06.02.2013   26 kommenttia Kategoria: Helpot ja nopeat,  Leivät, sämpylät ja rieskat
Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Pähkinätön

Kaura-porkkanasämpylät


porkkanasampylat-1

”Äiti, millon me taas leivontaan?”
”No mitäs te haluaisitte leipoa?”
”Porkkanasämpylöitä!”

Jipii, ehkäpä 6-vuotiaiden pikkukinuskieni kriittisyys kaikkea vähänkin epäilyttävän erilaista (kuten porkkanaa sämpylässä) kohtaan alkaa hiljalleen hellittää ja voimme alkaa nautiskella yhä useammin uusista makuelämyksistä. Vielä puoli vuotta sitten ehdotus porkkanasämpylöistä sai hylkäystuomion. Uusiin makuihin totuttaminen vaatii toki yhä hienoista psykologista pelisilmää, mutta onneksi joskus ennakkoluulot karisevat kuin vahingossa. Tässä tapauksessa kiitos menee päiväkodille, jossa tarjotut porkkanasämpylät olivat vieneet lapsilta kielen mennessään. Näitä siis tehtiin lauantai-illan herkuksi. Uunituoreina, oikean voin kanssa syötyinä… voiko mitään ihanampaa olla olemassa? No ei varmasti voi! 🙂

Pelkkiä vehnäsämpylöitä en halunnut tehdä, minusta sämpylöissä pitää olla mukana ainakin jonkin verran kokojyvää, rouheisuutta tai lesettä. Nyt käytin valmista rouheista jauhoseosta ja lisänä kaurahiutaleita. Rakenne ei ollut täyttä höttöä, mutta silti hyvin pehmoinen. Kun porkkanan raastaa hienoksi, se näkyy valmiissa lämpimäisessä lähinnä värinä ja makuna – tästä voi olla apua, jos maistattaa porkkanasämpylöitä ”pikkukriitikoille” ensimmäistä kertaa. 😉

3 pellillistä

Taikina:
3 dl porkkanaraastetta (noin 2 isoa porkkanaa)
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 rkl tummaa siirappia
2 tl merisuolaa
½ dl rypsiöljyä
3 dl kaurahiutaleita
noin 11 dl rouheisia sämpyläjauhoja

Voiteluun:
1 muna

Pinnalle:

kaurahiutaleita


Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva. Lisää siirappi, merisuola, öljy, porkkanaraaste ja kaurahiutaleet.

Sekoita joukkoon sämpyläjauhoja desilitra kerrallaan aluksi kauhalla tai puuhaarukalla sekoittaen, lopuksi kädellä vaivaten.

Anna taikinan kohota noin 30 minuuttia.

Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele kummastakin vuorollaan pitkä tanko. Jaa tanko samankokoisiin paloihin ja pyörittele paloista sämpylöitä.

Laita sämpylät pellille leivinpaperin päälle ja anna kohota liinalla peitettynä 20 minuuttia.

Voitele munalla ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita.

Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
164 tassutusta

Kinuskikumppani

Osallistu kekritempaukseen 8.10. mennessä

Toivepuodin syyskuun arvonta!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit

suomi100