04.04.2017   8 kommenttia Kategoria: Koristeet,  Muut suolapalat,  Pääsiäinen
Erityisruokavaliot: -

Kananmunien värjääminen luonnonväreillä


Kasvikunnasta löytyy runsaasti värjäämiseen soveltuvia aineita, joilla saa aikaan uskomattoman upeita, hehkuvia sävyjä. Minä valmistin pääsiäismunia varten värejä punakaalesta, kurkumasta, mustikasta ja keltasipulista. Värien kanssa touhuaminen oli mielenkiintoista ja palkitsevaa. Tuntui ihmeelliseltä, miten valkoinen kuori muuntui niin kauniiksi eri sävyiksi. Mukana oli yllätyksellisyyttä, sillä esimerkiksi punakaalineste oli sinipunaista, mutta kananmunan kuoreen väri jäi taivaansinisenä. Punajuuresta tuli kauniin pinkki neste, mutta munasta tuli ruskea. Punainen olikin ainoa sävy, jota en onnistunut valmistamaan, vaikka kokeilin myös puolukkaa ja paprikaa.

Vinkit:

  • Voit värjätä sekä raakoja että keitettyjä kananmunia. Väriä voi tehdä myös reilumman määrän ja käyttää värilientä munien keittämiseen. Tällöin väri tarttuu nopeasti ja voimakkaana.
  • Jos ohjeessa annettu vesimäärä haihtuu hyvin pieneksi keittämisen aikana, lisää vettä kattilaan. Huomioi kuitenkin, että vesimäärä laimentaa väriä, joten lisää vettä maltillisesti. Tavoitteena on saada aikaan väriä vain määrä, joka peittää kananmunan sen ollessa kapeassa lasissa.
  • Etikka auttaa väriä tarttumaan kuoren pintaan.

Värjäysohje

  1. Valmista haluamasi väri alla olevien ohjeiden mukaisesti. Anna värin jäähtyä. Sekoita lusikalla ennen värjäämisen aloittamista.
  2. Kaada väri kapeaan lasiin. Upota kananmuna lusikan avulla väriin. Tarvittaessa lisää tilkka vettä, jotta kananmuna peittyy kokonaan värinesteeseen ja saat näin tasaisen lopputuloksen.
  3. Pyörittele värjäämisen alkuvaiheessa kananmunaa lusikan avulla lasissa noin puolisen minuuttia, jotta väri tarttuu tasaisesti. Tämän jälkeen kananmunan voi jättää lasiin värjäytymään. Huomaa, että värin teho vaihtelee suuresti. Esimerkiksi mustikka ei vaadi juuri muuta kuin kananmunan pikaisen kastamisen. Toisissa väreissä kananmunaa voi pitää pidempäänkin – esimerkiksi yön yli – riippuen halutun värin vahvuudesta.
  4. Ota kananmuna lusikalla väristä ja huuhtele nopeasti veden alla. Kuivaa kevysti talouspaperiin ja aseta kuivumaan munakuppeihin.
  5. Käsittele kuivatut munat öljyllä, jos haluat pinnasta kiiltävän. Öljyäminen syventää väriä aavistuksen verran.



Sininen ja turkoosi:
n. 850 g punakaalta
6 dl vettä
1 rkl valkoviinietikkaa
1-2 tl ruokasoodaa (mitä enemmän, sitä vahvemmin taittaa turkoosiin)

Leikkaa punakaali suikaleiksi. Laita kattilaan yhdessä veden ja etikan kanssa. Keitä lieden keskiteholla välillä käännellen puoli tuntia. Siivilöi punakaali pois. Halutessasi jaa värineste kahteen osaan ja sekoita toiseen ruokasoodaa saadaksesi sävyyn turkoosin efektin.


Keltainen:
3 dl vettä
½ rkl valkoviinietikka
1 rkl kurkumaa

Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä lieden keskiteholla välillä sekoitellen puoli tuntia.


Vihreä:
Valmista sininen ja keltainen väri edellä olevien ohjeiden mukaisesti. Kasta kananmuna ensin keltaiseen ja sen jälkeen siniseen väriin. Vihreän sävy määräytyy siitä, miten kauan pidät kananmunaa kummassakin värissä.


Violetti:
4 ½ dl vettä
½ rkl valkoviinietikkaa
2 ½ dl mustikoita

Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä lieden keskiteholla välillä sekoitellen puoli tuntia. Siivilöi mustikat pois.


Oranssi:
4 ison keltasipulin kuoret
5 dl vettä
½ rkl valkoviinietikkaa

Kuori sipulit. Laita kuoret kattilaan yhdessä veden ja etikan kanssa. Keitä lieden keskiteholla välillä sekoitellen puoli tuntia. Siivilöi kuoret pois.




Helpota ja nopeuta!
Kananmunien maalaamisessa ja värjäämisessä voi hyödyntää myös valmiita pastavärejä.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
34 tassutusta

Kinuskikumppani

Viikon kommentti

Tämän Kinuskin kommentti ilahdutti, hyödytti ja herätti keskustelua.
Kiitos eifer!
Ratkaisit kekseliäästi vuokaongelman,
kun piti saada korkea ja kapea kakku.
Valkosuklaaputouskakun vuokana
toimi onnistuneesti kattila.
Vinkiksi muillekin!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Valkosuklaaputouskakku
    puuris: Haluaisin kokeilla tehdä valuvan kuorrutteen Candy Melts -napeilla, koska kakun pitäisi olla laktoositon ja laktoositonta valkosuklaata ei ole. Voiko Candy…
  • Efektikuorrute (Mirror glaze)
    Mansikkasuukko: Kuorrutettava pinta oli suklaamoussea mutta kuorrutus tosiaan sameni yön aikana. Jännä juttu tosin kävi, että kuorrute kirkastui melkoisesti huoneenlämmössä kun…
  • Valkosuklaaputouskakku
    Kinuskikissa: eifer: hih, hauskaa että onnistui! Huomioin sinut viikon kommentoijana. Tämä oli hyvä vinkki meille kaikille! :)
  • Suklaaputouskakku
    Kinuskikissa: Rellevi: jääkaappisäilytys parantaa kakun rakennetta ja varsinkin suklaata sisältävissä pohjissa levyjä on helpompi operoida kylminä. Vehnäjauhot voi korvata gluteenittomalla jauhoseoksella.…
  • Suklaamuffinssit sateenkaaripursotuksella (G, L)
    Kinuskikissa: Emiliamo: en pakastaisi kermavaahtoa vaan kuorruttaisin sulattamisen jälkeen.

Kumppanit

valio-tammikuu
suomi100