16.02.2017   9 kommenttia Kategoria: Itsenäisyyspäivä,  Kääretortut
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Pähkinätön

Hiihtäjän marenkirulla


Siskoni valmisti joulun aikaan herkullista marenkikääretorttua, joka hurmasi koko meidän perheen. Hän oli leiponut sen virolaisen reseptin pohjalta ja omani on vielä hieman siitä muokattu versio. Fiinejä virolaisia kahviloita harrastava ei voi olla törmäämättä tähän konditoriaherkkuun (marenkirulla eli beseerull). Minä käytin mustaherukoita, mutta aivan ihana tuli myös siskoni vadelmarullasta.

Halusin julkaista osana Suomi 100 -reseptisarjaa leivonnaisen, joka viittaisi selkeästi Suomen talveen. Muotoilin kääretortun pinnalle ladun, koska hiihto on ollut vankka osa urheiluperinnettämme ja lajina ajankohtainen hiihdon MM-kisojen käynnistyessä pian Lahdessa. Koululaisten hiihtolomia vietetään tulevien viikkojen aikana eri puolilla Suomea. Toivottavasti silloin latuja tehdään ahkerasti muuallekin kuin kermavaahdon päälle!

Marenkikääretorttu eli marenkirulla

Vinkki: Valmista marenkipohja tarjoilupäivänä. Täytä mielellään lähellä tarjoiluhetkeä, maksimissaan pari tuntia aiemmin.

Marenkipohja:
5 valkuaista
2 dl sokeria
¾ dl maissitärkkelystä
1 rkl sitruunamehua

Täyte:
250 g mascarponejuustoa
400 g turkkilaista jogurttia
¾ dl lemon curd -sitruunatahnaa
½ dl sokeria
4 rkl vaniljakreemijauhetta
200 g mustaherukoita

Kuorrutus:
1 ½ dl kuohukermaa
¾ tl sokeria
¾ tl
vaniljasokeria


Vuoraa pelti (32 x 38 cm) leivinpaperilla. Sivele leivinpaperille kevyesti öljyä.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita sokeri pieni määrä kerrallaan. Siivilöi joukkoon maissitärkkelys ja lisää sitruunamehu. Levitä marenkivaahto pellille leivinpaperin päälle. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia.

Kumoa leivinpaperin päälle ja irrota paperi pohjasta. Anna jäähtyä liinalla peitettynä.

Yhdistä mascarpone, jogurtti, sitruunatahna ja sokeri keskenään vatkaimella sekoittaen. Lisää vaniljakreemijauhe ja musteherukat. (Vinkki: jos käytät pakastettuja herukoita, sekoita ne täytteeseen jäisinä, jotta herukoiden mehu ei värjää täytettä.) Levitä täyte marenkipohjan päälle.

Kääri lyhyemmästä sivusta alkaen rullaksi.

Mittaa kulhoon kerma ja sokerit. Vatkaa vaahdoksi. Levitä kermavaahto kääretortun pintaan siten, että päälle tule paksumpi ”kinos”. Vedä veitsen tai lusikan varrella ladut ja pistele sauvan jäljet. Viimeistele lippukoristeilla.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
81 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskiyhteisön joulukalenteri

  • 16

Kurkkaa aiemmat luukut »

Toivepuodin joulukuun arvonta



Kinuskikissan Toivepuodin joulukuun arvonnassa palkintona inspiroiva seinäkalenteri resepteineen.

Kehittele resepti Kinuskikissalle

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit

valio-tammikuu