25.12.2014   73 kommenttia Kategoria: Joulu,  Leivät, sämpylät ja rieskat
Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

Joululimppu


joululimppu

Jouluaaton juhla-ateriaan jos johonkin liittyy tunteikkaita perinteitä. Meilläkin suosikkiruokalajit pysyvät samoina vuodesta toiseen ja itse koen suorastaan pyhänä, että ne valmistetaan juuri totutulla tavalla. Jos muutoksia onkin joskus uskallettu kokeilla, on seuraavana vuonna palattu aina vanhaan. Jouluruoat ovat vuoden kulinaristinen kohokohta, onhan moni lajike tarjolla vain tämän yhden kerran vuodessa. Joulupöytämme on uudistunut lähinnä sitä kautta, että muutama uusi tulokas on päässyt mukaan. Yksi sellainen on joululimppu, jonka reseptin julkaisin blogissa vuonna 2009. Sen jälkeen olen joka vuosi hionut ohjetta – tehtävä on edennyt siis hitaasti – ja nyt viimein julkaisen uudestaan päivitetyn version.

Reseptiaarre on peräisin äidinäidiltäni (Pohjanmaan murteella ”isu”). Isulla oli piimälimppua pöydässä aina, kun me tulimme vierasille. Limppua sopii siis nautiskella muulloinkin kuin jouluna. Etsiessäni sopivaa joululimpun ohjetta soitin äidilleni siinä toivossa, että isun ohje olisi tallessa. Äiti lähti kaivelemaan reseptikätköjään. Piimälimpun ohje löytyi ja kuinka ollakaan – minun lapsen käsialallani kirjoitettuna! Hyvä minä!

Isun piimälimppu maistuu muistamaltani isun leipomalta limpulta makean tahmaista pintaa myöten. Nämä viimeiset vuodet olen joka joulu tehnyt limpusta hieman erilaisia versioita lähinnä sopivaa jauhojen määrää hakien. Alun perin jauhoja oli liikaa ja limpusta tuli turhan kuivaa. Sittemmin vähensin jauhoja ja muutin myös ruis- ja vehnäjauhojen suhdetta. Välillä taikina oli liian löysää ja levisi uunissa. Nyt resepti on kuitenkin valmis. :)

Limppu säilyy mehevänä useita päiviä ja pakastimessa kuukausia. Mainittakoon vielä ohjeeseen raapustamani versio vaaleammasta limpusta. Siinä ruisjauhojen tilalla on grahamjauhoja ja vehnäjauhot on korvattu ohrajauhoilla.

Isun piimälimppu (2 kpl)

¾ pkt (à 50 g) hiivaa
½ l piimää
1 dl siirappia
½ rkl suolaa
1 rkl pomeranssinkuorta
1 ½ tl kuminaa
1 ½ tl anista
1 ½ tl fenkolia
2 rkl ruokaöljyä
3 ½ dl ruisjauhoja
8 ½ dl vehnäjauhoja

Voiteluun:
¼ dl siirappia
¼ dl lämmintä vettä


Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää siirappi, suola ja mausteet. Sekoita jauhoja taikinaan noin 1 dl kerrallaan. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa 60 minuuttia.

limppu_1 limppu_2
limppu_3 limppu_4
limppu_5 limppu_6

Leivo taikinasta jauhoja apuna käyttäen kaksi pyöreää limppua. Pistele limppuihin reikiä harukalla. Anna kohota liinan alla vähintään 30 minuuttia.

limppu_7

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Voitele siirappivedellä noin 20-25 minuutin kohdalla. Suojaa pinta tarvittaessa alumiinifoliolla, kun se on saanut ruskean sävyn.

Voitele limput vielä paiston jälkeen toistamiseen siirappivedellä.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
67 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

dansukker_taloussokeri

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!


Kumppanit

SAMkevät
meira_leivontatuotteet_kevat

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Uusimmat kommentit

  • Seepra puhuttaa Kinuskiyhteisössä
    papanmummi: Itse tein toisen piirakan niin ,että käytin 5dl vadelmia ja 1dl mustaherukoita.6v.tyttärenpoika ilmoitti piirakan olevan parempaa kuin edellinen ja 2v.pikkuveljensä…
  • Kinuskit maailmalla: Willkommen in Deutschland!
    Kinuskiemo: maris: Yksi tuote näkyy täällä: http://www.blaband.fi/tuotteet/jalkiruoat/vaniljavanukas
  • Kinuskit maailmalla: Willkommen in Deutschland!
    maris: Hei! Yksi kysymys tuli vielä mieleen tuota juustokakkua koskien, joten kysynpäs nyt samantein tulevaisuutta silmällä pitäen. Ja vastata saa, kuka…
  • Kinuskit maailmalla: Willkommen in Deutschland!
    Kinuskiemo: Kesänlämpöinen tervehdys sinulle, Tatjana, sinne Saksanmaalle! :-) Olipa hauska tavata sinut tällä sivulla. Tavallaan olemmekin jo tutustuneet, kun viestittelimme aikanaan…
  • Suklaamarengit
    Hennuliini: Suuret kiitokset sain mahtavia marenkeja,ONNISTUEN. Kun tekee majoneesia jää valkuaisia, eikä halua niitä hukkaan🌹🌹t. Henna
  • Kaura-brownies
    Kinuskikissa: Jaana: aina kun reseptiä muutetaan, on tiettyä epävarmuutta ilmassa. Koska itse leivon gluteenitonta suht satunnaisesti ja vain blogia varten, neuvon…
  • Kaura-brownies
    Jaana Lahtinen: Juhlat tulossa lauaantaina ja ajattelin tehdä näitä kun kuulostaa ja näyttää niin hyvältä :) Gluteeniton versio, niitä on varmaan…
  • Seeprapiirakka
    Suvi Lindgren: Gluteenittomana sekä karrageenittomana on kokeiltu ja ainut miinus joka itselle sattui oli, että taikina pursui vuoan reunoilta yli. :o Hämmentävää…
  • Seeprapiirakka
    Kinuskikissa: maris: hienoa tutkimustyötä olet tehnyt reseptin kanssa! Tästä on iloa minulle ja muille. Rohkeasti voi siis vähentää perunajauhoja. Leivoin eilen…

Kumppanit