15.07.2010   133 kommenttia Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut,  Kesä

Kinuskikissan kesäkakku


Koska rakastan niin suuresti kinuskia, mielikuvitukseni laukkaa usein erilaisten kinuskia sisältävien leivonnaisohjeiden parissa. Mielessäni on jo pitkään muhinut kinuskikuorrutteen soveltaminen juustokakkuun. Säästelin ideaa kesän parhaaseen marjasesonkiin, sillä mielestäni kinuski pääsee oikeuksiinsa juuri raikkaan täytteen kanssa. Tämä kinuski on tehty kondensoidusta maidosta, jonka olen ostanut valmiiksi keitettynä. Tällaista valmista kinuskia myy ainakin Kalinka-niminen venäläinen ruokakauppa Helsingin Itäkeskuksen kauppakeskuksessa (Lisäys 14.4.2015: Nykyään valmiiksi keitettyä kondensoitua maitoa myyvät myös isommat ruokakaupat.) Kinuskin voi keittää myös itse kondensoidusta maidosta, jota löytyy nykyään hyvin isompien kauppojen ja markettien valikoimista. Keittämistä on opastettu karpalo-toffeekakun yhteydessä. Sopivaksi keittoajaksi arvioisin 2 h.

Tämän kakun tein suorakaiteen malliseen, kooltaan säädettävään reunavuokaan. Säädin vuoan pienimpään asentoon (n. 22 x 25 cm), jolloin sen tilavuus oli suunnilleen 1,5-kertainen normaaliin, pyöreään 24 cm vuokaan nähden. Alla kuitenkin ohje normivuokaan mitoitettuna.

Reunavuokaan tehtävä kakku täytetään suoraan tarjoilulautaselle. Mielestäni jo yksin tämä totutusta poikkeava muoto tuo kakkuun näyttävyyttä. Neliövuokaan tehdyn juustokakun voi myös leikata helposti leivoksiksi. Tällöin koristelu kannattaa kuitenkin tehdä vasta leikattuihin paloihin.

Vinkki: Voit tehdä kiilteen myös kinuskikastikkeesta. Liota 2 liivatelehteä kylmässä vedessä. Mittaa kattilaan 2 dl fariinisokeria ja 2 dl kuohukermaa. Kuumenna kiehuvaksi ja sulata joukkoon puristetut liivatteet. Kinuskia ei tarvitse keittää, pelkkä kiehautus riittää. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Kaada täytteen päälle.

Toffee-mansikkakakku

Pohja:
175 g kaurakeksejä
75 g margariinia

Täyte:
6 liivatelehteä
2 ½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200 g sitruunarahkaa
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria
3 ½ dl mansikkasosetta tuoreista tai pakastetuista mansikoista (n. 350 g mansikoita)

Kuorrutus:
2 liivatelehteä
1 prk (400 g) kondensoidusta maidosta keitettyä kinuskia
2 rkl kermaa tai maitoa

Koristelu:
(vihreitä) Candy melts -nappeja tai valkosuklaata
(vihreää ja sinistä pastaväriä värjäämiseen)
tuoreita mansikoita



Vuoraa irtopohjavuoan (24 cm) pohja leivinpaperilla. Sivele reunoille kasviöljyä, jotta kakku irtoaa siistimmin.

Hienonna keksit tehosekoittimella tai kaulimella suljetussa vahvassa pakastuspussissa. Sulata margariini kattilassa ja lisää keksimurut joukkoon. Painele keksiseos vuoan pohjalle.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vaniljakastike. Lisää joukkoon sitruunarahka, vaniljasokeri ja sokeri.

Soseuta mansikat. Laita n. 1 dl soseesta kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen neste ja lisää kuumaan soseeseen. Voit kiehauttaa uudelleen, jotta liivatteet sulavat soseeseen. Yhdistä liivatesose muun mansikkasoseen kanssa ja sekoita sitten täytevaahtoon.

Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa n. 3 tuntia.

Laita kuorrutteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Tyhjennä kinuskiksi keitetty kondensoitu maitopurkki kattilaan ja lisää joukkoon kerma/maito. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos on tasaista ja kiehahtaa.

Lisää joukkoon liivatteet ja sekoittele, kunnes liivatteet ovat sulaneet. Jäähdytä kinuski kädenlämpöiseksi kylmässä vesihauteessa välillä sekoitellen. Kaada sitten vuokaan täytteen päälle.

Hyydytä jääkaapissa 2 tuntia. Irrota kakku sitten vuoasta. Kakku irrotetaan ensin ohuella lastalla ja avataan vasta sitten vuoan reunus. Reunavuoan kanssa lastana voi käyttää esimerkiksi palettiveistä.

Voit pursottaa kakun pinnalle kuvioita esimerkiksi valkosuklaalla tai Candy meltseillä. Sulata ne mikrossa miedolla lämmöllä. Kumpaakin voi värjätä pastaväreillä. Minä värjäsin keltaisista Candy melts -napeista tehtyä "candy-sulaa" vihreäksi sinisellä ja vihreällä pastavärillä.
Laita karkkisula pursotuspussiin, jossa on pyöreä 2 mm kokoinen tylla. Voit käyttää myös pakastuspussia, jonka kulmaan leikkaat pienen reiän.

Viimeistele koristelu mansikoilla. Näyttävä ja kesäinen koristelu syntyy myös ilman pursotuksia kasaamalla päälle tuoreista mansikoista tehdyn "mansikkavuoren".

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
42 tassutusta

Kinuskikumppani

Mustikasta on moneksi!



Nämä ja muut herkut löydät mustikkaresepteistä.

Toivepuodin elokuun arvonta!



Arvontapalkintoina elokuussa punainen pompom, puna-valkoraidalliset paperipillit, rapumuotti ja Kinuskikissan pieni levityslasta.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit

valio-tammikuu
suomi100