17.08.2008   60 kommenttia Kategoria: Kakkupohjat
Erityisruokavaliot: -

Juustokakun keksipohja


Monenlaisia mittasuhteita on tullut kokeiltua, mutta tällaisiin ohjeistuksiin olen päätynyt. Liian vähäinen rasvan käyttö johtaa murenevaiseen pohjaan ja liikaa käytettynä rasva taas kovettaa pohjaa liikaa. Myös sillä on merkitystä, mitä keksejä käyttää, kuinka hienoksi ne jauhaa ja miten keksipohjan painelee vuokaan.

Käytin keksien murskaamisessa aiemmin pientä monitoimikonetta. Kapistuksen hajottua olen tehnyt murskaamisen alla kuvatulla tavalla. Näin on lopulta helpompaa, sillä tiskiä ei synny yhtään. Mutta toki teknisiä vempaimiakin voi hyödyntää.

Perinteisin keksipohja lienee Digestive-kekseistä tehty. Myös kaurakeksejä tai vastaavia voi käyttää. Olen kuitenkin huomannut, että Digestivet murenevat todella helposti eli ne ovat helppoja, jos soveltaa murskaamisessa kaulin-menetelmää.

Sopiva vuoka: 24-26 cm

180 g Digestive-keksejä
75 g voita tai margariinia

Täytekeksejä (esim. Dominot) käytettäessä keksejä tarvitaan hieman enemmän, koska varsinaista keksiosaa on grammamäärästä vähemmän. 200 grammaa riittää juuri 24 cm vuokaan. Täytekeksit käytetään täytteineen. Täyte sulaa, kun margariinisula lisätään. Kovettuessaan margariinin kanssa uudelleen se jähmettää pohjaa. Sen takia täytekekseistä tehtyä pohjaa ei kannata painaa lujasti alustaan kiinni vaan vain tasoittaa pinta. Muutoin siitä tulee kovettuessaan hankala leikata.

Sopiva vuoka: 24 cm

200 g täytekeksejä (esim. Domino)
50 g voita tai margariinia

Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperinpala. Jos omistat reunakalvoja ja haluat käyttää sellaista, laita sekin vuokaan tässä vaiheessa.

Laita keksit 2 litran vetoiseen minigrip-pussiin tai vastaavaan pakastuspussiin. Työnnä pussista ilmat pois sulkemisen yhteydessä.

Murskaa keksit painelemalla niitä kaulimella. Jatka kunnes keksit ovat hajonneet hienoksi muruksi.

Sulata voi kattilassa. Sekoita keksimurut ja voi kulhossa (tai säästääksesi tiskiä -> tyhjennä keksimurut pussista suoraan kattilaan ja hoida sekoittaminen siinä). Älä heitä pussia roskiin vaan säästä se seuraavaa kertaa varten. Yleensä pussit kestävät useita käyttökertoja. (Täytekeksien tapauksessa täyte kuitenkin töhrii pussin sisustan niin, että silloin olen heittänyt pussin roskiin. Mutta ei tiskaaminenkaan iso vaiva olisi, jos ekologisia halutaan olla.)

Painele keksi-voiseos vuoan pohjalle lusikan avulla. Jos käytät tavallisia keksejä (Digestive ym.), seos on murenevaisempaa ja voit painella sen tiiviisti pohjaa vasten. Täytekekseistä tehty seos jähmettyy tiiviisti muutenkin, joten tasoita pinta, mutta älä painele lujaa.

Anna seistä hetki, jotta pohja jäähtyy. Kaada vasta sitten päälle juustokakkutäyte. Voit toki tehdä pohjan valmiiksi jo edellispäivänäkin.

Mikäli tästä ohjeesta heräsi kysymyksiä irtopohjavuoan käytöstä, reunakalvoista tai muutoin kakun täyttämisestä, katsohan ohjeeni kakun täyttämiseen liittyen!

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
47 tassutusta

Kinuskikumppani

Kts. lisää reseptejä osioista Pääsiäinen » ja Kevät »

Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentin, joka ilahdutti, hyödytti tai herätti keskustelua.
Kiitos Jennikatariina,
että löysit tämän vanhan suklaa-
sitruunakakun
ohjeen: "Aivan ihana
resepti! Kakku aivan sulaa suussa,
eikä ole yhtään liian makea!
Tämä menee ehdottomasti
vakioleipomusten
listalle."

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

suomi100

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Suklaakreemi
    maris: Jouhanna: minulla on sellainen käsitys, että Kinuskikissan kreemiohjeet (tämä suklaa- + sokeri-, kinuski- ja marenkikreemit) on mitoitettu halkaisijaltaan 24 cm…
  • Värihyrrä
    tikesa: Hei, tämä vaikuttaa helpolle tehdä, ja varmaan hyvää. Mutta millä tämän voisi kuorruttaa ja koristella, jos ei halua käyttää sokerikuorrutetta?…
  • Minikokoiset porkkanamuffinssit - Mini Carrot Cupcakes
    lauranleipomuksia: Luuletko, että kuorrutemassasta saisi pursotettua siistejä kukkamaisia muotoja (kuten tymäkästä peruskermavaahdosta)? Tahtoisin niin tehdä näitä keväisiä ihanuuksia, mutta ideani koristelun/teeman…
  • Suklaakreemi
    Jouhanna: Hei. Riittääkö tuo määrä suklaakreemiä 20cm täytekakun ympärille? :)
  • Lasten välipalakakku
    Karoliina Piironen: Jätti Dr.Oetkerin liivatetelehtiä. Tuo chia kaiketi myös hyydyttää ja puoli desiäkin on verrattain paljon, että puuttuminen voi olla ongelma. Muutoin…

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat