14.10.2008   254 kommenttia Kategoria: Kakunkuorrutteet
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

Kinuski


Kinuskin valmistamisessa on kaikessa yksinkertaisuudessaan omat pikku niksinsä. Sen verran on tullut itse möhlittyä kinuskin kanssa, että on mielestäni paikallaan laatia siitä blogiin oma ohjeensa. Toivottavasti tästä on apua kinuskin valmistamisessa ja sudenkuoppien välttelyssä.

Omat kokemukseni voisi tiivistää siten, että kinuskin tekemisessä onnistuu varmasti, jos 1) ottaa kinuskin oikeaan aikaan pois liedeltä 2) käyttää oikeaa kermaa 3) ei aikaile liikaa kinuskin kaatamisessa kakun päälle.

Varmin lopputulos syntyy aitoa kuohukermaa käyttämällä (myös vähälaktoosinen kuohukerma käy) – en lupaa, että ohje on suoraan sovellettavissa muihin kermoihin. Toiset ovat onnistuneet myös vispikerman (jopa laktoosittoman sellaisen!) kanssa. Omat mokani olen tehnyt Flora Vispiä käyttämällä. Kannattaa lukea kommenteista muiden kokemuksia.

Jälkiviisastelua: jos kinuski on kakkua leikatessa kovaa, keitit sitä liian kauan.

Ainekset:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria

Riittää halkaisijaltaan max 24 cm kakkuun. Esimerkiksi 28 cm kakkuun voi kinuskin tehdä 3 dl:n mukaan.

Laita ainekset teflon-pintaiseen kattilaan. Varmista, että kattila on täysin puhdas – kattilan rasvaisuus tarttuu helposti kinuskiin ja näkyy valmiin kinuskin pinnalla epätasaisuutena.

Kuumenna, kunnes seos kiehuu.

Alenna lämpöä keskiteholle (esim. asteikolla 1-12 kohtaan 6-7) ja jatka keittämistä välillä sekoitellen n. 15-20 minuutin ajan. Kinuskin tulee kiehua koko ajan – mutta maltillisesti.

Huomioitavaa, jos teet kinuskia tällä ohjeella ensimmäistä kertaa: 15-20 minuuttia on vain ohjeellinen aika, toisilla kinuski on valmistunut jo 10 minuutissa: aikaan vaikuttaa kiehumiskuumuus, käytettävä kattila ja kinuskin määrä. Kannattaa aina suorittaa vesilasitesti tarvittaessa useampaankin kertaan keittämisen edistyessä. Ota käyttämäsi aika ylös seuraavia kertoja varten.

Tässä kinuski aivan keittämisen alussa:

Tässä loppupuolella, jo selvästi paksumman oloisena:

Milloin kinuski on valmista? Suorita vesilasitesti: tiputa pieni nokare kinuskia kylmään veteen.

Kaada vesi pois. Onko kinuski osittain liuennut veteen? Vai saako sen ehjänä nokareena nostettua lasin pohjalta? Tässä kinuski ei ole vielä valmista:

Tässä on!

Kaada kinuski heti kakun päälle. Näin kinuski ei ehdi jähmettyä ja saat levitettyä sen tasaisesti. Auta tasoittumista tarvittaessa leveällä lastalla tai palettiveitsellä.

Varoitus voin lisäämisestä valmiin kinuskin joukkoon: pintaan voi jäädä ikäviä laikkuja. Jos lisäät voinokareen, sekoita se erittäin huolellisesti ennen kakun kuorruttamista.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
157 tassutusta

Kinuskikumppani

11376_SS_Kinuskik_Fariinimarengit_iso
Lisää ohjeita löydät kategoriasta Kevyet herkut »

Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentin, joka ilahdutti, hyödytti tai herätti keskustelua.
PULLAMAAKARI
Kiitos, että ehdit ensimmäisenä
vinkkaamaan uuden Akun Ankan
hauskasta yksityiskohdasta
jossa Iines leipoo kakun
"tsinuskitassun" reseptillä.
Kyllä sai suupielet
ylöspäin!
:)

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

kinuskikissa-vanilja-ale
meira_leivontatuotteet_kevat

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Maapähkinävoi
    Lissy: KIITOS ohjeesta. Maapähkinävoi säilyy useita viikkoja jääkaapissa ....hmmm ei ainakaan meillä :D
  • Maapähkinävoi
    soja: vautsi, enpä ollut tullut ajatelleeksi että tätä voisi itse tehdä!
  • Mustikkaseepra
    Kati Luoma: Tää on kyllä niin hyvä ohje. Helposti tulee näyttävän näkönen kakku ja on uponnut viimeistä murua myöten. Joka kerta olen…
  • Suomi-maljat
    Pia Puppari: Mielettömän hienoja nää maljat! Teen viimeistään itsenäisyyspäivänä!
  • Suomi-maljat
    sininen: Kinuskikissalle onnittelut, että saat olla mukana virallisessa Suomi 100 -ohjelmassa! Täytyy olla onnellinen sähkövatkaimesta ja muista keittiön…

Kumppanit

punnitse-ja-saasta
kinuskikissa-tammi-helmi-2017
suomi100