin sekä Tikua ja Takua muistuttaviin maaoraviin. Haisunäädän näin onneksi riittävän kaukaa ja pysyttelin piilossa kunnes eläin livahti tiehensä.

Olen viihtynyt Kanadassa hyvin, vaikka koti-ikävä tottakai välillä vaivaa. Välimatka Suomeen on pitkä ja lomat pitää suunnitella hyvissä ajoin etukäteen. Välillä harmittelen täällä terveellisten ruokien korkeita hintoja. Esimerkiksi limonadit, sipsit ja vamisruoat ovat todella edullisia, mutta kasvikset ja hedelmät huomattavasti kalliimpia eikä kaikilla ole varaa syödä terveellisesti. Alussa päänvaivaa aiheuttivat myös pankki- ja vakuutuskäytännöt, jotka eivät ole ihan niin kehittyneitä kuin Suomessa. Mukavaa on ollut huomata, miten paljon harrastusmahdollisuuksia kaupungista löytyy ja myös erilaisia tapahtumia on tarjolla runsaasti. Ottawassa on paljon kauniita puistoja, joissa on mukava kävellä ja käydä piknikillä. Talvella kaupunkia halkova kanaali jäädytetään luistelukentäksi ja keskusta koristellaan kauniilla jouluvaloilla.  
 
Isoäidin herkkuja ja majavan häntiä

 
Kanadalainen leipomiskulttuuri on hyvin samankaltainen Yhdysvaltoihin verrattuna, mutta toki myös paikallisia erikoisuuksia löytyy. Täällä on ilahduttavan paljon paikallisia pieniä leipomoita ja kahviloita, jotka ovat lähialueen asukkaille tärkeitä. Makeat piirakat, kuppikakut ja sokerikuorrutteella päällystetyt kakut ovat suurimpia suosikkeja myös täällä. Vaahterasiirappia käytetään paljon leivonnassa mm. piparkakuissa ja muffinsseissa. Kanada on kuitenkin myös hyvin ylpeä monikulttuurisesta ilmapiiristään ja siksi monessa perheessä leipomiskulttuuri on osa perheen kansainvälistä traditiota. Asumme Ottawan keskustassa ’China Town’ nimisellä alueella, jossa on paljon aasialaisia ruokakauppoja ja ravintoloita. Saman kadun varrelta voi löytää kiinalaisia leipomoita, josta löytyy esimerkiksi punaisilla pavuilla tai vihreällä teellä maustettuja, riisijauhoista tehtyjä leivonnaisia sekä lähi-idän keittiöön keskittyneitä liikkeitä, joista löytyy baklavaa ja halvaa. Valikoimaa ja valinnanvaraa siis löytyy monesta eri kulttuurista ja maanosasta. 

ottawa-4
 
Itse olen saanut paljon vinkkejä leipomiseen mieheni perheen kautta. Mieheni perhe on alunperin kotoisin Irlannista, vaikka Kanadassa on jo ehditty asua kuuden sukupolven ajan. Moni leipomisperinne kuitenkin juontaa juurensa monen vuosikymmenen takaa. Suvun kanssa yleensä herkutellaan makeilla amerikkalaistyylisillä jälkiruokapiirakoilla, suosikkimaut taitavat olla kirsikka-, omena-, sitruunamarenki- ja kurpitsapiirakat. Piirakat leivotaan joko itse tai kiireen yllättäessä ne ostetaan valmiina kaupasta. Mieheni 84-vuotias isoäiti leipoo vieläkin ja taitaa suvun parhaimmat sitruunamarenkipiirakat, taatelineliöt ja maapähkinävoikeksit. Isoäidin herkkuja ei kukaan muu suvussa ole vielä kyennyt päihittämään. Hauska herkku, jota en aiemmin ollut kokeillut, ovat banaanimuffinssit. Muffinssit halkaistaan pituussuunnassa kahtia ja niihin levitetään aitoa voita. Muffinssi syödään sämpylän tapaan aamiaisella! Näitä on mukava leipoa viikonloppuaamuisin, jos aamupalapöytään kaipaa hieman makeampaa herkkua. Mieheni täti valmistaa muffinssit pakastimeen laitetuista banaaneista. Näin banaanit kuulemma tummuvat vielä tavallistakin enemmän. Olen myös kokeillut näitä pakastettuja banaaneja mutta taidan itse kuitenkin pitää enemmän tavallisista, huoneenlämmössä kypsyneistä banaaneista.
 
Olen myös tutustunut muutamaan paikalliseen leivonnaiseen. Ottawan keskustassa myydään ’beaver tail’ nimistä herkkua eli suomeksi majavan häntiä. Pitsapohjan tyylinen neutraali vehnäjauhotaikina uppopaistetaan rapsakaksi ja päälle laitetaan joko suolaista tai makeaa täytettä. Herkku on suorakaiteen mallinen ja ohut ja muistuttaa siten majavan häntää. Itse pidän eniten kanelisokerilla päällystetystä versiosta, mutta mieheni herkku on valkosipulivoilla ja sitruunanmehulla päällystetty majavanhäntä. Kojun edessä on aina jonoa ja varsinkin talvella kuppi kuumaa kaakaota ja uppopaistettu majavan häntä ovat suosittu herkku.

ottawa-5

Ylemmässä kuvassa on valkosipulivoilla ja juustoraasteella täytetty majavanhäntä. Alemmassa kuvassa on vaahterasiirappi-voilla sivelty herkku. Maplebutter eli vaahterasiirappi-voi-seos on herkullista myös paahtoleivän päällä.
 
ottawa-6

Toinen mukava paikallinen herkku on ’bannock bread’ niminen leipä, joka paistetaan nuotiolla tikkupullan tapaan. Leipominen onnistuu siis myös karuissa erämaaoloissa. Yleensä leipä tehdään maissijauhoista ja sisään laitetaan murskattuja vadelmia tai karhunvatukoita mutta myös vehnäjauhoista tehty leipä on hyvää. Paistaminen kysyy kärsivällisyyttä mutta lämmintä leipää on ihana syödä ulkona.

Hieman erikoisempi suolainen herkku on nimeltään ’poutine’. Tämä rasvainen herkku tehdään ranskalaisista perunoista, ruskeasta kastikkeesta ja ’cheese curd’-nimisistä juuston paloista, jotka jäävät juuston valmistusprosessissa yli. ’Cheese curd’ muistuttaa koostumukseltaan suomalaista leipäjuustoa ja siten narisee mukavasti hampaiden välissä. Ranskalaisten päälle laitetaan reilu kasa cheese curd-juuston palasia ja päälle valutetaan kuumaa ruskeaa kastiketta. ’Poutine’ on suosittu ruoka nakkikioskilla pikkutuntien aikana. Olen käyttänyt cheesecurd-juuston palasia suolaisissa piirakoissa ja pitsan päällä, mutta se voisi olla hyvää myös pasteijan täytteenä.  
 
Kotimaisia herkkuja kokkaillessa
 
Vaikka pidänkin paikallisista leivonnaisista, koen ne välillä liian makeiksi. Arkisin leivon mielelläni suolaisia piirakoita ja muita kotitekoisia herkkuja sesonkien mukaan. Suolaiset leivonnaiset ovat suosikkejani, mutta leivon myös makeita herkkuja sesonkien mukaan. Eniten leivon quiche-tyyppisiä suolaisia piirakoita, joihin sovellan täytteitä aina kulloisen tilanteen mukaan. Myös omenapiirakka ja erilaiset marjapiirakat onnistuvat helposti.

Kuvassa on valmiita sokerikreemejä, joita myydään lähes jokaisessa ruokakaupassa. Makuja on monenlaisia ja tarpeen tullen kreemi värjätään elintarvikeväreillä teemaan sopivaksi. Eksoottisin maku, johon olen törmännyt on sokeripurukumin makuinen kreemi!

ottawa-7
 
Täällä leivonnassa ongelmaksi on koitunut maitotuotteiden suhteellisen korkea hinta ja vaikea saatavuus varsinkin vähälaktoosittomien tuotteiden osalta. Esimerkiksi rahkaa tai ranskankermaa löytyy vain erikoiskaupoista tai suuremmista ruokakaupoista. Täällä kyllä myydään hapatettua kermaa, ’sour cream’ valmistetta, joka muistuttaa koostumukseltaan kermaviilin ja ranskankerman välimuotoa. ’Sour cream’ on hyvä vastine ruoanlaitossa, mutta leivonnassa eron huomaa helpommin. Suomessa oli helpompi leipoa hetken mielijohteesta jotakin, mutta täällä suunnittelen leipomista enemmän etukäteen, jotta oikeat raaka-aineet ovat saatavilla. Olen myös kokeillut maitotuotteiden korvaamista soija- ja riisi-pohjaisilla tuotteilla.
 
ottawa-8

Valmiita kakkutaikinoita riittää joka lähtöön, mutta myös muita leipomiseen liittyviä asioita on helpotettu. Kaupoista löytää runsaasti erilaisia suklaa- ja karkkirakeita, joita voi käyttää pikkuleivissä ja taikinoissa, mitään ei tarvitse palastella. Myös valmiiksi jauhotettuja kertakäyttöisiä piirakkavuokia löytyy paljon. Taidan kuitenkin pitää enemmän perinteisestä leivonnasta, jossa kaikki tehdään alusta asti itse.

Muuttaessani Suomesta pakkasin mukaan desimitat ja reilun pakkauksen kardemummaa viisastuneena edellisistä ulkomaan reissuista. Kardemumma on täällä hyvin kallis mauste ja pieni purkki maksaa liki 20 dollaria eli yli 15 euroa. En tiedä, mistä hintaero johtuu, mutta mauste oli yhtä kallista myös Yhdysvalloissa. Muita tarvikkeita on hyvin saatavilla, mutta jauhojen osalta etsin vielä sopivia vastineita. Nyt yritän löytää ohrajauhoja. Yleensä vastine kuitenkin löytyy ja Ottawassa on myös ainakin yksi skandinaavisia ruokia myyvä erikoisliike Ikean lisäksi. Suomesta kaipaan maitotuotteiden lisäksi kotimaisia marjoja ja sieniä. Suppilovahveroita ja kanttarelleja myydään myös täällä, mutta hinta on todella korkea ja kaipaan itse poimittujen sienten ja marjojen tunnelmaa.
 
Todellinen leipojan paratiisi täällä on ’Bulk Barn’ niminen ketju, jossa myydään kaikkia kuivatarvikkeita painon mukaan. Suurista tynnyreistä löytää kaikkea leipomiseen tarvittavaa ja kaupat myyvät myös kakkuvuokia ja erikoistarvikkeita. Hauska idea on kakkuvuokien vuokrauspalvelu. 20 dollarin pantilla voi lainata sopivan kakkuvuoan laajasta valikoimasta. Palvelu on loistava lasten syntymäpäiville ja muille merkkipäiville. Myös tavallisista ruokakaupoista ja marketeista löytää paljon leivontaan tarvittavia tuotteita, valikoimat ovat laajat ja kaikkea mahdollista löytyy.

Kaupoissa myydään paljon leivonnaisia, kakkuja ja muffinsseja. Olen ollut makuihin kuitenkin aika pettynyt. Kakut ovat olleet kuivia sokerikreemi-kakkuja ja mauissa maistuvat enimmäkseen esanssit tai silkka sokeri.

ottawa-9

Sokerikreemi-teema näkyy myös keksien ja pipareiden päällä. Glitteriä ja koristeita löytyy lähes joka lähtöön.

ottawa-10

Asumme Ottawassa ainakin seuraavat kaksi vuotta ja katsomme sitten, mihin päin suuntaamme. Nyt on mukava tutustua kunnolla kanadalaiseen elämänmenoon ja nauttia täällä olosta. Kanada on valtavan kokoinen maa ja haluaisin mielelläni nähdä enemmän luontoa ja kansallispuistoja. Mukavaa kesän odotusta kaikille Kinuskeille!

ottawa-11

Kommentit (10)

Sirpa
8.5.2014 20:34

Olimme Ottawassa kaksi vuotta sitten ja oli ihana verestää mukavia muoistoja kuvatkin olivat tutuista paikoista! Harmittaa kun tuo majavanhäntä jäi maistamatta. Ehkä ensi kerralla.

naminam
5.5.2014 15:24

Majavan häntä. Eka reaktio: O.o, sit luin 10 kertaa uusiks ja totesin et kyllä siinä lukee majavan häntä! 😀

Shushanna
1.5.2014 21:25

Hauska lukea naapurimaan kokemuksia. Hyvin samankaltaiselta vaikuttavat leivontatarvikkeet ja kauppojen valmiit kakut. 🙂

Pari viikkoa sitten kävimme perheen voimin Quebecissa ja ihan pääkaupungissa asti. Vanhasta kaupungista, pienestä leipomosta ostin todella hyvää sitruunapiirakkaa. Ihana kaupunki. Tuntui kuin olisi ollut Euroopassa. Suureksi ilokseni Kanadan huoltoasemalta löytyi Kinder-suklaamunia ja niitähän tuli ostettua muutama kappale. 😀

Kardemummaa olen löytänyt Yhdysvalloista aika helposti. Hinta erottuu kun muihin mausteisiin olen verrannut ja 49 gramman purkki on maksanut 10 dollaria eli n. 7 euroa. Ei mitenkään järjettömän halpaa, mutta ei kuitenkaan yli kymmentä euroa.

Kinuskikissa
28.4.2014 22:33

Kiva, että olette kaipailleet sarjaa! En olisi jättänyt tähän näin pitkää taukoa, jollei kirjan tekeminen olisi vienyt aikaa yli odotusten; oli pakko keskittyä vain resepteihin, vaikka pienesti harmittikin. Nyt on muutkin uutiset ja ”sivujuonet” palailemassa, kuten myytinmurtaja ja tuotetestit.

Maitomarsu: Pullamummon tarina tuli päätökseen, mutta pullamummon opein tehty kranssi puuttuu vielä. Palaan aiheeseen. 🙂

MAITOMARSU
Kinuskileipomo MAITOMARSU
28.4.2014 21:39

Jepjoo tälle on kaivattukin jo jatkoa 🙂 On tosi kiva saaha tutustuu tällä tavalla eri leivonta kulttuureihin! Jään innolla odottamaan tuon leivän ohjetta :)Tiedustelisin vielä milloin tulee ”pullamummolle” kans jatkoa koska se on ollu tauolla myös aika pitkään?

soja
Kinuskileipomo soja
28.4.2014 17:51

ihanaa luettavaa! kiitos!

Aamuriemu
Kinuskileipomo Aamuriemu
28.4.2014 08:16

Oli ilo lukea tallainen mukaansatempaava ja melkein aistein tunnettava kirjoitus. Mukavaa luettavaa kolmen viikon nettikatkoksen jalkeen :). Itsekin ihmettelen tuota kardemumman hintavuutta, mutta se taitaa olla maailman kalleimpien mausteiden listalla. Suomessa kun on paljon kysyntaa, niin hintakin on alhaisempi. Taalla Chilessa tosin siirappi on viela kardemummaakin tyyriimpi (jos sita kardemummaa nyt edes sattuu loytamaan siirapista puhumattakaan, ja jos loytyy, niin usein juuri sita kanadalaista vaahterasiirappia).

suklaaleipuri_
Kinuskileipomo suklaaleipuri_
26.4.2014 14:35

Minustakin on upeaa että Kinuskit maailmalla sai jatkoa! 🙂 Olisipa hienoa itsekin päästä joskus käymään Kanadassa.

Tää-Haikuri
25.4.2014 21:10

Ihana kuvareportaasi 🙂 Ottawassa voisi hyvin viihtyä! Jään toivomaan reseptejä, joissa olisi vaahterasiirappia……

Vanillacherry
Kinuskileipomo Vanillacherry
24.4.2014 23:16

Onpa kiva että Kinuski maailmalla – juttusarja sai taas jatkoa! Jännä uusi tuttavuus tuo majavan häntä 🙂

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa