Tasaisten pohjalevyjen leikkaamisesta usein kysellään. Nyt kerron, miten minä tämän vaiheen suoritan.

Leikkaan kakkupohjat aina sahalaitaisella leipäveitsellä.

kakkupohjan_leikkaus1

En suorita leikkaamista ”läpi kakun” sivulta sivulle vaan työnnän veitsen ensin kakun keskipisteeseen asti ja vien sitten veistä kakun ympäri siten, että palaan lähtöpisteeseen. Näin on helppo kontrolloida leikattavan levyn paksuutta. Samalla tulee toki tarkkailla, että veitsi kulkee vaakatasossa.

kakkupohjan_leikkaus2

Leikkaamisvaiheessa kakku on pöydällä sileä puoli ylöspäin – tämä sileä puoli on siis se, joka paistui uunissa vuoan pohjaa vasten. Veitsen ja kakun yläreunan välistä etäisyyttä on helpompi arvioida, kun pinta on tasainen.

kakkupohjan_leikkaus3

Pohjalevyn paksuuden arvioin silmämääräisesti – paksuus on 1 – 1,5 cm. Jos kuitenkin haluaa varmistaa, että levy leikkaantuu tasaisen paksuna, voi veitsellä leikata joka puolelle apuviivat, joiden kautta veitsen tulee kulkea.

kakkupohjan_leikkaus4

Ensimmäisen levyn leikkaan hieman ohuempana kuin loput levyt. Tämä siitä syystä, että pohjaa vasten paistunut levy on jämäkämpi, kaksi seuraavaa kerrosta ”hötöisempiä”.

kakkupohjan_leikkaus5

kakkupohjan_leikkaus6