25.12.2014   73 kommenttia Kategoria: Joulu,  Leivät, sämpylät ja rieskat
Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

Joululimppu


joululimppu

Jouluaaton juhla-ateriaan jos johonkin liittyy tunteikkaita perinteitä. Meilläkin suosikkiruokalajit pysyvät samoina vuodesta toiseen ja itse koen suorastaan pyhänä, että ne valmistetaan juuri totutulla tavalla. Jos muutoksia onkin joskus uskallettu kokeilla, on seuraavana vuonna palattu aina vanhaan. Jouluruoat ovat vuoden kulinaristinen kohokohta, onhan moni lajike tarjolla vain tämän yhden kerran vuodessa. Joulupöytämme on uudistunut lähinnä sitä kautta, että muutama uusi tulokas on päässyt mukaan. Yksi sellainen on joululimppu, jonka reseptin julkaisin blogissa vuonna 2009. Sen jälkeen olen joka vuosi hionut ohjetta – tehtävä on edennyt siis hitaasti – ja nyt viimein julkaisen uudestaan päivitetyn version.

Reseptiaarre on peräisin äidinäidiltäni (Pohjanmaan murteella ”isu”). Isulla oli piimälimppua pöydässä aina, kun me tulimme vierasille. Limppua sopii siis nautiskella muulloinkin kuin jouluna. Etsiessäni sopivaa joululimpun ohjetta soitin äidilleni siinä toivossa, että isun ohje olisi tallessa. Äiti lähti kaivelemaan reseptikätköjään. Piimälimpun ohje löytyi ja kuinka ollakaan – minun lapsen käsialallani kirjoitettuna! Hyvä minä!

Isun piimälimppu maistuu muistamaltani isun leipomalta limpulta makean tahmaista pintaa myöten. Nämä viimeiset vuodet olen joka joulu tehnyt limpusta hieman erilaisia versioita lähinnä sopivaa jauhojen määrää hakien. Alun perin jauhoja oli liikaa ja limpusta tuli turhan kuivaa. Sittemmin vähensin jauhoja ja muutin myös ruis- ja vehnäjauhojen suhdetta. Välillä taikina oli liian löysää ja levisi uunissa. Nyt resepti on kuitenkin valmis. :)

Limppu säilyy mehevänä useita päiviä ja pakastimessa kuukausia. Mainittakoon vielä ohjeeseen raapustamani versio vaaleammasta limpusta. Siinä ruisjauhojen tilalla on grahamjauhoja ja vehnäjauhot on korvattu ohrajauhoilla.

Isun piimälimppu (2 kpl)

¾ pkt (à 50 g) hiivaa
½ l piimää
1 dl siirappia
½ rkl suolaa
1 rkl pomeranssinkuorta
1 ½ tl kuminaa
1 ½ tl anista
1 ½ tl fenkolia
2 rkl ruokaöljyä
3 ½ dl ruisjauhoja
8 ½ dl vehnäjauhoja

Voiteluun:
¼ dl siirappia
¼ dl lämmintä vettä


Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää siirappi, suola ja mausteet. Sekoita jauhoja taikinaan noin 1 dl kerrallaan. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa 60 minuuttia.

limppu_1 limppu_2
limppu_3 limppu_4
limppu_5 limppu_6

Leivo taikinasta jauhoja apuna käyttäen kaksi pyöreää limppua. Pistele limppuihin reikiä harukalla. Anna kohota liinan alla vähintään 30 minuuttia.

limppu_7

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Voitele siirappivedellä noin 20-25 minuutin kohdalla. Suojaa pinta tarvittaessa alumiinifoliolla, kun se on saanut ruskean sävyn.

Voitele limput vielä paiston jälkeen toistamiseen siirappivedellä.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
67 tassutusta

Kinuskikumppani

dansukker_taloussokeri

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!


Kumppanit

Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentteja, jotka ilahduttivat, hyödyttivät tai herättivät keskustelua.
herkuttelija

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Huurteinen syyskakku
    Heimilia: Hei! Ajattelin korvata valkosuklaavaahdon kinuskitäytteellä ja luultavasti tehdä sen verran reilun satsin, että myös kuorrutan kakun sillä. Kakusta tuskin tulee…
  • Vaniljainen pyörrekakku
    soja: Minna Raitala: en näe estettä, miksei onnistuisi. Varmaan kannattaa vielä vähän tilavuutta arvioida että minkä kokoinen vuoka on sopivin.
  • Kinuskilasten kevyet luomu-suklaamuffinssit
    soja: onko kukaan kokeillut näitä gluteiinittomina? Noita mokkapalamuffinsseja tein onnistuneesti, ja nyt tarvitsisin taas gluteiinitonta (ja maidotonta) ´niin tekisi mieli näitä…
  • Vaniljainen pyörrekakku
    Minna Raitala: Heips, Haluaisin juurikin näillä täytteillä seeprajuustokakun perinteisesti kasattuna versiona! Onnistuukohan jos käytän tätä ohjetta ja teen tavalliseen irtopohjavuokaan ?
  • Kaulittavalla massalla kuorruttaminen
    Kinuskikissa: Pikkubebe: nalamurun vastausta täydennän vielä parilla huomiolla. Massan laatu voi vaikuttaa siihen, miten koristeet ja pursotukset käyttäytyvät. Kaikki massat eivät…

Kumppanit