25.12.2014   73 kommenttia Kategoria: Joulu,  Leivät, sämpylät ja rieskat
Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

Joululimppu


joululimppu

Jouluaaton juhla-ateriaan jos johonkin liittyy tunteikkaita perinteitä. Meilläkin suosikkiruokalajit pysyvät samoina vuodesta toiseen ja itse koen suorastaan pyhänä, että ne valmistetaan juuri totutulla tavalla. Jos muutoksia onkin joskus uskallettu kokeilla, on seuraavana vuonna palattu aina vanhaan. Jouluruoat ovat vuoden kulinaristinen kohokohta, onhan moni lajike tarjolla vain tämän yhden kerran vuodessa. Joulupöytämme on uudistunut lähinnä sitä kautta, että muutama uusi tulokas on päässyt mukaan. Yksi sellainen on joululimppu, jonka reseptin julkaisin blogissa vuonna 2009. Sen jälkeen olen joka vuosi hionut ohjetta – tehtävä on edennyt siis hitaasti – ja nyt viimein julkaisen uudestaan päivitetyn version.

Reseptiaarre on peräisin äidinäidiltäni (Pohjanmaan murteella ”isu”). Isulla oli piimälimppua pöydässä aina, kun me tulimme vierasille. Limppua sopii siis nautiskella muulloinkin kuin jouluna. Etsiessäni sopivaa joululimpun ohjetta soitin äidilleni siinä toivossa, että isun ohje olisi tallessa. Äiti lähti kaivelemaan reseptikätköjään. Piimälimpun ohje löytyi ja kuinka ollakaan – minun lapsen käsialallani kirjoitettuna! Hyvä minä!

Isun piimälimppu maistuu muistamaltani isun leipomalta limpulta makean tahmaista pintaa myöten. Nämä viimeiset vuodet olen joka joulu tehnyt limpusta hieman erilaisia versioita lähinnä sopivaa jauhojen määrää hakien. Alun perin jauhoja oli liikaa ja limpusta tuli turhan kuivaa. Sittemmin vähensin jauhoja ja muutin myös ruis- ja vehnäjauhojen suhdetta. Välillä taikina oli liian löysää ja levisi uunissa. Nyt resepti on kuitenkin valmis. :)

Limppu säilyy mehevänä useita päiviä ja pakastimessa kuukausia. Mainittakoon vielä ohjeeseen raapustamani versio vaaleammasta limpusta. Siinä ruisjauhojen tilalla on grahamjauhoja ja vehnäjauhot on korvattu ohrajauhoilla.

Isun piimälimppu (2 kpl)

¾ pkt (à 50 g) hiivaa
½ l piimää
1 dl siirappia
½ rkl suolaa
1 rkl pomeranssinkuorta
1 ½ tl kuminaa
1 ½ tl anista
1 ½ tl fenkolia
2 rkl ruokaöljyä
3 ½ dl ruisjauhoja
8 ½ dl vehnäjauhoja

Voiteluun:
¼ dl siirappia
¼ dl lämmintä vettä


Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää siirappi, suola ja mausteet. Sekoita jauhoja taikinaan noin 1 dl kerrallaan. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa 60 minuuttia.

limppu_1 limppu_2
limppu_3 limppu_4
limppu_5 limppu_6

Leivo taikinasta jauhoja apuna käyttäen kaksi pyöreää limppua. Pistele limppuihin reikiä harukalla. Anna kohota liinan alla vähintään 30 minuuttia.

limppu_7

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Voitele siirappivedellä noin 20-25 minuutin kohdalla. Suojaa pinta tarvittaessa alumiinifoliolla, kun se on saanut ruskean sävyn.

Voitele limput vielä paiston jälkeen toistamiseen siirappivedellä.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
67 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

dansukker_taloussokeri

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kesän makein hillokolmikko

hillotrio
Lettujen päälle, pannarin kanssa, kakun väliin... Kinuskikissa julkaisi hillosuosikkinsa!


Kumppanit

punnitse-ja-saasta
SAMkevät

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Uusimmat kommentit

  • Hamppunäkkäri ja ketunleipätuorejuusto
    Hannele Heikkinen: Näyttääpä herkulliselta. Ajattelin tehdä illanistujaisiin naposteltavaksi sipsien sijaan. Pitäisikö näkkärin antaa "kuivua"jonkin aikaa että siitä tulee rapeaa. Olen kokeillut…
  • Red velvet -kakkupohja
    mari-johanna: Amina: Anteeksi Amina, nimesi lipsahti väärin edelliseen viestiin.... :)
  • Red velvet -kakkupohja
    mari-johanna: Aina Taimouri: Kyllä voit jättää pois.Tuolla kommentti listan kakkos sivulla janzku_00 on kysynyt aikoinaan samaa 22.4.13 olevassa viestissä…
  • Red velvet -kakkupohja
    Amina Taimouri: voiko valkoviinietikkaa jättää pois? tai käyttää tavallista etikkaa?
  • Lomalompsaus
    Miukku: Tälläinen "kakku" on tosi kätevä esim. Mökille tai piknikile, ei tarvitse pelätä että lässähtää matkalla. Ei muuta kuin kulho kainaloon…
  • Prinsessakakku á la Kinuskikissa
    Kinuskikissa: Petra: kyllähän toiset täytekakkujakin pakastavat ja saattaa hyvin tämänkin kohdalla onnistua (ilman kuorrutetta tosin). Mutta jos olisi oma tilaisuus kyseessä,…
  • Portugalilaiset vanukasleivokset (pastéis de belém)
    Kinuskikissa: Paula: minä pakastin osan ja hyvin säilyivät niinkin. Pari päivää jääkaapissa on varmasti ok.
  • Prinsessakakku á la Kinuskikissa
    Petra Neulanen: Hei, mietin että uskaltaisiko kakun pakastaa? Ristiäisiin olisi tarkoitus tehdä ja teen ainakin 2 kakkua.
  • Portugalilaiset vanukasleivokset (pastéis de belém)
    Paula Pennanen: Kuinkakohan kauan nämä säilyvät hyvinä? Voiko tehdä edellisenä päivänä valmiiksi ja lisätä vain marjat ennen tarjoilua? :)

Kumppanit