12.12.2011   99 kommenttia Kategoria: Joulu,  Juusto- ja hyydykekakut
Erityisruokavaliot: -

Kinuskipipari


Piparit kuuluvat joulun juhlapöytään, mutta näin isoa piparia siellä on harvemmin nähty. Idea piparikakkuun syntyi, kun löysin hauskan vuoan, joka suorastaan vaati minua toteuttamaan tämän kakun. 🙂 Jälleen kerran: näyttävän kakun tekeminen ei todellakaan välttämättä vaadi suurta kikkailua tai runsaasti aikaa!

Mauksi halusin tietenkin piparkakkumausteita ja samassa teemassa halusin pysyä myös kakun kuorrutteen ja koristelun osalta. Kinuskikastikkeesta tehty kiille on sävyltään kiitettävän lähellä aitoa piparia. Piparin pursotus on kermavaahtoa.

Kakku maistuu makealta joululta. Sitä toivottelen kaikille teille, rakkaat lukijat!

Vinkki! Jos käytät pyöreää vuokaa, tee pipariefekti pursottamalla "kukkakuvio", kuten tässä kakussa.

Jouluinen kinuskikakku

Pyöreään vuokaan
(24-26 cm)

Pohja:
225 g piparkakkuja
80 g voita tai margariinia

Piparkakkutäyte:

4 liivatelehteä
3 dl kuohukermaa
1 dl tomusokeria
2 tl piparkakkumaustetta
200 g vaniljarahkaa
3 valkuaista
2 rkl sitruunamehua
1 rkl vettä

Kinuskikiille:
2 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 ½ dl fariinisokeria

Kermapursotus:
1 ½ dl Flora Vispiä
1 tl sokeria
2 tl vaniljakreemijauhetta

Isoon reunavuokaan

Pohja:
340 g piparkakkuja
125 g voita tai margariinia

Piparkakkutäyte:
6 liivatelehteä
4 ½ dl kuohukermaa
1 ½ dl tomusokeria
3 tl piparkakkumaustetta
300 g vaniljarahkaa
5 valkuaista
½ dl sitruunamehua
¼ dl vettä

Kinuskikiille:
3 liivatelehteä
3 dl kuohukermaa
2 ¼ dl fariinisokeria

Kermapursotus:
1 ½ dl Flora Vispiä
1 tl sokeria
2 tl vaniljakreemijauhetta

Jos käytät tavallista irtopohjavuokaa, vuoraa sen pohja leivinpaperilla. Sivele sisäreunat öljyllä tai käytä reunojen suojana reunakalvoa tai leivinpaperin suikaleita (kaikki auttavat kakun irrotusvaiheessa). Jos käytät reunavuokaa, sivele sen sisäreunoille öljyä ja aseta tarjoilulautasen päälle.

Murskaa piparkakut tehosekoittimessa tai kaulimella. Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon piparimurska. Painele muruseos vuoan pohjalle.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja lisää vaahdotuksen aikana joukkoon tomusokeri. Sekoita kermavaahtoon piparkakkumauste ja vaniljarahka.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Yhdistä kerma-rahkaseoksen kanssa.

Mittaa kattilaan sitruunamehu ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatteet. Lisää ohuena nauhana sekoittaen täytteeseen.

Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa noin 3 tuntia.

Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Mittaa kattilaan kuohukerma ja fariinisokeri. Kuumenna kiehuvaksi. Sulata joukkoon liivatteet. Anna seoksen jäähtyä haaleaksi välillä sekoitellen.

Kaada kinuskikastike täytteen päälle ja hyydytä kylmässä pari tuntia.

Irrota irtopohjavuoasta reunus ja siirrä kakku leivinpaperin päällä tarjoilulautaselle. Jos käytät reunavuokaa, irrota kakku ensin vuoan reunasta veitsellä. Nosta sitten reunus kakun ympäriltä.

Mittaa kulhoon Flora Vispi ja sokeri. Vatkaa vaahdoksi ja sihtaa vaahdotuksen aikana joukkoon vaniljakreemijauhe. Huom! Jos käytät pyöreää tyllaa, jätä vaahto normaalia pursotuspaksuutta löysemmäksi. Näin saat sileämmän pursotusjäljen.

Lusikoi kerma pursotuspussiin, jossa on pyöreä tylla (koko noin 11 mm). Koristele pursotuksella päällisen reunat.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
69 tassutusta

Kinuskikumppani

Toivepuodin toukoarvonta!

Kinuskikissa taikoo klassikoita

Lahjaksi äidille, ylioppilaalle tai vastavalmistuneelle! Kinuskikissan signeeraamat Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon -kirjat Toivepuodista »

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • 70 % -kakkupohja
    Kinuskikissa: Nyt on päivitetty reseptiä ja kuvankin otin uudestaan, kun tuli paljon upeammin kohonnut kakkupohja! :) Huomioita kirjasin tuonne reseptin johdantoon.
  • Kukkakimppu-voileipäkakku
    Toffe: No perjantaina koitan pari kukkakimppua tehdä ja sinun koristelusi oli mieluisin kun googlasin. Juustoa ja kinkkua laitan ja nämä tomaatti…
  • Minttu-browniekakku
    Henriika Heikkilä: Hei vielä! Voiko minttu-uutteena käyttää Dr.Oetkerin piparminttuaromia?😊
  • Langoitetut kukat - pioni (+ video)
    maris: No on kyllä upeita kukkia! Ohje vaikuttaa todella hyvältä ja yksityiskohtaiselta. Tosin ei varmasti ole helppoa hommaa. Minulla…
  • Langoitetut kukat - pioni (+ video)
    mari-johanna: Wau! Onpas upean näköisiä! :) Ihanaa, että nyt on hyvät yksityiskohtaiset ohjeet, jos vaikka uskaltais kokeilla.....…

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat
suomi100