21.06.2016   3 kommenttia Kategoria: Kesä,  Leivät, sämpylät ja rieskat,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Maidoton,  Pähkinätön

Hamppunäkkäri ja ketunleipätuorejuusto


Suomalaisissa metsissä viihtyvä ketunleipä eli käenkaali on villiyrtti, jossa maistan lapsuuden. Silloin oli jännittävää napata suuhunpantavaa suoraan luonnosta. Vaikka luonnonantimien hyödyntäminen on aina kannatettavaa, on iso arvo jo yksin sillä, että lähtee metsään yrttejä poimimaan. Isoja määriä ketunleipiä ei kuitenkaan kannata sen sisältämän oksaalihapon vuoksi nauttia ja kaveriksi on syytä valita maitotuotteita. Siksi ketunleipä sopiikin hyvin mausteeksi kotitekoiseen tuorejuustoon.

Suomalaisuus on muutoinkin teemana tässä reseptissä, jossa esittelen uuden, leivontaankin hyvin soveltuvan siemenen, hampun. Hampunsiemenet ovat kätevä tapa lisätä ruokavalioon monipuolisesti kasvikunnan proteiinia ja tärkeitä rasvahappoja ihanteellisessa suhteessa. Niissä on runsaasti elimistölle välttämättömiä omega-3, -6 ja -9-rasvahappoja sekä erittäin harvinaista gammalinoleenihappoa (GLA). Hampunsiementen salaisuudesta proteiinin ihanteellisena lähteenä kertoo se, että ne sisältävät kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Niinpä ne ovatkin erittäin arvokkaita erityisesti kasvissyöjille. Kokonaisten kuorimattomien siementen idättäminen (liotus) lisää entisestään niiden ravitsemuksellista arvoa.

Hampunsiemenet ovat pieniä harmaan vihreitä siemeniä, jotka muistuttavat ulkonäöltään hieman seesaminsiemeniä tai pieniä linssejä. Maultaan ne ovat mietoja ja sopivat niin leivontaan, ruoanlaittoon, puuroihin kuin smoothieisiin antamaan makua ja kermaisuutta. Siemeniä myydään kuorineen, kuorittuina, rouheena ja öljynä. Ilahduttavaa on, että näitä superterveellisiä ja ravinteikkaita siemeniä saa kotimaisena. Suomalainen hamppu on puhdasta ja tuoretta voimaruokaa!

Hampunsiemenet säilyvät huoneenlämmössä pitkään, kunhan säilytystila on kuiva, auringolta suojattu ja mielellään viileä. Hamppurouheelle ja -öljylle oikea säilytyspaikka on jääkaappi. Ruoka- ja terveyskaupoissa myytävät hampunsiemenet eivät luonnollisestikaan sisällä minkäänlaisia päihdyttäviä ainesosia. Tästä pitää jo tiukka elintarvikevalvonta huolen!

Ota ensikosketus hamppuun vaikka tämän koukuttavan näkkärireseptin kautta. 🙂

Näkkileipä:
2 dl hampunsiemeniä *
2 dl pellavansiemenrouhetta *
1 dl maissijauhoja *
½ dl vettä
2 rkl öljyä *
2 munaa
¾ tl hienoa merisuolaa *

* = löytyy Punnitse & Säästä -valikoimasta, vaihtelee myymälöittäin

Kotituorejuusto (300 g):
500 g rasvaista (17 %) turkkilaista, kreikkalaista tai venäläistä jogurttia (esim. Salakis)
5 dl ketunleipiä (kokonaisina varsineen)
mustapippuria


Yhdistä kuivat aineet keskenään suolaa lukuun ottamatta. Sekoita joukkoon vesi, öljy ja munat.

hamppunakkari-ketunleipatuorejuusto-vaihe hamppunakkari-ketunleipatuorejuusto-vaihe-2

Painele taikina pellille (30 x 38 cm) leivinpaperin päälle paksuksi levyksi. Ripottele päälle reilusti maissijauhoja ja peitä toisella leivinpaperilla. Kauli ohueksi levyksi.

hamppunakkari-ketunleipatuorejuusto-vaihe-3 hamppunakkari-ketunleipatuorejuusto-vaihe-4

Poista leivinpaperi päältä. Ripottele pinnalle merisuolaa. Jos haluat näkkäristä samankokoisia ja -muotoisia paloja, vedä levyyn viillot ennen uuniin laittoa.

hamppunakkari-ketunleipatuorejuusto-vaihe-5

Paista 200 asteessa 18-20 minuuttia. Leikkaa/murra levy heti uunista ottamisen jälkeen paloiksi.

Kotitekoinen tuorejuusto

Pingota kulhon sisään harso kumilenksun avulla. Lusikoi jogurtti harson päälle ja valuta 12 tuntia. Sekoita joukkoon mustapippuri ja silputut ketunleivät. Vuoraa pieni astia tuorekelmulla ja painele tuorejuusto astiaan. Kumoa lautaselle ja poista kelmu. Laita tarjolle ketunleivillä koristeltuna. Käytä tuorejuusto parin päivän sisällä.

hamppunakkari-ketunleipatuorejuusto-vaihe-6 hamppunakkari-ketunleipatuorejuusto-vaihe-7
hamppunakkari-ketunleipatuorejuusto-vaihe-8 hamppunakkari-ketunleipatuorejuusto-vaihe-9
hamppunakkari-ketunleipatuorejuusto-vaihe-10 hamppunakkari-ketunleipatuorejuusto-vaihe-11

Yhteistyössä Punnitse & Säästä

punnitse-logo

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
23 tassutusta

Kinuskikumppani

Osallistu kekritempaukseen 8.10. mennessä

Toivepuodin syyskuun arvonta!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

suomi100
meira_leivontatuotteet_kevat

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit

valio-tammikuu