25.05.2015   Ei kommentteja

Kinuskikissa testaa: gluteenittomat viipaleleivät


leipatesti

Gluteenitonta ruokavaliota noudattavien suomalaisten määrä kasvaa koko ajan. Kyse ei ole vain gluteenin välttämisestä keliakian vuoksi, vaan gluteenittomasta ruokavaliosta on tullut hyvinvointitrendi. Juhlien alla moni emäntä ja isäntä joutuu huomioimaan erityisruokavaliot. Voileipäkakku ja täytetyt leivät ovat juhlapöydän tyypillisiä suolaisia antimia. Miten valita maistuva leipä, jos itsellä ei ole gluteenittomista leivistä aiempaa kokemusta? Ja vaikka gluteenittomat leivät olisivatkin entuudestaan jossain määrin tuttuja, on oma operaationsa vertailla niiden ominaisuuksia. Kinuskikissa tuli siis avuksi ja otti syyniin kuusi leipälaatua.

Testiin pääsivät jyväiset/rouheiset leipälaadut, jotka eivät olleet vaaleaa ”höttöä”, mutta eivät myöskään ruisleipää vastaavia tummia leipiä. Tällaisia leipiä tykkään itse käyttää esimerkiksi voileipäkakuissa. Kriteerinä oli myös se, että leipien tuli olla valmiiksi viipaloituja. Leivät hankin S-marketista ja Citymarketista. Tsekkasin myös Lidlin valikoiman, mutta sieltä ei löytynyt eri tuotteita. Kaikki leivät olivat pakastetuotteita Schärin Rusticoa lukuun ottamatta. Testileivät olivat myös maidottomia. Vain Schärin ja Moilasin leivät olivat luontaisesti gluteenittomia.

Arviossani huomioin käytön voileipäkakuissa, mutta testin laajemman hyödynnyttävyyden vuoksi otin huomioon leipien ominaisuuksia myös arkikäytössä. Kaikki testissä 4 tai 5 pistettä saaneet leivät olivat maun puolesta ihan hyviä, eikä isoja eroja ollut. Ne olivat yllättävänkin kilpailukykyisiä tavalliseen leipään nähden. Isoin ero oli oikeastaan siinä, pitääkö makeasta sivumausta vai ei. Ainoastaan Moilasin leivän luokittelisin negatiiviseksi kokemukseksi, ainakin sellaisenaan maisteltuna. Moilasin vaalea väri antoi odottaa muuta, siksi ruisleipämäinen rakenne aiheutti vastareaktion. Moilasin haitaksi vertailussa koitui se, että kaikki muut testileivät olivat kuohkeita hiiva- tai paahtoleipämäisiä.

Maun puolesta ykkönen oli Pirkka. Rinnalle kiri Schär Vital muiden avujensa ansiosta: eniten kuituja ja vain vähän sokereita. Kaikki eivät välttämättä pidä leivän makeasta sivuaromista, joten Schärin luonnehtisin ”varmemmaksi” valinnaksi. Myös luontainen gluteenittomuus on etu. Itse valitsisin Schärin arkileiväksi. Toisaalta vaikka Pirkka ei yllä ravintoarvojensa puolesta samaan, juhlakäytössä maku ja rakenne ovat tärkeämpiä. Pirkka on vaaleampi ja Schär Vital tummempi. Tämäkin voi olla yksi kriteeri riippuen siitä, mihin käyttöön leipä tulee.

Testileivät olivat Pirkka, Schär Vital, Semper, Fria, Schär Rustico ja Moilas:

leipatesti_pirkka leipatesti_schar_vital
leipatesti_semper leipatesti_fria
leipatesti_schar_rustico leipatesti_moilas

Merkki Hinta Kuidut
/100 g
Suola   
/100 g
Sokereita
/100 g
Kommentit Pisteet
Pirkka
Gluteeniton karkea leipä
3,55 € /500 g

0,71 € /100 g

5 g 1,2 g 2,7 g + Maun puolesta suosikki
+ Makea makuvivahde
+ Testin edullisin leipä

– Makeus voi jakaa mielipiteitä

5
Schär Vital
Tumma viipaleleipä
3,49 € /300 g

1,16 € /100 g

8,8 g 1 g 0,9 g + Luontaisesti gluteeniton
+ ”Voittaja” kuitupitoisuutensa kannalta
+ Paahtoleipämäinen, pehmeä rakenne
+ Ulkonäkö vastaa tavallista tummaa paahtoleipää
+ Maultaan melko tavallinen, jyvät erottuvat kivasti

– Pussia on hankala sulkea
– Läpinäkymätön pakkaus vaikeuttaa ostopäätöstä
– Testin kallein tuote

5
Semper
Toasty Fiber Rouheinen
3,77 € /400 g

0,94 g /100 g

6 g 0,8 g 0,9 g + Hyvä, neutraalin makuinen leipä
+ Kuohkea hiivaleipämäinen rakenne

– Viipaleiden koko saisi olla isompikin, varsinkin voileipäkakkua koottaessa

4
Fria Grova 3,69 € /500 g

0,74 € /100 g

5 g 1,2 g 7 g + Maukas, hieman makea sivumaku
+ Testin isoimmat viipaleet, helpottavat voileipäkakun kokoamista

– Paljon sokereita muihin verrattuna, en valitsisi päivittäiseen käyttöön
– Makeus voi jakaa mielipiteitä
– Läpinäkymätön pakkaus vaikeuttaa ostopäätöstä

4
Schär Rustico
Gluteeniton moniviljaleipä
3,49 € /450 g

0,78 € /100 g

6,4 g 1,3 g 3,4 g + Luontaisesti gluteeniton

– Kuivahko rakenne ja mitäänsanomaton maku
– Muihin verrattuna kohtalaisen paljon suolaa ja sokereita
– Paketti hankala avata ja mahdoton sulkea uudelleen

2
Moilas
Linseed bread pellavaleipä
4,39 € /600 g

0,73 € /100 g

2,9 g 0,2 g 0 g + Testin ainoa Suomessa valmistettu leipä
+ Testin ainoa lisäaineeton leipä
+ Luontaisesti gluteeniton
+ Käytetty rypsiöljyä, kaikissa muissa rapsiöljyä
+ Suolaa ja sokeria minimaalisesti

– Rakenne puumainen, kuiva ja tiivis
– Mitäänsanomaton maku, jokin kummallinen sivumaku?
– Testileivistä vähiten kuituja
– Voileipäkakkuun liiankin ohut viipale

1

Jaa yhteisöpalveluissa