17.11.2009   184 kommenttia Kategoria: Helpot ja nopeat,  Joulu,  Muut juhlapöydän kakut,  Syksy

Karpalo-toffeekakku


Minua pyydettiin aiemmin syksyllä tekemään jotain kondensoidusta maidosta ja pirteää karpaloherkkuakin on toivottu. Päätin yhdistää nämä toiveet jouluiseen kahvipöytään sopivaksi makeapalaksi. Nam - tämä kakku oli Kinuskikissan makuun! Kiva kuulla, mitä te tykkäätte! Kakku maistuu muuten myös kylmänä, joten halutessaan koko makeuden voi tehdä jääkaappiin jo edeltävänä päivänä.

Kondensoitu maito on nestemäistä maitotiivistettä, joka keitettäessä muuttuu paksuksi vaaleanruskeaksi "toffeeksi". Se ei ehkä yllä aidon toffeen tai kinuskin tasolle ja esimerkiksi kakun kuorruttamisessa suosin ehdottomasti kermasta ja fariinisokerista tehtyä kinuskia. Mutta tällaisena kakun täytteenä se on mainiota herkkua ja rakennekin valmiiksi sopivan jämäkkä. Kondensoitua maitoa saa esimerkiksi Citymarketista, Prismasta ja Stockmannilta (muita ostopaikkavinkkejä ja hintoja lukijoiden kommenteissa).

Kunhan kondensoidusta maidosta keitetty toffee on tehty, valmistuu kakku nopeasti ja helposti. Toffeen keittäminen sen sijaan ei ole nopeaa - kiehuttamiseen täytyy varata kokonaista kolme tuntia (vähempikin voi riittää, ovat lukijat kommentoineet ja mikrossa valmistuskin onnistuu). Toffeen voi kuitenkin valmistaa hyvissä ajoin etukäteen, sillä keitetty toffee säilyy jääkaapissa avaamattomassa purkissa yhtä kauan kuin purkin sisältö ilman keittämistäkin (kiitos tästä vinkistä nimimerkille "jack bauer"). Näin ollen voi keittää kerralla monta purkkia tuleviin tarpeisiin.

Huom: purkkien etiketit kannattaa poistaa kiehuvasta vedestä heti, kun ovat irronneet. Tämä estää liiman tarttumista kiehumisen aikana kattilan reunoihin. Parasta teräskattilaa ei kannata hommaan muutenkaan ottaa. Lisävinkkejä kattilan puhdistukseen kommenteista.

Toffee:
2 tlk (á 397 g) kondensoitua maitoa tai valmiiksi keitettyä toffeeta (myydään kaupoissa samassa hyllyssä)

Pohja:
150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Päälle:

300 g karpaloita
3 rkl perunajauhoja
¾ dl sokeria


Kuumenna vesi isossa kattilassa kiehuvaksi. Upota maitotölkit veteen ja anna kiehua 3 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa. Kaada kuuma vesi kattilasta ja jäähdytä tölkit laskemalla kylmää vettä kattilaan.

karpalotoffeekakku_1 karpalotoffeekakku_2

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita joukkoon. Vuoraa irtopohjavuoan (24 cm) pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Levitä taikina jauhotetuilla sormilla kevyesti painellen vuoan pohjalle ja 3 cm matkalta reunoille.

karpalotoffeekakku_4

Avaa maitotölkit ja lusikoi toffee pohjan päälle. Levitä tasaiseksi.

karpalotoffeekakku_3 karpalotoffeekakku_5

Sekoita karpaloihin perunajauhot ja sokeri. Kaada karpalot vuokaan toffeen päälle.

karpalotoffeekakku_6

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 25-35 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, kun taikinareunat ovat saaneet sopivasti väriä. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
76 tassutusta

Kinuskikumppani

Osallistu kekritempaukseen 8.10. mennessä

Toivepuodin syyskuun arvonta!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit

suomi100
meira_leivontatuotteet_kevat