14.10.2008   254 kommenttia Kategoria: Kakunkuorrutteet
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

Kinuski


Kinuskin valmistamisessa on kaikessa yksinkertaisuudessaan omat pikku niksinsä. Sen verran on tullut itse möhlittyä kinuskin kanssa, että on mielestäni paikallaan laatia siitä blogiin oma ohjeensa. Toivottavasti tästä on apua kinuskin valmistamisessa ja sudenkuoppien välttelyssä.

Omat kokemukseni voisi tiivistää siten, että kinuskin tekemisessä onnistuu varmasti, jos 1) ottaa kinuskin oikeaan aikaan pois liedeltä 2) käyttää oikeaa kermaa 3) ei aikaile liikaa kinuskin kaatamisessa kakun päälle.

Varmin lopputulos syntyy aitoa kuohukermaa käyttämällä (myös vähälaktoosinen kuohukerma käy) – en lupaa, että ohje on suoraan sovellettavissa muihin kermoihin. Toiset ovat onnistuneet myös vispikerman (jopa laktoosittoman sellaisen!) kanssa. Omat mokani olen tehnyt Flora Vispiä käyttämällä. Kannattaa lukea kommenteista muiden kokemuksia.

Jälkiviisastelua: jos kinuski on kakkua leikatessa kovaa, keitit sitä liian kauan.

Ainekset:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria

Riittää halkaisijaltaan max 24 cm kakkuun. Esimerkiksi 28 cm kakkuun voi kinuskin tehdä 3 dl:n mukaan.

Laita ainekset teflon-pintaiseen kattilaan. Varmista, että kattila on täysin puhdas – kattilan rasvaisuus tarttuu helposti kinuskiin ja näkyy valmiin kinuskin pinnalla epätasaisuutena.

Kuumenna, kunnes seos kiehuu.

Alenna lämpöä keskiteholle (esim. asteikolla 1-12 kohtaan 6-7) ja jatka keittämistä välillä sekoitellen n. 15-20 minuutin ajan. Kinuskin tulee kiehua koko ajan – mutta maltillisesti.

Huomioitavaa, jos teet kinuskia tällä ohjeella ensimmäistä kertaa: 15-20 minuuttia on vain ohjeellinen aika, toisilla kinuski on valmistunut jo 10 minuutissa: aikaan vaikuttaa kiehumiskuumuus, käytettävä kattila ja kinuskin määrä. Kannattaa aina suorittaa vesilasitesti tarvittaessa useampaankin kertaan keittämisen edistyessä. Ota käyttämäsi aika ylös seuraavia kertoja varten.

Tässä kinuski aivan keittämisen alussa:

Tässä loppupuolella, jo selvästi paksumman oloisena:

Milloin kinuski on valmista? Suorita vesilasitesti: tiputa pieni nokare kinuskia kylmään veteen.

Kaada vesi pois. Onko kinuski osittain liuennut veteen? Vai saako sen ehjänä nokareena nostettua lasin pohjalta? Tässä kinuski ei ole vielä valmista:

Tässä on!

Kaada kinuski heti kakun päälle. Näin kinuski ei ehdi jähmettyä ja saat levitettyä sen tasaisesti. Auta tasoittumista tarvittaessa leveällä lastalla tai palettiveitsellä.

Varoitus voin lisäämisestä valmiin kinuskin joukkoon: pintaan voi jäädä ikäviä laikkuja. Jos lisäät voinokareen, sekoita se erittäin huolellisesti ennen kakun kuorruttamista.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
159 tassutusta

Kinuskikumppani

11376_SS_Kinuskik_Fariinimarengit_iso

Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentin, joka ilahdutti, hyödytti tai herätti keskustelua.
Hyödyllistä tietoa marenkirullasta
LISSYLTÄ: "Yleensä marenkirullaan ei
tule kuorrutetta tai se leivotaan Britan
tapaan eli pohjalle ripotellaan
mantelilastuja. Kun pohja
kumotaan, mantelilastut
jää päällimmäiseksi."

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

suomi100
kinuskikissa-tammi-helmi-2017

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Laskiaispullapiirakka
    Lissy: Onpas kaunis !!!!
  • Laskiaispullapiirakka
    sininen: Telma: Valiolla :).
  • Laskiaispullapiirakka
    Telma: Ihana pullakakku! Kenellä valmistajalla on kinuskituorejuustoa? Ei ole sattunut omaan silmään tuorejuustohyllyllä :)
  • Laskiaispullapiirakka
    Miukku: Onpa korea pullakakkunen. Kunpa osaisi itsekin tehdä pullataikinasta yhtä kaunista jälkeä. Taidokkaasti tehty.
  • Laktoositon karpalo-valkosuklaa
    Kinuskikissa: IirisL: tarkkaa säilyvyysaikaa en uskalla luvata, mutta suklaan voi hyvin myös pakastaa. Sillä tavoin ainakin säilyy kuukausia! :)

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat
punnitse-ja-saasta