25.12.2014   85 kommenttia Kategoria: Joulu,  Leivät, sämpylät ja rieskat
Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

Joululimppu


joululimppu

Jouluaaton juhla-ateriaan jos johonkin liittyy tunteikkaita perinteitä. Meilläkin suosikkiruokalajit pysyvät samoina vuodesta toiseen ja itse koen suorastaan pyhänä, että ne valmistetaan juuri totutulla tavalla. Jos muutoksia onkin joskus uskallettu kokeilla, on seuraavana vuonna palattu aina vanhaan. Jouluruoat ovat vuoden kulinaristinen kohokohta, onhan moni lajike tarjolla vain tämän yhden kerran vuodessa. Joulupöytämme on uudistunut lähinnä sitä kautta, että muutama uusi tulokas on päässyt mukaan. Yksi sellainen on joululimppu, jonka reseptin julkaisin blogissa vuonna 2009. Sen jälkeen olen joka vuosi hionut ohjetta – tehtävä on edennyt siis hitaasti – ja nyt viimein julkaisen uudestaan päivitetyn version.

Reseptiaarre on peräisin äidinäidiltäni (Pohjanmaan murteella ”isu”). Isulla oli piimälimppua pöydässä aina, kun me tulimme vierasille. Limppua sopii siis nautiskella muulloinkin kuin jouluna. Etsiessäni sopivaa joululimpun ohjetta soitin äidilleni siinä toivossa, että isun ohje olisi tallessa. Äiti lähti kaivelemaan reseptikätköjään. Piimälimpun ohje löytyi ja kuinka ollakaan – minun lapsen käsialallani kirjoitettuna! Hyvä minä!

Isun piimälimppu maistuu muistamaltani isun leipomalta limpulta makean tahmaista pintaa myöten. Nämä viimeiset vuodet olen joka joulu tehnyt limpusta hieman erilaisia versioita lähinnä sopivaa jauhojen määrää hakien. Alun perin jauhoja oli liikaa ja limpusta tuli turhan kuivaa. Sittemmin vähensin jauhoja ja muutin myös ruis- ja vehnäjauhojen suhdetta. Välillä taikina oli liian löysää ja levisi uunissa. Nyt resepti on kuitenkin valmis. :)

Limppu säilyy mehevänä useita päiviä ja pakastimessa kuukausia. Mainittakoon vielä ohjeeseen raapustamani versio vaaleammasta limpusta. Siinä ruisjauhojen tilalla on grahamjauhoja ja vehnäjauhot on korvattu ohrajauhoilla.

Isun piimälimppu (2 kpl)

¾ pkt (à 50 g) hiivaa
½ l piimää
1 dl siirappia
½ rkl suolaa
1 rkl pomeranssinkuorta
1 ½ tl kuminaa
1 ½ tl anista
1 ½ tl fenkolia
2 rkl ruokaöljyä
3 ½ dl ruisjauhoja
8 ½ dl vehnäjauhoja

Voiteluun:
¼ dl siirappia
¼ dl lämmintä vettä


Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää siirappi, suola, mausteet ja öljy. Sekoita jauhoja taikinaan noin 1 dl kerrallaan. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa 60 minuuttia.

limppu_1 limppu_2
limppu_3 limppu_4
limppu_5 limppu_6

Leivo taikinasta jauhoja apuna käyttäen kaksi pyöreää limppua. Pistele limppuihin reikiä harukalla. Anna kohota liinan alla vähintään 30 minuuttia.

limppu_7

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Voitele siirappivedellä noin 20-25 minuutin kohdalla. Suojaa pinta tarvittaessa alumiinifoliolla, kun se on saanut ruskean sävyn.

Voitele limput vielä paiston jälkeen toistamiseen siirappivedellä.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
81 tassutusta

Kinuskikumppani

11376_SS_Kinuskik_Fariinimarengit_iso
Lisää ohjeita löydät kategoriasta Kevyet herkut »

Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentin, joka ilahdutti, hyödytti tai herätti keskustelua.
PULLAMAAKARI
Kiitos, että ehdit ensimmäisenä
vinkkaamaan uuden Akun Ankan
hauskasta yksityiskohdasta
jossa Iines leipoo kakun
"tsinuskitassun" reseptillä.
Kyllä sai suupielet
ylöspäin!
:)

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

suomi100
meira_leivontatuotteet_kevat

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Maapähkinävoi
    Lissy: KIITOS ohjeesta. Maapähkinävoi säilyy useita viikkoja jääkaapissa ....hmmm ei ainakaan meillä :D
  • Maapähkinävoi
    soja: vautsi, enpä ollut tullut ajatelleeksi että tätä voisi itse tehdä!
  • Mustikkaseepra
    Kati Luoma: Tää on kyllä niin hyvä ohje. Helposti tulee näyttävän näkönen kakku ja on uponnut viimeistä murua myöten. Joka kerta olen…
  • Suomi-maljat
    Pia Puppari: Mielettömän hienoja nää maljat! Teen viimeistään itsenäisyyspäivänä!
  • Suomi-maljat
    sininen: Kinuskikissalle onnittelut, että saat olla mukana virallisessa Suomi 100 -ohjelmassa! Täytyy olla onnellinen sähkövatkaimesta ja muista keittiön…

Kumppanit

kinuskikissa-vanilja-ale
kinuskikissa-tammi-helmi-2017
punnitse-ja-saasta