16.02.2017   9 kommenttia Kategoria: Kääretortut,  Suomi 100
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Pähkinätön

Hiihtäjän marenkirulla


Siskoni valmisti joulun aikaan herkullista marenkikääretorttua, joka hurmasi koko meidän perheen. Hän oli leiponut sen virolaisen reseptin pohjalta ja omani on vielä hieman siitä muokattu versio. Fiinejä virolaisia kahviloita harrastava ei voi olla törmäämättä tähän konditoriaherkkuun (marenkirulla eli beseerull). Minä käytin mustaherukoita, mutta aivan ihana tuli myös siskoni vadelmarullasta.

Halusin julkaista osana Suomi 100 -reseptisarjaa leivonnaisen, joka viittaisi selkeästi Suomen talveen. Muotoilin kääretortun pinnalle ladun, koska hiihto on ollut vankka osa urheiluperinnettämme ja lajina ajankohtainen hiihdon MM-kisojen käynnistyessä pian Lahdessa. Koululaisten hiihtolomia vietetään tulevien viikkojen aikana eri puolilla Suomea. Toivottavasti silloin latuja tehdään ahkerasti muuallekin kuin kermavaahdon päälle!

Marenkikääretorttu eli marenkirulla

Vinkki: Valmista marenkipohja tarjoilupäivänä. Täytä mielellään lähellä tarjoiluhetkeä, maksimissaan pari tuntia aiemmin.

Marenkipohja:
5 valkuaista
2 dl sokeria
¾ dl maissitärkkelystä
1 rkl sitruunamehua

Täyte:
250 g mascarponejuustoa
400 g turkkilaista jogurttia
¾ dl lemon curd -sitruunatahnaa
½ dl sokeria
4 rkl vaniljakreemijauhetta
200 g mustaherukoita

Kuorrutus:
1 ½ dl kuohukermaa
¾ tl sokeria
¾ tl
vaniljasokeria


Vuoraa pelti (32 x 38 cm) leivinpaperilla. Sivele leivinpaperille kevyesti öljyä.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita sokeri pieni määrä kerrallaan. Siivilöi joukkoon maissitärkkelys ja lisää sitruunamehu. Levitä marenkivaahto pellille leivinpaperin päälle. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia.

Kumoa leivinpaperin päälle ja irrota paperi pohjasta. Anna jäähtyä liinalla peitettynä.

Yhdistä mascarpone, jogurtti, sitruunatahna ja sokeri keskenään vatkaimella sekoittaen. Lisää vaniljakreemijauhe ja musteherukat. (Vinkki: jos käytät pakastettuja herukoita, sekoita ne täytteeseen jäisinä, jotta herukoiden mehu ei värjää täytettä.) Levitä täyte marenkipohjan päälle.

Kääri lyhyemmästä sivusta alkaen rullaksi.

Mittaa kulhoon kerma ja sokerit. Vatkaa vaahdoksi. Levitä kermavaahto kääretortun pintaan siten, että päälle tule paksumpi ”kinos”. Vedä veitsen tai lusikan varrella ladut ja pistele sauvan jäljet. Viimeistele lippukoristeilla.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
62 tassutusta

Kinuskikumppani

Viikon kommentti

Tämän Kinuskin kommentti ilahdutti, hyödytti ja herätti keskustelua.
Kiitos eifer!
Ratkaisit kekseliäästi vuokaongelman,
kun piti saada korkea ja kapea kakku.
Valkosuklaaputouskakun vuokana
toimi onnistuneesti kattila.
Vinkiksi muillekin!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Tippaleivät
    Suolahuisku: Hyvin tuntuu onnistuvan. Heitin jauhoseoksen sekaan psylliumia, joten nestettä meni taikinaan sitten tuplaten tai enemmänkin. Mutta hyviä tulee! Iloista vappua!
  • Vappumunkit ja -rinkilät
    Liiana: Kiinnitin huomiota siihen että ohjeessa sanotaan että saa maidottonan korvaamalla maito esim. Simalla. Reseptissä kuitenkin on voita jossa on maitoa…
  • Tippaleivät
    Jaana Katriina Asikainen: Tein elämäni ensimmäiset tippaleivät ja gluteinittomina.Käytin kahta leipäjauho sekoitusta ja nesteenä simaa. Onnistuivat hyvin. En muutenkaan ole rasvapaistanut mitään. Kannattaa…
  • Keikautettu Cheese Cake
    pellavapaita: Holvaus Marsu; kiitokset. Ja onpa sinulla hauska nimimerkki! Tulee mieleen lapsuus, jolloin äiti toisinaan saattoi sanoa, ettei jotain saa "holvata…
  • Tippaleivät
    mari-johanna: Teemu: Yleensä leivonnaisten vaihto gluteenittomiksi onnistuu varsin mallikkaasti vain jauhoja vaihtamalla. Itse en ole tipaleipiä koskaan gluteenittomina kokeillut, mutta…

Kumppanit

suomi100