Kategoria: Joulu,  Leivät, sämpylät ja rieskat 20.12.2009   60 kommenttia

Joululimppu


limppu

Jouluaaton juhla-ateriaan jos johonkin liittyy tunteikkaita perinteitä. Meilläkin suosikkiruokalajit pysyvät samoina vuodesta toiseen ja itse koen suorastaan pyhänä, että ne valmistetaan juuri totutulla tavalla. Jos muutoksia onkin joskus uskallettu kokeilla, on seuraavana vuonna palattu aina vanhaan. Jouluruoat ovat vuoden kulinaristinen kohokohta, onhan moni lajike tarjolla vain tämän yhden kerran vuodessa. Joskus käytiin keskustelua, voisiko lajikkeiden määrää vähentää, mutta ei – jokaiselle löytyi kannattajansa, jonka mielestä juuri tätä kyseistä lajia ei voinut missään nimessä jättää pois. Joulupöytä onkin uudistunut lähinnä sitä kautta, että muutama uusi tulokas on päässyt mukaan. Tänä vuonna se oli tämä itse tehty joululimppu.

Reseptiaarre on peräisin äidinäidiltäni (Pohjanmaan murteella ”isu”). Etsiessäni sopivaa joululimpun ohjetta soitin äidilleni siinä toivossa, että isun ohje olisi tallessa. Äiti lähti kaivelemaan reseptikätköjään. Piimälimpun ohje löytyi ja kuinka ollakaan – minun lapsen käsialallani kirjoitettuna.

Piimälimppu maistui juuri muistamaltani isun limpulta makean tahmaista pintaa myöten. Ainoastaan jauhojen määrää jouduin vähentämään alkuperäisestä (alla siis siten, kuten itse tein). Isulla oli piimälimppua pöydässä aina, kun me tulimme vierasille. Limppua sopii siis nautiskella muulloinkin kuin jouluna.

Limppu säilyy mehevänä useita päiviä ja pakkasessa kuukausia. Mainittakoon vielä ohjeeseen raapustamani versio vaaleammasta limpusta. Siinä ruisjauhojen tilalla on graham-jauhoja ja vehnäjauhot on korvattu ohrajauhoilla.


Isun piimälimppu (4 kpl):

1 l piimää
50 g hiivaa
2 dl siirappia
vajaa 1 rkl suolaa
2 rkl pomeranssinkuorta
½ rkl kuminaa
½ rkl anista
½ rkl fenkolia
12 dl vehnäjauhoja
10 dl ruisjauhoja

Voiteluun:
½ dl siirappia
½ dl vettä


Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää siirappi, suola ja mausteet. Sekoita jauhoja taikinaan noin 1 dl kerrallaan. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa 60 minuuttia.

limppu_1 limppu_2
limppu_3 limppu_4
limppu_5 limppu_6

Leivo taikinasta 4 pyöreää limppua ja kohota liinan alla vähintään 30 minuuttia. (Vaikka limput eivät mahdu kerralla uuniisi, voit leipoa kaikki neljä valmiiksi.)

limppu_7

Pistele kohonneita limppuja haarukalla. Voitele siirappivedellä.

limppu_8 limppu_9

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 40 minuuttia. Voitele siirappivedellä muutaman kerran paiston aikana. Suojaa pinta tarvittaessa alumiinifoliolla, kun se on saanut ruskean sävyn.

Kääri jäähtyneen limpun ympärille voi- tai leivinpaperia ennen muovipussiin laittamista.

Jaa yhteisöpalveluissa

Testasitko? Arvostele resepti!

1 tassu2 tassua3 tassua4 tassua5 tassua

43 arvostelua, keskiarvo 4,09 tassua
Loading...Loading...