25.12.2014   85 kommenttia Kategoria: Joulu,  Leivät, sämpylät ja rieskat
Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

Joululimppu


joululimppu

Jouluaaton juhla-ateriaan jos johonkin liittyy tunteikkaita perinteitä. Meilläkin suosikkiruokalajit pysyvät samoina vuodesta toiseen ja itse koen suorastaan pyhänä, että ne valmistetaan juuri totutulla tavalla. Jos muutoksia onkin joskus uskallettu kokeilla, on seuraavana vuonna palattu aina vanhaan. Jouluruoat ovat vuoden kulinaristinen kohokohta, onhan moni lajike tarjolla vain tämän yhden kerran vuodessa. Joulupöytämme on uudistunut lähinnä sitä kautta, että muutama uusi tulokas on päässyt mukaan. Yksi sellainen on joululimppu, jonka reseptin julkaisin blogissa vuonna 2009. Sen jälkeen olen joka vuosi hionut ohjetta – tehtävä on edennyt siis hitaasti – ja nyt viimein julkaisen uudestaan päivitetyn version.

Reseptiaarre on peräisin äidinäidiltäni (Pohjanmaan murteella ”isu”). Isulla oli piimälimppua pöydässä aina, kun me tulimme vierasille. Limppua sopii siis nautiskella muulloinkin kuin jouluna. Etsiessäni sopivaa joululimpun ohjetta soitin äidilleni siinä toivossa, että isun ohje olisi tallessa. Äiti lähti kaivelemaan reseptikätköjään. Piimälimpun ohje löytyi ja kuinka ollakaan – minun lapsen käsialallani kirjoitettuna! Hyvä minä!

Isun piimälimppu maistuu muistamaltani isun leipomalta limpulta makean tahmaista pintaa myöten. Nämä viimeiset vuodet olen joka joulu tehnyt limpusta hieman erilaisia versioita lähinnä sopivaa jauhojen määrää hakien. Alun perin jauhoja oli liikaa ja limpusta tuli turhan kuivaa. Sittemmin vähensin jauhoja ja muutin myös ruis- ja vehnäjauhojen suhdetta. Välillä taikina oli liian löysää ja levisi uunissa. Nyt resepti on kuitenkin valmis. 🙂

Limppu säilyy mehevänä useita päiviä ja pakastimessa kuukausia. Mainittakoon vielä ohjeeseen raapustamani versio vaaleammasta limpusta. Siinä ruisjauhojen tilalla on grahamjauhoja ja vehnäjauhot on korvattu ohrajauhoilla.

Isun piimälimppu (2 kpl)

¾ pkt (à 50 g) hiivaa
½ l piimää
1 dl siirappia
½ rkl suolaa
1 rkl pomeranssinkuorta
1 ½ tl kuminaa
1 ½ tl anista
1 ½ tl fenkolia
2 rkl ruokaöljyä
3 ½ dl ruisjauhoja
8 ½ dl vehnäjauhoja

Voiteluun:
¼ dl siirappia
¼ dl lämmintä vettä


Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää siirappi, suola, mausteet ja öljy. Sekoita jauhoja taikinaan noin 1 dl kerrallaan. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa 60 minuuttia.

limppu_1 limppu_2
limppu_3 limppu_4
limppu_5 limppu_6

Leivo taikinasta jauhoja apuna käyttäen kaksi pyöreää limppua. Pistele limppuihin reikiä harukalla. Anna kohota liinan alla vähintään 30 minuuttia.

limppu_7

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Voitele siirappivedellä noin 20-25 minuutin kohdalla. Suojaa pinta tarvittaessa alumiinifoliolla, kun se on saanut ruskean sävyn.

Voitele limput vielä paiston jälkeen toistamiseen siirappivedellä.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
84 tassutusta

Kinuskikumppani

Viikon kommentti

Tämän Kinuskin kommentti ilahdutti, hyödytti ja herätti keskustelua.
Kiitos eifer!
Ratkaisit kekseliäästi vuokaongelman,
kun piti saada korkea ja kapea kakku.
Valkosuklaaputouskakun vuokana
toimi onnistuneesti kattila.
Vinkiksi muillekin!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

suomi100

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Lakritsaiset keksileivokset
    Sannikas: Korvasin rahkan sitruunatuorejuustolla kun en itse välitä rahkasta. Kuorutteeseen lisäsin reilusti lakritsikastiketta. Jätin myös kookoshiutaleet pois. Hyviä tuli, tosin olivat…
  • Vappumunkit ja -rinkilät
    mari-johanna: Nam ja Maiskis! :) Pakko oli tulla lisäämään, että illalla sitten paistoimme munkit maidottomina kauramaitoon ja sunnuntai maidotonta…
  • Vappumunkit ja -rinkilät
    mari-johanna: Liiana: Hyvä huomio! :) Meillä on itselläkin tarkoitus tänään vielä paistaa munkkeja juuri tällä ohjeella ja maidottomana. Eli maidottomaan versioon…
  • Valkosuklaaputouskakku
    puuris: Voi harmi! Miten on hoksannut tuota selvittää? Hmm... Pitää pohtia miten tässä menettelisi. Kiitos avusta! :)
  • Tippaleivät
    Suolahuisku: Hyvin tuntuu onnistuvan. Heitin jauhoseoksen sekaan psylliumia, joten nestettä meni taikinaan sitten tuplaten tai enemmänkin. Mutta hyviä tulee! Iloista vappua!

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat